Ми, карал съм и карам често из кажи-речи цяла Европа + някои азиатски страни. Истината е, че ние дори не сме особено добри "състезатели"... И това го пиша като един изявен олигофрен... Наистина, скоростта с която се кара тук не е съобразена с пътните условия, но и пътищата не са адекватни. Основната причина за жертвите при катастрофи тук е липсата на толерантност. Не може някои си идиот да е настъпил, да прави изпреварване на 3-4 коли в колона, да има кола срещу него и друг идиот от колоната да не го пуска да се прибере... А такива изпреварвания са възможни, понеже автопарка ни е твърде неравностоен, т.е. лади и москвичи или раздрънкани таратайки, дето някога може и да са били коли, да се движат с темпото на един нов мерцедес. И дори и да могат, техническата им изправност е много по-занижена, а оттук следват много от сакатлъците. Впрочем разни професионалчета с голфчета (най-често GTI) или подобни секънд-хенд амортизирани возила, които скоро са сменили жигулата, са особено опасни. Тия усещат малко повечко коне (ама в крайна сметка половината от оригиналната версия са на водопой) и почват да разчитат, че колата ще ги извади от трудни положения. Почват едни изпреварвания без необходимата дистанция, като се смята, че ускорението ще е достатъчно и после в черната статистика.
Според мен, за да станат нещата по-поносими за всички, трябва да се направят пет неща: 1. Много строг ГТП. Така ще се отсеят трошките. 2. Да се забрани вноса на коли над 2,0 литра. Верно, разлика ще има, но ще намалява. Едно е да даваш разлика от 80 км при еднакви условия и друго е да е 50 км. Най-важният ефект - полека-лека всеки идиот ще разбере, че не кара най-добрия самолет. 3. Да се затворят пътищата с висока концентрация на ПТП, докато не се направят пътища с повече ленти. 4. Тирове и камиони над 5 тона да се движат само нощем. 5. Водачите да могат да записват кретениите на други и да ги предават на КАТ. Последното е олигофренско, но се чудя за механизъм, който да регулира движението от самите водачи. Иначе само ще се бием по пътищата. (А тук имам няколко истории, които ме докараха до съд.)
Според мен, за да станат нещата по-поносими за всички, трябва да се направят пет неща: 1. Много строг ГТП. Така ще се отсеят трошките. 2. Да се забрани вноса на коли над 2,0 литра. Верно, разлика ще има, но ще намалява. Едно е да даваш разлика от 80 км при еднакви условия и друго е да е 50 км. Най-важният ефект - полека-лека всеки идиот ще разбере, че не кара най-добрия самолет. 3. Да се затворят пътищата с висока концентрация на ПТП, докато не се направят пътища с повече ленти. 4. Тирове и камиони над 5 тона да се движат само нощем. 5. Водачите да могат да записват кретениите на други и да ги предават на КАТ. Последното е олигофренско, но се чудя за механизъм, който да регулира движението от самите водачи. Иначе само ще се бием по пътищата. (А тук имам няколко истории, които ме докараха до съд.)
Comment