Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Майтапи ¹ 4

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Аз от днес знам и Тома/Азис ( за който гледа Music idol)
    Last edited by kiosev; 31-03-2008, 23:57. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    IN VINO VERITAS !!!

    Comment


      Аз от днес знам и Тома/Азис
      :rock: :rock: :rock:
      Quae fuerant vitia, mores sunt.

      Comment


        Това влиза в топ 10 на най-добрите реклами, които съм гледал

        Want to download this/any other youtube video for free?Go HERE - http://bestdealsonthenet.org/youtubedownloader
        Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

        Comment


          Популярна история на България

          (книгата е одобрено учебно пособие за помощните и частните елитни училища. Предназначена е освен това за депутати, манекенки и министъра на културата)



          Глава трета
          Възход на българската държава при хан Тервел



          През 700 година хан Аспарух загинал в битка с хазарите. На трона на Дунавска България се възкачил синът му хан Тервел.
          Малко по-рано, през 695, византийците се разбунтували срещу император Юстиниан ²², понеже много лъжел и крадял. Затова го хванали за врата и му потърсили сметка къде е държавното съкровище. „Ама... Нека гледаме позитивното...”, оправдавал се императорът. – „Требва да знаете, че Европа ни гледа... Освен това баща ми си даде живота за вас...”. Да, ама византийците питали къде са им парите, а той не можел да отговори задоволително на този въпрос. И понеже вотовете на доверие не били дотам усъвършенствани както днес, а пък не им се искало да го убиват, отрязали му носа. След като го привели в подходящ вид, за да си личи отдалеч, че много лъже, изгонили бившия император на най-далечния край на Черно море. Там той прекарал доста години в размисли за милото си отечество и своята спасителна роля в него. Когато преценил, че „му е дошло времето”, през 705 Юстиниан избягал от заточението си и потропал на вратата на хан Тервел. Българският хан обмислил въпроса, посъветвал се със своето Първо главно управление и направил някои изчисления. След това приел бившия император и според Теофан Изповедник между тях се състоял следният разговор:
          - Ювиги хане, ако ми помогнеш да си върна престола, ще ти дам каквото поискаш!
          - Ммм... Даа ... Седнете, Юстиниан Константинович. Виждате ли, ... въпросът не е дали аз ще се обогатя (защото аз при всички случаи ще се обогатя). По скоро... требва да гледаме... за доброто на народа... и в крайна сметка за световния мир...
          Още тук императорът трябвало да надуши опасността, но той нямал нос и не я надушил.
          - Ние тук в Плиска се посъветвахме... и решихме..., че можем да ви окажем известна помощ... да се върнете..., разбира се, демократично... на власт.
          - Демократично, как иначе! – съгласил се охотно бившият-бъдещ император.
          - Естествено... имаме некои условия... в интерес на двата народа...
          - Приемам ги! – отсякъл Юстиниан величествено.
          - Нема полза да се бърза ... – монотонно го прекъснал домакинът - Първо, требва да ме назначите за кесар... („кесар” значеше „съимператор” – ни повече, ни по-малко).
          Юстиниан се опитал да изобрази мъдрост, като се почеше замислено по носа, но се сетил, че няма как да го сърби там и ръката му безпомощно увиснала.
          - Точно това си мислех да предложа на път за насам... – възкликнал с престорен ентусиазъм. – Колко добре, че мислим еднакво! Те и бащите ни бяха големи приятели... – даже би подсмъркнал от умиление, ако имало как.
          - За в бъдеще ще мислим все по-еднакво – констатирал ханът и Юстиниан можел да се закълне, че го побили тръпки и вече наистина го засърбял носът. – Ще требва да дадете... некои неща на некои наши фирми...
          Ханът разгънал един свитък и започнал да чете:
          - Да дадете византийските митници на фирмата консултант – „Агенти на ханската корона”;
          - Да дадете „Византийския застрахователен институт - ВЗИ” на боритаркана (дето лани пребори един таркан) Кюл Емилев – собственика на “Славянексим банк”;
          - Да назначите за финансов министър багатур-багаина Вълчо Миленов и да му дадете да преобразува дълга ви от сребърни тетрадрахми в златни номизми. Това е изцяло във ваш интерес. След това, за да го запази по-добре, ще му дадете да натовари държавното съкровище на галерата на Йоан-Теодор – Доктора и да го откара на място, дето само той го знае.
          Юстиниан се задавил с нещо и почнал да кашля, но ханът невъзмутимо продължил да чете:
          - Да назначите за министър на транспорта Николай Василий от Одесос, да му подарите електрическо влакче, да назначите педагогичен и медицински персонал и да го търпите и забавлявате по програмата за втора група от детската градина.

