Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли България да признае държавата Косово?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Трябва ли България да признае държавата Косово?

Пускам темата защото ще ми бъде интересно да науча мнението на участниците в нашия форум по този широко дискутиран в публичното пространство въпрос. Нямам намерение да водя дискусия кой е прав - сърби или албанци, а да обсъдим ако проявите желание какъв е българския интерес в тази ситуация!
    Ще кажа своето мнение по отношение на Сърбия така- тя вдига толкова шум с единствената цел да вдигне цената на която да изтъргува Косово. Умните хора в Сърбия знаят, че 2 000 000 албанци в Косово са воденичен камък на врата който ги тегли към дъното. Ако страната иска да върви напред тя трябва да отреже провинцията както се реже гангренясал крайник за да се спаси здравата част от организма. Но като българин и представител на народ бемилостно "ампутиран" и ограбван от същите тези сърби и техните съюзници напълно разбирам какво изпитват "брачата" в момента...но не ги съжалявам колкото и жестоко да звучи! Не се смея на чуждата болка, знам че утре може да почука на моята врата но мисля, че в този случай има някаква справедливост... Какъв е обаче нашият, българския държавен интерес? Истината е че не можем да вземем решение еднакво добро за Белград и Прищина, трябва да си внимава не толкова как ще се отрази на отношенията ни с тях, а как то може да повлияе на ситуацията у нас след време. Каквото и да направим сърбите винаги ще си ни мразят, никога няма да си признаят греховете или пък о небеса...да кажат истината за любимото отроче на политическата им мисъл - македонизма! Албанците са единствените на Балканите с които не сме имали търкания на междудържавно ниво и което е по-важно те не признават такова чудо - македонска нация. Няма съмнение, че днес върху България се упражнява (макар и никой да не говори за това) бесен натиск от големитге в НАТО и ЕС, час по-скоро да признаем Косово! Лично моето мнение е, че няма да удържим дълго и до няколоко седмици ще "установим отношения", ще признаем тази държава с всички произтичащи за нас последици. Аз мисля, че с оглед на невъзможноста на Сърбия да се върне в Косово(каквото и да приказват гвардейците на цар Лазар, политици, епископи и пр. патриоти), решението на да се признае тази държава при определени условия е най-доброто. Ако сред тези условия влиза признаването на българското малцинство в Албания и Косово, подкрепа от тези страни и САЩ за нашите интереси в Македония тогава можем да поздравим правителството. Но много се съмнявам дали ще им стигне куража да поставят условия... Разбира се нй-добрия вариант е това да не беше ставало, добър или лош след 1945г. мирът в Европа се крепеше на принципа за нерушимост на границите нарушаването му днес може да ни докара големи бели в бъдеще! Но никой не пита малките страни! Както е обичал да казва цар Борис ІІІ "Когато атовете се ритат, магаретата си патят..."

:wo-oh:
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

брех че сме бързи и двамата
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
      X