Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Подгадила англичанка"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

По-скоро бих казал, че за обръщането към СССР са комплексни фактори (май всички сме го казвали това в една или друга тема):
    - яснотата, че между Германия и СССР няма да бъде постигнато разбирателство по ключови въпроси и войната е неизбежна (Хитлер, след преговорите с Молотов през декември '40та година);
    - виждането, че СССР е в момента слаб (чистката, слабото представяне във Финландия), но че това състояние няма да е вечно;
    - виждането на Хитлер, че СССР е последният останал "континентален меч" на Великобритания и след като бъде премахнат от сцената, ще бъде проправен път към мира (както неведнъж беше изтъкнато, Хитлер не иска да превзема Острова и има основателни причини за това);
    - виждането на Хитлер, че той е единствения решителен ръководител на държавата си, способен да осъществи и завърши с победен край програмата за териториално развитие на Райха;
    - желанието всичко да завърши бързо, тъй като Хитлер се е опасявал за здравето си, а това опасение от своя страна го е тласкало да осъществява програмата си с ускорени темпове.
    И т.н., още причини могат да се намерят, със сигурност съм пропуснал някоя. За изпреварващата война обаче е пропагандна реторика, а пак за нея има по-късни наслоявания (след като се разбира, че СССР не е точно колосът на глинени крака, за какъвто го мислят по-късно). Така че на този довод според мен не бива да се обръща внимание.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

От цялата история на руско-английските отношения пак задълбахме на събитията около ВСВ, а те не са единствената причина или най-важната за това противопоставяне.............
      П.В.

Comment

SRH написа
        Бе, ако и германците да са яли пердах във въздуха, все пак са имали доста по-голям потенциал от ингилизите.
        Какъв точно "пердах са яли германците във въздуха", че не разбрах? :o
        sigpic

Comment

1700 унищожени немски самолета срещу 900 изгубени британски изтребителя и сериозно повредена британска инфраструктура.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
          It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

1087 срещу 1652

Comment

Бройката на свалените вражески самолети винаги е била обект на спекулации както преди, така и след войната. Затова и закръглих бройката в предния си постинг. Следвоенните изследвания показват, че загубите на Луфтвафе възлизат на 1733 самолета, докато RAF губят 915 изтребителя. Но независимо какви са точните цифри, може да се каже, че по-скоро победата е за британците.

"The Battle of Britain has been under the intense scrutiny of historians and others for half a century. Aided by hindsight, they have been able to raise various controversial issues. Criticism is all too easy for those who come after. To touch on but one issue, it is known that both sides overclaimed by a considerable amount. (The British claimed that they had destroyed 2,698 aircraft. The German claimed they they had shot down 3,058. Post war investigation proved that the RAF had actually shot down 1,733 German aircraft and that the Luftwaffe had shot down 915 British fighters.) No-one who has not experienced air fighting can possibly imagine the confusion. Neither can they judge. Relative scores are an effect, not a cause. What is clear is that the Battle of Britain was won by Fighter Command because it defeated the Luftwaffe in the battle to control the air over southern England."
              (
              http://www.battleofbritain.net/0052.html)

"По време на битката за Великобритания от юли до края й през октомври германците губят 1733 самолета, а не 2698, както твърди британската страна, докато британската изтребителна авиация губи 915 изтребителя, а не 3058 както твърди противникът."
              (http://www.chitanka.info:82/lib/text/3700/9#textstart)

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Моето скромно мнение. Не е ли по-добре тази тема да се раздели поне на две. Русия (ма преди Ленин и Сталин) и Англия; и СССР и Англия (то това трябва да е съвсем нова тема де щот Русия на Романови няма нищо общо........ хммм претендира, че няма нищо общо с Романова или ква и да е Русия, поне до '41-ва).
                И тогаз да почнем начисто. Щото аз се обърках. Прочетох последнито постове и се наканих да пиша. Нооо, аз си имам правило - не пиша преди да прочета всичко и видях, че има 1-ва страница. Прочетох я и тотално се обърках. Наред с ПСВ и ВСВ се споменават руско-турските войни, Бонапарт, че и до седемгодишната. Верно почти във всичките участват Русия и Англия (с изключение на ВСВ, там Русия е много слабо застъпена и официално не участва). Кало от теб не очаквах.... как не се намеси да пишеш, че приемственост няма. Русия на Петър и на Лиза и Катка (по отношение на руския мужик) не е СССР на съветския колхозник (щот мужици не останаха - избиха ги или ги пратиха в Сибир където станаха зекове, не че те не умираха) и съветския работник, на чистачката и готвачката, които могат и трябва да управляват ....... хм формированието, щот държавата е отживелица и то БУРЖОАЗНА (ма по-добре да не управляват, да делегират изцяло своите права на другарите от авангарда на техния авангард: Ленин, Троцки (е той не успя), Зиновиев, Каменев, Бухарин.... Сталин (той пък успя). Простете ми лирическото отклонение, но моето мнение (не съвет), е яе темата наистина трябва да се поне раздвои.

