Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересна снимка

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Джони, това лично ли си го снимал? Или ти е попаднало отнякъде? Защото като го гледам имам някои съмнения.

Comment

А може ли малко повече информация за снимката? В смисъл всичко дадено като предположение може да е тотално невярно ако не знаем поне периода на датиране на рисунката или поне от кой район е самата рисунка.
      Иначе варианти на двумачтов кораб с латински ветрила, без таран - дал Господ. Има и византийски, има и турски. Има и руски. Трябва малко повече инфо за находката. Иначе мога да изброя самите типове кораби, но едва ли ще е от полза.
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

Comment

Интересна снимка

Снимката е на Николай Генов. Намерих графита на север от Камен бряг, близо до една скална килия. Не знам, дали е известен на историците.
        По повод съмнениятя на Golum, мога да покажа снимка с "мое смирение", както казваше един поп от нашия край. Вече мога да ги качвам.
        Last edited by джони; 13-09-2007, 09:00. Причина: Отговор

Comment

По повод съмнениятя на Golum, мога да покажа снимка с "мое смирение", както казваше един поп от нашия край. Вече мога да ги качвам.
          То това няма нищо общо със съмнението ми (аз мога без проблем да заснема себе си пред камък и после да го обработя, така че да насложа каквото си искам изображение върху него, така че трудно да се познава, че е обработено). Мисълта ми бе дали лично си правил снимката или си присъствал на заснемането й и щом това е така, то оставям съмненията си настрана (доверието преди всичко). А самите съмнения засягаха малко странните сенки на част от контура на очертанието, впрочем това може и просто да е мръсотия.

Comment

За мен корабчето е интересно, но тъй като познанията ми за плавателните средства стигат само до водните колела на плажа, исках да разбера, поне типа на кораба и горе-доло от кое време е.

Comment

То и аз не разбирам от тези неща кой знае колко, да си призная . За съжаление корабчето е много схематично предадено и едва ли може кой знае какво да се заключи. На мен ми правят впечатление две неща.
              Първо, формата на корпуса - изглежда прекалено издут от долната страна, като извивката е асиметрична. Или идеята е, че носът е много по-висок от кърмата или това е някакъв опит да се предаде целия корпус така както би се виждал ако корабът не е във вода. Макар че и така ми се струва твърде издут за реален кораб.
              Второ, явно има две мачти с две триъгълни (латински?) платна, но странното е, че двете платна са обърнати в противоположни посоки, което би било странно в реална ситуация, ако правилно си представям нещата. Може и да греша, разбира се.

Comment

Не знам , дали това не са въжетата, които крепят мачтите. В този район има доста интересни неща, включително и "пра"български. Ако искате, ще покажа снимки

Comment

джони написа
                  Намерих графита на север от Камен бряг, близо до една скална килия. Не знам, дали е известен на историците.
                  Графит на камък, който да се запази толкова време? Не ми се струва възможно.
                  Иначе, ако приемем за достоверна находката може да търсим сходство с търговските кораби от края на 12-15 век - венециански и генуезки наве, гата, по-малко вероятно е да е галера.
                  Ако снимката е на кораб датиращ от ериода на Османската империя - може да е някой от типовете галери.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

Показаното на снимката не е "графит" (т.е. не е оставено с някакъв оцветител), а е издълбано в камъка. Но ми изглежда някак твърде изчистено за нещо древно. А това в горните контури боклук ли е? Защото ако не е, то тогава сенките падат много странно (това бе и първоначалната причина за съмнението ми).

Comment

интересна снимка

Съжалявам за неточноста на "графит". Ще покажа друга снимка с терена наоколо. Виждат се още места, където скалата е обработена.

Нешо пак запецна. Ще опитам отново. Пак утрепах змея - станаха две.

Снимките са правени около седем и половина сутринта

Нещо пак се обърках в системата. Пускам снимни и ту се появяват по две, ту после ги няма. Снимките са правени около седем и половина сутринта, затова сенките са такива. Ще опитам с друга снимка, където се вижда и околния терен и още места с обработена скала
                      Last edited by джони; 13-09-2007, 14:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Супер! А няма ли малко повече инфо за самия кораб - в смисъл предания на местните хора. Как го наричат, нещо за това кой го е изсякъл и т. н. Иначе вероятно корабът е византийски, венециански, генуезки или турски. Но наистина е доста стилизиран - платната и корпуса са точно както ги рисуват децата. Едва ли ще може да се каже точно какъв е. Но можем да поспекулираме:
                        1. Византийски дромон (усиако)
                        2. Средиземноморско наве (неф) - венециански, генуезкии т. н.
                        3. Галера - различавали са се само по броя на греблата (Firkate, Pergende, Kalyata, Kadırga, Baştarda, Mavna). По-малките са с една мачта.
                        Last edited by Odzava; 13-09-2007, 14:53.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

интересна снимка

Рисунката да го нарека, беше покрита с пръст и пясък. Виждаше се съвсем малко от предната част. Стана ми интересно и разчистих с ръка. Местните, поне тези с които говорих не знаят нищо. Благодаря. Интересно, че всички показани кораби имат наклонени реи, които са доста характерни, а на въпросното корабче изобщо не са сложени такива.
                          Last edited by джони; 13-09-2007, 15:06. Причина: дублиране - подсещане

Comment

Предполагам, че тоя графит има нещо общо с крепостта в Голямата Яйла. А тя е разрушена от печенегите Х² век и на практика с това приключва поселението там. Намираните неща датират крепостта да е строена V-V² век. Така че в тоя диапазон мисля да се търси.

Comment

интересна снимка

Вероятно е така. Намерих графита /ако е правилен терминът/ на около 4 км. на север от крепоста. За Odzava -Освен реите, на корабчето се вижда бугшприт, какъвто на галерите, поне на картинките не видях. Това не е ли индикация за по късна работа?
                              Last edited by джони; 13-09-2007, 15:16. Причина: Допълнение

Comment

джони написа
                                За Odzava -Освен реите, на корабчето се вижда бугшприт, какъвто на галерите, поне на картинките не видях. Това не е ли индикация за по късна работа?
                                Наклонените реи означават само едно - латински ветрила. Бушприт при галерата няма. Има надводен таран, а ако търсим кораби от новото време - може да разширим с фоветата и тартаната, макар да са средиземноморски кораби и да не съм чел да са плавали в Черно море. Ето и малко картинки - галера от Средновековието, по-скоро края, и фовета.

Ако търсим кораби от 9-ти век и по-рано, то трябва да се върнем към дромона (усиакото). Обаче ме смущава липсата на гребла. Обикновенно са изобразявани като черти отстрани на кораба. Такива не видях на рисунката.
                                Last edited by Odzava; 13-09-2007, 16:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                                X