Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БЪЛГАРИ ЛИ СА РУМЪНЦИТЕ?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

БЪЛГАРИ ЛИ СА РУМЪНЦИТЕ?

Здравейте,

Привет на всички! Отдавна следя форума и ето че най-накрая и аз реших да се регистрирам. Харесвам историята и съм радостен, че в интернет пространството вече съществуват редица форуми с такава насоченост. С приятно чувство започвам да пиша моята парва тема.
    Скоро ми се наложи да пътувам до Румъния и да си призная силно впечатление ми направи това, че нашите северни съседи не се различават от българите нито по външен вид, нито по поведение. Това ме накара да се замисля какви са по произход румънците? Ето и моите скромни наблюдения.

1.Известно е, че българските владения често са се простирали отвъд Дунава, както и че Влашко става официално държава едва в края на 19 век; преди това тамошните владетели са се наричали воеводи.
    2.Преди време прочетох в един вестник, че румънските археолози намират постоянно находки характерни за българския бит, но ги представят като румънски.
    3.Самите румънци не обичат да говорят за историческото си минало или може би не са запознати с историята си.

Имайки предвид това се чудя дали корените на румънците са български и ако да, как така днес те говорят един език напълно различен от нашия? Kак е станала румънизацията?
    Last edited by Novaka; 22-03-2008, 20:56.

Доколкото знам са латинци, но са взели много от нас.

Comment

По една теория са траки,по-друга славяни,има още че са албанци,латинци,българи-дори и автохонска,че са германци.
      Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
      Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

Comment

Разбирам, че има сериозна фактологическа разлика, но у мен веднага възниква въпроса - а българите румънци ли са? :sm186:

Comment

Много правилно!

Comment

Кухулин написа
            Разбирам, че има сериозна фактологическа разлика, но у мен веднага възниква въпроса - а българите румънци ли са? :sm186:
            всички са римляни. т.е. траки! :mhehe:
            Гииии!!!! къде сиии?
            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Имаше една хубава тема за българските заддунавски владения през ВБЦ.Прочети я.През ПБЦ тези земи са в центъра на България и там започва да се образува българска народност.Обаче през следвашите векове отвъддунавските земи са залети от огромни маси тюрки като печенеги,узи,кумани.Да не забравяме и маджарите,които след като се установяват в Панония превземат Трансилвания и я държат през цялото Средновековие . В късното Средновековие Влахия е спорна област между Унгария и татарите.Местното население поддържа някакви връзки с България , но не е реално зависимо от нея по никакъв начин ,а България насочва отново цялата си енергия на юг и занемарява северната си граница.Ако има българска власт над Влахия през ВБЦ,то тя е формална.Така че етническият облик на отвъддунаските земи се променя силно.Останалите след опустошенията от татари и др. славяни или българи не са в състояние да вземат властта,а това правят планинците власи,които все пак са успели да се запазят.След края на ВБЦ тези процеси разбира се се засилват.

Еми много ясно,че и румънците,и българите са етнически траки :1087:

P.S.Какво значи "латинци"

Comment

А бе всички сме македонци! :tongue5:
                Кръвта из нашите гърди
                не е съвсем изляна!
                Народе, цял стани! Иди!
                Че Македония въстана.

Comment

!
                  Абе жена ми е от Македония, но винаги е казвала, че е българка.
                  Сигурно пак ще има критика към мен,че отричам македонците!

Comment

В Румъния има процес на латинизация на езика през 19-и век, който ги прави по - римляни и от Цезар. (Подобен процес към тюркизация протича с турците при Кемал паша) Преди това езикът е имал много повече българизми, отколкото сега. Досегашните генетични проучвания показаха също и, че румънците са най - близко до нас.
                    От друга страна, като самоопределяне те не са българи и културата им не може да се каже, че е българската, въпреки някои заемки като мартениците. Това, че сме дарявали кръв в много обширен ареал около сегашните ни граници не прави нашите съседи по - близки до нас, защото те за съжаление не се чувстват по - близки
                    Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

въпреки някои заемки като мартениците
                      Има ли някакви доказателства че мартениците са българско "откритие"?
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                        Има ли някакви доказателства че мартениците са българско "откритие"?
                        Да.