Comment

За пердаха Ето един сайт, отивате на Daily Reports и който не вярва - да брои

По повод антагонистичните режими: генерално Воланд е прав. Все пак трябва да се каже, че съветската пропаганда (редица статии в Правда и Известия) тръби за общите интереси между двете страни. Рибентроп също обяснява за "насъщните интереси" между двете страни и за това как през ПСВ са били потикнати да бъдат врагове. Впрочем на странците на Бойна слава са описани дипломатическите ходове преди подписването на Пакта за ненападение.

Comment

SRH написа
                    Бе, ако и германците да са яли пердах във въздуха, все пак са имали доста по-голям потенциал от ингилизите. Ама преди да се стоварят по-организирано връз британския лъв, вземат та се насочват на изток.

1. 'що е то "по-голям потенциал" ?
                    2. Има тема за Морски лъв, май "симулация", и както как евентуално би свърши
                    SRH написа
                    Но си представете положение СССР и Германия с/у Англия и САЩ.

Представяме си войната ще продължи по-дълго (евентуално) но пък резултата за победените ще е по-тежък....и къде поставяш Япония в тази схема?

Comment

Понеже темата е общи приказки-Ми що пък русите да трябва да обичат британците?А въпроса не може ли да се зададе и обратно?Въобще според мен начина на формулиране на темата си е повод за безкраен безсмислен спор.
                      "Прави каквото трябва,да става каквото ще!"

Comment

Gaden Gogi написа
                        [/i]
                        Представяме си войната ще продължи по-дълго (евентуално) но пък резултата за победените ще е по-тежък....и къде поставяш Япония в тази схема?
                        Еднозначно Япония ще е на страната на Германия/СССР. Доколкото Императорската армия е крайно про-германска, а Императорския флот е крайно анти-британско настроен мисля няма никаква дилема по въпроса.
                        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

Sa4mo написа
                          Понеже темата е общи приказки-Ми що пък русите да трябва да обичат британците?А въпроса не може ли да се зададе и обратно?Въобще според мен начина на формулиране на темата си е повод за безкраен безсмислен спор.
                          'ми 'щото хал хабер си нямаш за какво иде реч, за т'ва.

Odzava написа
                          Еднозначно Япония ще е на страната на Германия/СССР. Доколкото Императорската армия е крайно про-германска, а Императорския флот е крайно анти-британско настроен мисля няма никаква дилема по въпроса.
                          Добре обаче ще има много голям конфликт на интереси- Германия и СССР за балканите и СССР и Япония за Китай, като как би могъл да се орегулира? другият въпрос е с колко това би проточило войната.
                          Last edited by Gaden Gogi; 19-12-2007, 11:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

ВСВ във вариант СССР, Германия и Япония срещу Великобритания и САЩ ми се вижда крайно невъзможен. Но ако все пак си го представим, ми се струва, че ситуацията ще е а ла "1984", т.е. дълга война без победител, която вероятно ще премине в някакво подобие на "студена" такава.

Comment

Защо пък да е дълга? още повече без победител?По промишлено производство и научен потенциал не могат да се сравнят с Англия/САЩ, в около европейските морета пак няма да могат да мръднат и ТВД най-вероятно ще е близкият изток, Япония ще я отвеят за същото време или дори по-бързо, само дето БОМБИ ще паднат и в европа, положителният момент ще бъде че няма да има 45 г вегитиране при комунизма

Comment

gollum написа
                                ВСВ във вариант СССР, Германия и Япония срещу Великобритания и САЩ ми се вижда крайно невъзможен. Но ако все пак си го представим, ми се струва, че ситуацията ще е а ла "1984", т.е. дълга война без победител, която вероятно ще премине в някакво подобие на "студена" такава.
                                Или просто атомните бомби, нямаше да са над Хирошима и Нагазаки, ами над Токио-Москва-Берлин. С което американците им свършват бомбите, но никой не го знае. Следва сеперативен мир и едно десетилетие по-късно, реваншиска ядрена война.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Working...
                                X