gollum написа
Виж мнение
Разбира се, аз тия работи ги знам от любопитство - не от физиката за седми клас, камо ли да ги помня оттогава. Няма да ви препращам към неща като яху-отговорите, там има директно "Плазмата няма магнитно поле", защото порових днес в уикито - да се проверя, може пък да съм изостанала - поприпомних си някои неща, намерих едно стегнато описание на текущите достижения по удържане на гореща плазма далеч от изпаряемите стени, но най-важното - намерих кратко описание на самите учени по плазмено-магнитния въпрос. "Проблема" е разказан срещу първата картинка - значи, посредством бързо-въртящо се магнитно поле (от малки антени) в някаква плазма (космическата?, по-гъстичък облак от частици?) се предизвикват токове от порядъка на 1000А - които образуват съответно по мащаб магнитно поле и по тоя начин - "плазмен магнит" - ОКОЛО космическия кораб. (Тука явно няма да си говорим за гореща плазма, нито за термо-ядрен синтез.)
Те това поле оказва вече забележима съпротива на слънчевия вятър - и сработва като един вид платно - с което осигурява значителни ускорения в рамките на Слънчевата система - това по идеи към ноември 2011.
Та в статията или се разглежда силно модифициран вариант, или - по-скоро - са смесени два. Втория, изглежда е някакъв вид пулсов двигател - лития играе ролята на проектили/частици на реактивната струя. Но синтеза, доколкото схванах, също ще е на импулси, а не постоянен процес - което оставя отворен въпроса за енергийния източник на това чудо.
Comment