If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не мога да повярвам, че това е истина. Чудех се, дали да не го пусна в темата за майтапи, но тя работата изобщо не е за майтап: http://www.zazz.bg/play:dfb61cd0
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs) It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
а, що? не караш ли кола? пълно е с идиоти по улиците, неспазващи елементарни неща като даването на предимство или просто мигач... като дойде световната революция ще са с предимство при стената...
Ако имаш предвид пътуване с кола, според мен е по-добре да избягваш шофирането, ако ще идваш за кратко. Нужен е адаптационен период според мен, желателно с местен инструктор А към прибежките през улиците се привиква (наново) бързо.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Imperial, ако не си идвал в България дълго време, определено ще имаш нужда от адаптационен период .
Като цяло, проблемът на българските шофьори е в липсата на уважение към останалите водачи и към пешеходците. Да, зная че звучи прекалено тривиално и изтъркано, но е факт - българите качат ли се на автомобил (разбира се не всички, но огромен процент от тях) сякаш губят и най-елементарното си чувство на уважение към останалите човешки същества на пътя и виждат в тях едва ли не врагове. Или поне някакви "тъпанари" и "идиоти" на гърба на които да избиват комплекси.
- Пример 1. Няма никакъв начин наш бай Ганьо да се остави на някой от гореизброените индивиди да го изпревари (пък не дай си боже "оня" да кара по-хубава и мощна кола от него). В такъв случай първо се пуска една цветиста псувня, придружена от нещо от сорта на "к'во ми се праиш на отворен бе, да ти... майката...", очите кръвясват, зениците се разширяват, дава се газ до ламарината и от там нататък... каквото сабя покаже.
- Пример 2. Ако някой от водачите си позволи лукса да спазва ако не всички, то поне основната и най-важна част от правилата за движение, като ограниченията на скоростта, даване на предимство, правилата за изпреварване и т.н., то бива моментално обявен за наивен глупак, будала и идиот и се превръща в идеална мишена за нова порция псувни и освирквания.
- Пример 3. На пешеходните пътеки "зебра" предимство имат пешеходците, а автомобилите са длъжни да спрат и да изчакат хората да пресекат. :o Честно да ви кажа, бях започнал да губя надежда, че някога ще видя това правило в действие. Всъщност, бях започнал и да се съмнявам, че изобщо има подобна точка в правилника за движение по пътищата (що ли са ни лъгали тогава в началното училище... един господ ги знае :sm186: ). Но случи се така, че един ден отидох в чужбина и какво да видят очите ми! - колите НАИСТИНА спираха пред пешеходните пътеки и изчакваха пешеходците. И това е масова практика, изключенията са единици. В началото дори ми беше неудобно толкова коли да спират, образувайки порядъчно дълга опашка, за да мога аз да пресека. Имаше дори един случай, когато си чаках на червения светофар, в същото време по другата улица идва един автобус, спира и шофьора ми дава знак че мога да премина. Без да е длъжен дори и от морална гледна точка, тъй като човека си има предимство както и да го погледнеш, но факта си е факт!
Та ето я и разликата между нас и нормалните европейски страни на които се опитваме да подражаваме - разликата е в нашето съзнание, във възпитанието ни, в отношението ни към другите. А тези неща се изграждат с десетилетия, с поколения и след като ние все още не ги притежаваме в достатъчни количества, единственото решение са много, ама мнооого жестоки глоби (например като гръцките).
Отделен е въпросът за нарушенията на пешеходците. Че
поведението на някои от тях е не по-малко неадекватно от това, на шофьорите
както отбелязва императора, за това спор няма! Законите по пътищата трябва да се спазват от всички, също както и глобите трябва да засягат всички. Иначе няма оправия!
Ами не съм се прибирал от три години. Нямам абсолютно никакво намерение да шофирам, дори не ми се качва в кола (макар че надали ще мога да го избегна). Поне в такси смятам да не се качвам ако е възможно.
Иначе тук имам спортна кола (~350кс ), обичам да настъпвам газта когато пътя е празен и понякога карам сравнително агресивно, но това, което е показано на филмчето и нещата, които чувам, са просто безумие. Тук общо взето се спазват правилата и се кара културно, макар че има толкова много трафик, че си има и немалък брой идиоти, а другия проблем е че изпитите за книжка са супер супер лесни и в резултат има много абсолютно неспособни водачи на пътя. Но пък има много магистрали и многолентови пътища, а и състезателите, макар че ги има, не са много. А полицията е изключително авторитетна и с голямо присъствие.
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
В един друг форум един варненец написа, че там имало оплаквания от многото румънски шофьори във Варна - спирали пред пешеходните пътеки и така пречели на движението!?
Между другото, ограниченията на скоростта не се спазват не само у нас. И в САЩ е така - на съответните места, разбира се, например по магистралите, - и в Европа, отново на местата, където се знае, че няма да те хванат. С тази разлика, че тук наистина ще си отнесеш бая псувни, ако караш по правилата.
Не искам да оневинявам никой, но забелязах, че повечето сцени са от 3-4 места из София, а от опит знам, че източната страна на Орлов мост е кошмар ... пускат коли от три страни едновременно и става "като по филмите". Намеквам, че може би и градоустройството, синхронизацията на светофарите и пътните знаци и маркировки имат дефекти.
Imperial, и аз по едно време не си бях идвал 3 години и културният шок беше особено силен, но бързо се свиква. До 10 дни ще си "във форма" и няма да ти прави впечатление вече
Добре е че няма да караш, а такситата няма как да избегнеш, освен ако нямаш намерение да се лашкаш постоянно по автобусите. Които по презумпция са пълни, повечето нямат климатик и в това топличко време не е забавно.
Колкото до румънците, преди няколко дни бях в Букурещ и не видях особена разлика в карането. По-дисциплинирани са сякаш, но не много. Трябва да се инвестира в пътна мрежа - в момента българската все още е на примитивни ниво. Мантинели, светофари, знаци, действително налагане на глоби и т.н.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment