Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любопитно
Collapse
X
-
Изглеждат идеално подбрани по професии - летец изпитател и сапьор(както викат американците adrenalin junkie или alpha male), военен лекар, флотски ветеран, друг медик ...обаче какво ще прави океанограф на Марс, ми е извън възприятията.Last edited by Amazon; 21-06-2013, 02:26.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Хм. Гледай ти, гледай ти. Ще се окаже, че отец-създател на анти-утопията е руснак - въобще еднолично - повлиява Хъксли ("Дивния нов свят", 1932 г.), който е учител на Оруел ("1984", 1948 г.). Повлиява и на Бредбъри ("451 по Фаренхайт", 1953 г.). При това е изключено да има предвид сталинизма, ибо почивш 1937 г., а творбата е от около 1923 г. Естествено, става дума за "Ние" на Евгени Замятин, а мнението (освен добавката за Бредбъри) е на Оруел (рус.)"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Малко уточнение. На български книгата беше издадена като "Прекрасният нов свят", не "Дивният". Интересно, чел съм я два пъти и през ум не ми е минавало че е писана 30-те години на 19-ти век. Винаги съм си мислел че е далеч по-съвременна.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Интересно, чел съм я два пъти и през ум не ми е минавало че е писана 30-те години на 19-ти век.
Що се отнася до "Ние", не съм убеден, че има пряка връзка с "Прекрасния нов свят". Според самия Хъксли поводът е книга на Уелс. Макар че аз си мисля, че все пак личните му преживявания в Испания, както и ВСВ имат много по-голямо влияние от "Мы". Иначе принцип е възможно - романът е публикуван на английски език (но в щатите) през 1925 г. Но пък Хъксли се премества там чак през 37-ма, така че ми е съмнително да се е повлиял от романа ("Прекрасния нов свят" излиза няколко години по-рано, началото на 30-те години). ДА не говорим, че самия Оруел попада случайно на превода чак през 44-та. Това че на Оруел му се вижда, че има връзка, си е мнение на читател, нищо повече. Аз не мисля, че има връзка, дори да оставим настрана, че романа на Хъксли в пъти по-добър чисто литературно, а според мен и като идея.
За Оруел и "1984" - също е малко вероятно да има влияние.
Да не говорим, че трудно ще представим Замятин за първия антиутопист (определено не е).
Comment
-
Ами, според биографията на Замятин, той е бил в Англия от март 1916 до към септември 1917. Така че общото в романите може да е плод и на аналогични наблюдения например. Между другото, интересен въпрос повдигаш, в статията за 1984 на лурка като предшественици се посочват само един роман на Уелс на тема "строго кастово общество" и "Процесът" на Кафка - от 1925 г. Но той не е изчерпателен дори колкото уикито. Остава един "Р.У.Р." на Чапек от 1920 г. /Има ги вече идеите за "маса роби" и "благини за елита", явно са витаели във въздуха. Но той идва малко робото-центриран. / Кои остава да са, значи, преди Замятин? Би ми било интересно да ги прочета, а може и просто да забравям някое заглавие в момента."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
На прима виста - Уелс, "Машината на времето" (1895), "Островът на доктор Моро" (1896) макар и да не са антиутопии по никакъв начин, включват елементи, особено "Машината" (описанието на света на бъдещето с елоите и морлоките - има пряко влияние върху "Метрополис" да речем - не е роман, но си е знаков филм). Джек Лондонq "Желязната пета" (1908). Кафка е ясен ("Процесът", "Преображението" са 1915 г.). След това, Карел Чапек: "Фабрика за абсолют" (1922), "РУР" (1920) - т.е. около това време. Просто не го виждам Замятин като основател на жанра или като влияние за всички останали. Първите кълнове са дори преди ПСВ. Самите идеи витаят във въздуха, не е чудно, че пускат кълнове у не един писател. Не мисля, че може да се говори за влияние. НЕ и преди да се появят първите наистина въздействащи романи, а "Ние" не е от тях (поне според мен).
Comment
-
От фейсбука на "Българска история":
От скоро жителите на Велико Търново могат да се похвалят с един нов, уникален по рода си в България, музей. В експозицията му са включени фигури от историята на Второто българско царство. Цар Калоян, Патриарх Евтимий, занаятчии от Търновград, боляри и много други ще могат да бъдат видяни и буквално „пипнати” в новата атракция. Ние от "Българска история" не можем да скрием радостта си от това начинание, което освен историческа и културна ценност, сме убедени, че ще е способно да привлече повече хора на посещение в "старата столица".This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Според мен отстрелва капаците на някакъв вид газодинамични дюзи. Може би са сложени там, за да предпазят управлението от ефектите на изстрела, а след това ги изхвърлят с пиропатрони.
Многo забавна случка в Китай - масови протести на кандидат-студенти, не им дават да преписват
Riot after Chinese teachers try to stop pupils cheating
Comment
-
Гост
За периода от началото на 2013г. до края на месец май 2013г. в Русия е регистрирано раждането на 753 374 души и смъртта на 813 218 души. Тоест, починалите за този период са със 59 844 повече от родените за същия период. Много е вероятно, през 2013г. броя на родените в Русия да бъде по-малък от родените през 2012г. и броя на починалите през 2013г. в Русия да бъде по-голям от починалите през 2012г.
Comment
Comment