          - Да продадете компенсаторните книжа на хората, дето си загубиха земите вследствие на арабското нашествие. Сделката да се извърши на фондовата борса в Плиска при цена 10 на сто от номинала. След това срещу тях ще ни подарите „Византийската телекомуникационна компания”.
          - Да продадете на компанията „Тъпако кепитъл” холдинга „Византабак”...
          - Ама, ювиги хане - плахо се намесил Юстиниан – тютюнът още не е открит.
          - Ще го откриете и ще го дадете – невъзмутимо вметнал ханът и продължил да чете:
          - Да ми възстановите собствеността върху Влахернския дворец, Златния рог, връх Олимп, полуостров Пелопонес, остров Крит, град Никея и град Солун.
          - Да ми разширите двора с областта Загоре.
          - Да сключвате всички нечисти сделки само чрез довереницата ми Лидия Шулия.
          Юстиниан бил посинял и преглъщал като риба на сухо. В сравнение със справедливите искания на хана разграбването на Рим от варварите му се струвало като благотворителна акция на Червения кръст. Затова Тервел престанал да чете.
          - Има и други искания, но ще ги научиш като му дойде времето. Сега ми кажи има ли някой да те обича или подкрепя в Константинопол?
          - Амии... – Юстиниан взел да се почесва – ми то сигурно...
          - Нищо! – отсякъл господарят на българите – Ще ти създадем подкрепа. Имам там една приятелка – добро момиче. Та тя има еднолична партия - ЕП „Партия на византийските жени”. Ще й подарим една таверна с бардак край Златния рог и е готова. Ще ползваме и „Движение „Четиридесетте разбойници”. Те ще ти бъдат мандатоносители. После ще създадем едно голямо „Национално движение Юстиниан Втори” и едно по-малко „Новото византийско време”. Ще вкараме в сената де що има сган, та да знаят, че зависят само от тебе. А са вдигнали глава, а си им я окастрил. Ще привлечем и анадолския бег Ахмад Сокола. Е, ще дадеш на неговите джелати две-три министерства и концесия за грабеж...
          При този подробен план Юстиниан започнал да вижда властта в ръцете си. Сега вече цената не му се струвала толкова висока. Така де! Да не би да я плаща той. Пък и неблагодарният народ, дето го изгонил немил-недраг по чужбините, си го е заслужил. Даже и повече. Ханът продължил да нарежда:
          - За всички неблагополучия ще обвиним предшествениците ти. Ще ги разобличим публично и ще кажем, че идваш да въведеш нов морал. Ти с лошото нема да имаш нищо общо. Ако стане скандал – царедворците са те подвели. Ти ще си гледаш само позитивното...