Darkas, не е за тази тема, но откъде черпиш данни за генетичното родство на българи и румънци? Поради липса не средства съм сигурен, че и двете държави не са правили изследвания, които да са представителна извадка. А според спонсорираните от ЕС изследвания, единственото ни родство по почти всички генетични маркери/не всички, но повечето/ е със сърбите. Имаме и няколко общи маркери с руснаците и балтийските народи, но само няколко. Това за Румънците го чувам за пръв път, което не го прави невярно, но ще ми е интересно ако посочиш източник.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Amazon написа
                          Да.
                          Знам , че не е за това темата - но , какви са доказателствата? И въобще някой може ли да каже нещо за произхода на този обичай - в смисъл не за символиката,а именно от къде се е зародил.
                          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                          きさまはしんでくださいませんか
                          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Amazon написа
                            Да.
                            Е, ще се радвам да ги посочиш. Може и на ЛС, за да не отклоняваме темата.

Защото аз открих че освен в България и Румъния, мартеницоподобни украшения се носят и в Македония и Албания. Японските булки пък традиционно носели червено-бяло кимоно за късмет. Келтите вярвали че връзването на червен конец предпазва от уроки. Дори носията на йеменските булки се състои от червено и бяло, което символизирало плодовитост. Румънски археолози открили камънаци на 8000 години, боядисани в червено и бяло, а според друга теория мартениците идват от Рим, където новата година започвала на първия ден от месеца на Марс... Много крадливи тия народи

Това пък е някакъв замартеничен караконджул от островите Ява:

Дори китайските шамани са откраднали мартеницата!
                            One of the event that a shamanism perform is the hand tying ceremony. This event has many symbolic factors to it, but most importantly it is to signify that the person has change or become something new. This process also acts a shield to protect the individual form evil sprits. Of the hand tying ceremony there lies a sub unit in this event. There are four different colors that may be used in this event. The colors are red, white, black and blue.

Of these colors, white is the most common and frequently used. The white strings act as many things. Most importantly it acts as shield against the evil sprits that roam the underworld. It protects and shields that individual form any sickness or harm that a bothering sprit may try to do onto that person. The white string may also act as a blessing to individuals wearing the string. Such events may be the birth of a newborn, or the union of two individuals. It may include but not limited to good fortune, blessings, loss of a loved one and sickness.
                            The next most common is the red. The red string has one main use and it is to cast out the evil sprits of the underworld in the celebration of the New Year. It is tied at the end of the year and usually at a celebration of some sort. It also acts of wishes or inquires for good fortune form the year to come, and to hold back and shield off sprits of misfortune form the old year.

Black and blue are other acceptable colors that may be used in the absences of the other two colors, but are usually used only out of desperate need.
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Все ми се струва,че освен дето е малко несериозна темата не е за този форум по начина по който е формулирана.Ако модераторите не го отчетат мисля да пробвам да направя една темичка ммм например "Хондурасци ли са Българите?".Ако и това не подейства мога да опитам да прокарам и темата "Българите ли са европейските цигани?"-едва ли ще е по-сериозна но определено ще звучи далеч по-атрактивно.

Dinain написа
                              Японските булки пък традиционно носели червено-бяло кимоно за късмет.
                              Поправи ме ако греша,но Джапанците не носеха ли горно бяло и долно алено(червено) като традиционни траурни кимона?Поне будистите де!Или там много правилно са схванали,че сватбата си е чисто загробване

Dinain написа
                              Дори китайските шамани са откраднали мартеницата!
                              Ахаа ето значи защо тази година не-малко от мартениците по пазара бяха китайско производство?!Ах,къде бил ключа от баракатаа :tup:

Amazon написа
                              А според спонсорираните от ЕС изследвания, единственото ни родство по почти всички генетични маркери/не всички, но повечето/ е със сърбите.
                              Преди време по любимата ми Дискавъри пуснаха филм за американско изследване което категорично доказвало общия генетичен фонд на неграта и индоевропеидите.Според друго едно изследване най-много общи черти в генотипа имамме с прасетата порода "Ландерс" или по познатата у нас като "Германска бяла благородна".Сега като прочетох и това си мисля колко "удобна" се оказа тая пуста генетика.Как успява в най-удобния момента да докаже точно това което трябва.Пустите му генетици кога им остава време за толкова социологически проучвания?

Novaka написа
                              Kак е станала румънизацията?
                              Поздравления за първата ти тема "Novaka".Четейки анонса ти към нея неясно как обаче у мен зе зароди въпроса,как ли пък е станала Българизацията?И защо ли не малка част от сънародниците ми последните има-няма 17 годнини(страхотна възраст между впрочем) много упорито се "Дебългаризират"?
                              Last edited by bigbeer; 23-03-2008, 05:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                              X