Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отделянето на Косово от Сърбия

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Отделянето на Косово от Сърбия

    В близките дни предстои обявяване на независимост на Косово, като света е доста разделен в позициите си. Дори в "единна" Европа няма единна позиция, преди малко по новините обявиха, че Румъния остро ще се противопостави на едностранното обявена независимост. Аз съм силно негативно настроен към това предстоящо събитие и с интерес очаквам развоя му. Потресен съм от услужливата позиция/почти коленичеща/ на нашето правителство. В САЩ има силно албанско лоби, в западно-европейските държави се държи единствено да не се стига до насилие, Русия е силно притеснена от прецедента който ще се създаде за други подобни райони. Къде е нашата позиция и защо никой не излезе кратко и ясно да заяви какво мислят нашите управляващи за съдбата на съседите ни? Какво ще стане със сърбите живеещи в Косово, които изведнъж, без да пътуват и да напускат Сърбия, ще се озоват в друга държава? И дали въобще нашето правителство има мнение по въпроса?
    Очаквам да чуя и вашите мнения - За и Против.
    Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

    #2
    Тая тема няма да я бъде... (хруп)
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #3
      Да, твърде е съвременно,з а да е история
      Не 7, а 77 пъти по 7...

      http://www.mathematicalanthropology.org/

      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

      Comment


        #4
        Сега се пише историята :p . Ако искате почакайте седмица, две и вече ще е историческо събитие и ще може да я дебатирате като историческа тема. А пък и последно като проверявах в речника - Общи Приказки не беше синоним на История
        Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

        Comment


          #5
          Историята иска отдалеченост във времето като предпоставка за обективност, а и това си е в раздел Политика, какъвто тук не се толерира.
          Не 7, а 77 пъти по 7...

          http://www.mathematicalanthropology.org/

          Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

          Comment


            #6
            Това за политиката е странно, поне за военен форум. Не ми е ясно как може да се обсъждат войни, ако не се следи политиката, която води до тяхното настъпване. А предстоящото отделяне на Косово става възможно благодарение на двумесечната война на НАТО с/у Сърбия, която от своя страна пък си беше едно едновременно политическо и военно решение.
            Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

            Comment


              #7
              Подобни теми не се толерират не само заради не-отдалечеността им във времето, ами и заради емоционалния заряд, намиращ се в недрата на мнозина потребители Прабългарските теми бяха ехе-къде отдалечени във времето, но кончината на повечето беше кървава и ужасна. Неизбежно по устите избиваше пяна, а по пръстите - мазоли. Причината - мнозина вземат тези теми по-сериозно, отколкото здравия разум съветва. В резултат в тях се говори за всичко друго, но не и история.
              Ето и тази конкретна тема - търсят се "мнения", а не факти (няма формулиран въпрос), т.е. търси се конфликт на мнения, т.е. спор.

              ПП А съвременни войни се обсъждат тук, но не и от политическа гледна точка. По-скоро технологично-тактическа...
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                #8
                Agobot, в наши условия политиката ожесточава инак нормални хора. И без туй прозира на някои места, дори и въпреки опитите на няколко души тук. Предполагам, че и на мен би ми бил интересен коментара на някои от участващите тук, но това си е мой проблем и ако е чак такъв зор, бих го пуснал на лични. Та така. Е, ако беше формулирал някак другояче темата може би щях да й предвидя малко живот. Кой знае...

                Comment


                  #9
                  Политика може да се обсъжда, но когато става въпрос за история. А на съвременността й трябва време да "отлежи", за да се превърне в история. Това, което е забранено на този форум е да се публикуват политизирани мнения, а не да се обсъждат политически аспекти на исторически въпроси. Последното е напълно допустимо, стига да се прави обективно и отстранено, а не сгорещено от политическите пристрастия на пишещия. Т.е. можеш да анализираш, но не и да оценяваш и заклеймяваш.
                  Тези неща си ги пише в правилника.
                  Опитът ни е научил, че допусне ли се съвременна политическа дискусия, споменатото правило неизменно се нарушава. Затова е по-добре да се избягват самите дискусии по такива въпроси.
                  Още повече, че за горещо жаждуващите подобен род разговори има достатъчно политически форуми в българското интернет-пространство. Убеден съм, че Даркас може да ти посочи някой такъв форум.

                  Comment


                    #10
                    Хм, да посочи тогава и аз живо се интересувам. ( Пък и си умирам за някой качествен спор, за съжаление в повачето случай наистина избива на емоции )
                    Кръвта из нашите гърди
                    не е съвсем изляна!
                    Народе, цял стани! Иди!
                    Че Македония въстана.

                    Comment


                      #11
                      Подобни теми са за заключване. В противен случай ще се народят мнения безброй, едно от друго по-уродливи и крайни. Този форум е авторитетен, нека не го мърсим с политически идеи и пристрастия.
                      They march in full battle dress
                      With faces grim and pale
                      Tattered banners and bloody flags
                      Rusty spears and blades...

                      Comment


                        #12
                        @Agobot Според мен темата не е "пресилена, или не на място в този форум", както се опитват да те убедят. Ако не се лъжа е и многократно разисквана. Проблема е, че трябва да изчакаме да видим какво ще се случи, за да има какво да коментираме. България реално няма собствена позиция по какъвто и да е международен въпрос/темата защо е така, наистина не за този форум - ИМХО/ и това ни прави просто наблюдатели на събитията. Есесовеца е прав, че безсилието ни, ще роди прекалено много, прекалено емоционални мнения.

                        Динайн - стига слагал етикети на темите. Говорим за последствията от етнически конфликт и то близо до нас. В друга тема, ще кажеш че никой не си взима поуки от историята - стига с тия твоите двойни стандарти
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                        Comment


                          #13
                          Търся емотикон с ключе. Някой да има идея?
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                          Comment

                          Working...
                          X