          * * *

          Както казал ханът на българите, така и станало. Скоро той се явил с войската си под Константинополските стени и понеже не видял всенародни тържества за посрещане на новия-стар император Юстиниан ²², а портите били здраво залостени, вкарал своето протеже по единствено възможния начин – през градската канализация. Нейсе. Важното е, че взели властта.
          В чест на новия морал император Юстиниан решил да не отмъщава на никого. Тези, които го свалили от власт и техните семейства, били подложени единствено на наказанието, което той бил претърпял. Само дето джелатинът се попрестарал и подхванал носовете им по-издълбоко – от врата.
          След това дошъл ред на празненствата. Българският хан седял до императора, на същия трон и в същите дрехи. Тронът бил поставен върху цяла планина копринени тъкани, а ханът с едната си ръка хвърлял шепи злато, а с другата - сребро. Така пише летописецът. В същото време галерата на Йоан-Теодор-Доктора, натоварена с държавното съкровище на Византия, поела в неизвестна посока под вещото командване на багатур-багаина Вълчо Миленов. Някои казаха, че отишла в Лондиниум (дн. Лондон), други я видели в Нови Картаген (дн. Картахена) в Испания. Иманярите още я търсят, но факт е, че някои български семейства изведнъж здраво се замогнали.
          И всичко станало, както бил решил българският хан. Назначените министри, агенти и сенатори развили такава бурна дейност, че през 717 година арабите си разположили военния лагер до стените на Константинопол, а в града избухнал глад и чума. Византийците се усетили и отново гласували вот на недоверие на Юстиниан ²², като този път, за да са сигурни в процедурата, го убили още преди гласуването. Само че било късно. Държавата била слаба, а арабите силни. И отново хукнали да молят хан Тервел. Той дошъл с войската си, изгонил арабите и отървал Византия. На каква цена? На това място в летописа на Теофан Изповедник текстът е силно замазан и не се чете. Според някои учени византийският автор горко е плакал и сълзите му са размили мастилото.

          Така българската държава укрепнала, а международният престиж на нейния владетел се изравнил с императорския.

          Марин БОЖКОВ


          от мен - Марине, супер е! Къде се изгуби?


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            смех хи хи хи

            Сказка ложь, да в ней намек -добрым молодцам урок
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

            请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

            Comment


              Четенето не е за всеки, нито е панацея за нещо. Периодично избухват възмущенията за това колко малко книги четели хората. Всъщност какъв е проблемът? Да не би преди 100 години да са четяли повече? Или преди 200 или 500 или 1000?!
              Може би преди 40-50-60 години е имало кратък период, в който се е четяло повече от днес. По чисто технически причини - книгопечатането е отбелязало скок напред, а визуалните технологии са били недостатъчно развити. Просто тогавашните джобни романчета, вестници и комикси са заменени от днешните музикални канали, видео, ДВД и т.н.
              А хората които не четат книги са много повече от тези 40%. По-скоро са към 70%. Но темата е за майтапи, а не за вайкане.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                Ако знаете в колко теми вече е обсъждано това с образованието..... Не съсипвайте и ¹ 4, моля ви

                Comment


                  Dinain написа
                  Четенето не е за всеки, нито е панацея за нещо. Периодично избухват възмущенията за това колко малко книги четели хората. Всъщност какъв е проблемът? Да не би преди 100 години да са четяли повече? Или преди 200 или 500 или 1000?!
                  Може би преди 40-50-60 години е имало кратък период, в който се е четяло повече от днес. По чисто технически причини - книгопечатането е отбелязало скок напред, а визуалните технологии са били недостатъчно развити. Просто тогавашните джобни романчета, вестници и комикси са заменени от днешните музикални канали, видео, ДВД и т.н.
                  А хората които не четат книги са много повече от тези 40%. По-скоро са към 70%. Но темата е за майтапи, а не за вайкане.
                  Ако се отвори тема за вайкане, няма да можем да те изкараме от нея
                  За съжаление, най-вероятно си прав за произволно нахвърляните проценти на нечетящите. Обаче не трябва да се притесняваш. След очакваната ужасна рецесия в САЩ и западна европа, заради отварянето на иранската петролна борса в евро, филмите ще изчезнат и хората отново ще разчитат на книгите и фантазията си България ще възроди ездаческото изкуство, пораи липса на бензин. България Еър, ще потдържа дестинацията София-Тел Авив с кон до Ливан и междинно прекачване на камила до крайната дестинация.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                  Comment


                    Amazon написа
                    За съжаление, най-вероятно си прав за произволно нахвърляните проценти на нечетящите. Обаче не трябва да се притесняваш. След очакваната ужасна рецесия в САЩ и западна европа, заради отварянето на иранската петролна борса в евро, филмите ще изчезнат и хората отново ще разчитат на книгите и фантазията си България ще възроди ездаческото изкуство, пораи липса на бензин. България Еър, ще потдържа дестинацията София-Тел Авив с кон до Ливан и междинно прекачване на камила до крайната дестинация.
                    Ех, мечти!
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...


