Аз май съм първия ненормален , ама ... за много години на всички ! Знания и успехи в личен план на всички потребители на форума :clown:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
2008
Collapse
X
-
Новата година започва на 1 януари... и на други дати
Новата година започва на 1 януари според Григорианския календар, който е въведен от 1582 г. от папа Григорий ХIII.
Григорианският календар е модификация на Юлианския календар, а за да се различава от него е наричан и "нов стил". Повечето европейски държави, бившите европейски колонии и голяма част от останалия свят приемат Григорианския календар през 17-и век. И Юлианският, и Григорианският календар се основават на древен слънчев календар. В различни епохи различните народи са използвали също лунен и лунно-слънчев календар и днес освен на 1 януари Нова година се посреща и на други дати. Лунният календар е широко разпространен в мюсюлманските страни - Алжир, Ирак, Кувейт, Ливан, Либия, Мароко, Мавритания, Нигерия, Саудитска Арабия, Сирия, Сомалия, Судан, Тунис и т.н.
В Иран посрещат Нова година на 21 март. Няколко седмици преди това хората посяват зърна пшеница или ечемик в малко блюдо. До Нова година те трябва да покълнат, което символизира началото на пролетта и нова година в живота. Слънчевият календар е създаден от египтяните през 4-ото хилядолетие пр. Хр. Сега се използва в Индия. Но индусите в зависимост от мястото, където живеят, празнуват по различен начин Нова година.
Григорианският календар бил въведен в Индия от англичаните. Той е официален за страната и сега, но малцина, с изключение на християните, го спазват.
Лунно-слънчев календар в древността са използвали във Вавилон, Китай, Юдея, Гърция, Рим. Днес той е официален в Израел, където началото на годината започва в един от дните между 5 септември и 5 октомври.
В редица азиатски страни - Виетнам, Китай, Корея, Монголия, Япония и др.- използват 60-годишен цикличен календар, в който началото на годината се пада в един от дните между 20 януари и 20 февруари.
Тайландската Нова година се празнува от 13 до 15 април, а Угади -филипинската - през март или април.
НЕ СИ!! :tup: Суворов писа:
Аз май съм първия ненормален , ама ... за много години на всички ! Знания и успехи в личен план на всички потребители на форума :clown:
ДА си жив и здрав а успехите да сполетят ВСИЧКИ съфорумници!! xr100
-
Гост
-
AYB написаЧестита Нова 2008 Година!!! Да сме живи, да сме здрави и камиони шоколади!
Айде за много години и още много години да просъществува форума.Здраве да е !
The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.
The 2 minute war - FallOut
Comment
-
Гост
-
Bojilov написаЧестита Нова Година и от мене!
Бъдете здрави!Това, че съм схванал някои неща, дължа на разклатеното си здраве.
Да си болен, значи да разбираш.
Без болестта не разбираме кое е най-важно. Но можем прекрасно да разберем всичко останало.
(Емил-Мишел Чоран, "Тетрадки 1957-1972")
Comment
-
Честита Нова Година на всички потребители на форума !!!!
получаваме 2008 гидина с 12 месеца гаранция!Една страна, един народ, еднинна вяра - Нов живот, една любов, но без предел, една борба, но със свята цел! http://www.vbox7.com/play:5d39112b
Comment
Comment