                    блог за средновековна балканска история

                    Comment


                      По темата за образованието е време за:









                      Британско-американските отношения обобщени на тениска:





                      Last edited by Agobot; 01-04-2008, 11:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

                      Comment


                        Амазон, ти не се притеснявай, защото аз не съм се притеснявал...
                        Не знам какъв е смисълът на поста ти, но на мен ми изглежда като произволно нахвърляни идиотщини с леко прикрита цел заяждане. Ако за теб това е смешно, явно вкусовете ни се разминават.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

                        (Richard III - William Shakespeare)

                        Comment


                          Хайде стига де! На следващия, който не погледне как се казва тази тема, директно ще му хвръкне поста. Ако имате да си изяснявате лични отношения, ползвайте ЛС.

                          Comment













                            лирпа ивръп титсеч
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              хаха много добре.

                              Обаче гугъл са още по-сериозни

                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                              Comment


                                Новият ни посланик в Македония - Божидар Димитров или Никола Григоров

                                Агенция "Фокус"

                                Скопие. Според източници от македонското Министерство на външните работи (МВнР) две са предложенията от българска страна за нов посланик в Македония – историкът Божидар Димитров и общественикът Никола Григоров, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” в македонската столица Сунчица Стояновска.
                                И двамата кандидати са добре известни на македонската общественост. Според местни анализатори и двамата са направили достатъчно за развитието на българо-македонските отношения и за укрепване на сътрудничеството между двете страни.

                                Агенция “Фокус” припомня:

                                Божидар Димитров - визитка
                                Божидар Димитров Стоянов е български историк, доктор на историческите науки, археолог, публицист, общественик. Роден е в Созопол на 3 декември 1945 г. в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва специалност "История" в СУ (1974); д-р по история (1986); ст. н. с.
                                Специализира в Париж (1975), а през 80-те год. на ХХ в. - във Ватикана (Секретен архив). Божидар Димитров е специалист по Българско средновековие, но има широки научно-изследователски интереси в почти всички основни периоди на българското минало (античност и тракология, история на българските земи през ХV-ХVIII в., нова история, история и съвременно развитие на Македония). Дълги години ръководи археологически разкопки в Созопол и на други места, занимава се и с подводна археология. Активен популяризатор на бълг. история в медиите (в-к "Труд", "24 часа", "Дума" и др.; автор. тв предавания в "7 дни", "Скат" и "Ден"). От 2002 година е водещ е на телевизионното предаване „Памет българска“.
                                Директор на Националния исторически музей (1991-1998; от 2002 до днес). Автор на монографии. Кн.: "Бълг. средновек. градове и крепости" (1982, съавт.), "Петър Богдан Бакшев” (1986), "Хроника на Освободителната война, 1877-1878” (1997), "Лъжите на македонизма" (1999), "Светослав Тертер” (2000), "Александър Македонски и българите" (2001), "Българи и италианци" (2002) и др.

                                Никола Григоров - визитка
                                Никола Григоров е роден на 19 февруари 1953 г. с.Делчево, Гоцеделчевско. Основното си образование получава в родното си село, а средно завършва през 1971 г. в гр. Гоце Делчев в ПГ “Яне Сандански”. От 1971 г. до 1973 г. отбива редовната си военна служба в гр. София. Завършва ВИИ “Карл Маркс” София през 1978 г. специалност “Икономика и организация на вътрешната търговия”. До 1994 г. работи в ТЦ “Илиянци” последователно като икономист, главен счетоводител, началник търговски отдел и изпълнителен директор. От 1997 г. работи като изпълнителен директор на “Търговски център – Тракия” АД, гр. Пловдив.
                                Автор и водещ на предаването “Сите българи заедно” от 2001 г.
                                Продуцент на музикалната поредица “Сите българи заедно” от която са излезли 6 музикални албума придружени от 6 песнопойки и поредица от 10 изключително актуални книги за историята на България.

                                Заб.: Не забравяйте кой ден сме днес! :mhehe:

                                Comment

                                Working...
                                X