Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дебелт

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дебелт

Аз искам само да кажа че утре в Дебелт Бургаско аз и още шест колеги ще издигаме българския флаг на откриване на римския град Деулутум (мисля че така беше името). В момента се водят големи разкопки. Ние отидохме там и опънахме военни палатки, оставихме една водоноска и забихме пилона, на който утре ще издигаме българското знаме. Помагаме с каквото можем на археолозите После да не кажете, че армията нищо не прави.
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

поделението в дебелт закриха ли го?
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Ми като не щеме поне една контуберния да спретнеме, безобразието ще продължава.
      sigpic

Comment

Shelenberg написа
        ... утре в Дебелт Бургаско аз и още шест колеги ще издигаме българския флаг на откриване на римския град Деулутум (мисля че така беше името).
        Какво доживяхме! Знамената на варварите да се веят над стените на нашите градове!

Квинтилий Вар, къде са моите орли!
        Вместо знамената на нашите легиони, конските опашки на варварите се издигат над Деултум!

Нека издигнем истинските щандарти!
        Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-07-2007, 20:19.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Е, хайде сега. Все пак като федерати въпросните племена защитават надлежно Дунавската граница вече толкова години... Едно знаме поне могат да развеят. :sm113: Временно поне
          Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

За поделението в Дебелт не съм сигурен, но мисля че го закриха.

Иначе днеска може да гледата по МСАТ по новините в 23.00 часа трябва да има репортаж от събитието. Защото имаше камера на МСАТ и казаха че в новините от 19.00 и 23.00 щели да го пуснат. Иначе една студентка ни направи една кратка историческа разходка из града и ни разказа интересни неща. Ако някои гледа новините (защото аз нямам МСАТ) аз съм първия от ляво на вашите екрани тогава, когато отдаваме чест при издигането на знамето. Някой ако гледа да каже дали са давали репортажа.

Comment

Само казвам че репортажа го давали от 19.00 ще го дават и от 23.00, но бил кратък около 10 секунди. А да кажа този град Деултум бил основан от ветерани от римските легиони и просъществувал до 11-12 век поне така ни каза една от студентките. И ни пожела и ние ако станем някога ветерани да направим нещо подобно.

Comment

Рано тази сутрин подписах специален декрет, с който Shelenberg получи римско гражданство и сан патриций. Също така, му бе разрешено да се засели заедно с племето си в района на Деултум, или където му е удобно на територията на провинциите Мизия и Тракия срещу задължението да отбранява тези територии от външни врагове. Освен това, Shelenberg бе назначен на високата длъжност magister militum за Тракия. Специално му бе разрешено и да издигне знамето в Деултум.
                На прикачените картинки се виждат моменти от церемонията по издигането на знамето в Римската колония. Прикачил съм ги за тези, които нямат възможност да гледат репортажа в новините по МSAT.

P. S. Shelenberg първия от ляво ли трябваше да бъде?
                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 23-07-2007, 22:54.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                  Рано тази сутрин подписах специален декрет, с който Shelenberg получи римско гражданство и сан патриций. Също така, му бе разрешено да се засели заедно с племето си в района на Деултум, или където му е удобно на територията на провинциите Мизия и Тракия срещу задължението да отбранява тези територии от външни врагове. Освен това, Shelenberg бе назначен на високата длъжност magister militum за Тракия. Специално му бе разрешено и да издигне знамето в Деултум.
                  На прикачените картинки се виждат моменти от церемонията по издигането на знамето в Римската колония. Прикачил съм ги за тези, които нямат възможност да гледат репортажа в новините по МSAT.

P. S. Shelenberg първия от ляво ли трябваше да бъде?
                  Мерси много :tup: Да от първи от ляво трябва да съм.

Когато се сдобия с някакви снимки ще ги сложа.

Comment

....По повода беше отсечена и специална "юбелейна" монета ...
                    чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                    /Из Конституцията на Република България/

Comment

...а от бойната част под командването на новия Magister Militum бе сформиран и нов легион - Legio I Bulgarica (според най-достоверни източници, войниците съставляващи легиона са "едри, мустакати и на вид добре калени в боеве, само че са навикнали да употребяват вино и ракия - с една дума, хора веселяци" . Да се надяваме, че тези им навици няма да им пречат в службата към Империята, в противен случай... децимация :twisted: :p )

П.П.: Ама че офтопик заформихме тук! Обещавам вече да пиша по темата .

Comment

Да нямаш предвид "Първа българска легия"?

Comment

Shelenberg написа
                          Аз искам само да кажа че утре в Дебелт Бургаско аз и още шест колеги ще издигаме българския флаг на откриване на римския град Деулутум (мисля че така беше името). В момента се водят големи разкопки. Ние отидохме там и опънахме военни палатки, оставихме една водоноска и забихме пилона, на който утре ще издигаме българското знаме. Помагаме с каквото можем на археолозите После да не кажете, че армията нищо не прави.
                          Поздравявам всички мои колеги (една част мои съкурсници) археолози, историци и въобще цялото патриотично народонаселение, което им помага в разкопките, пожелавайки (още веднъж) много успехи и весело прекарване! Вчера (след няколко оживени разговора) разбрах, че цитирам "всичко е наред и сме много сплотен екип", което дори ме кара да се замисля защо сам отказах да отида. И да направите много снимки... :tup:

Comment

Да нямаш предвид "Първа българска легия"?
                            Легията ще я оставим за по-късен етап, че да не стане историческо противоречие с този твой имперски декрет. Както знаеш, императоре, по времето на Август е имало само легиони .

А иначе ако говорим по-сериозно, напълно е вероятно Деултум в началото да е бил седалище на някоя от спомагателните кохорти разквартирувани в Тракия (доста отдавна бях попаднал на информация за това къде се намирали лагерите на тези кохорти по нашите земи, но вече не си спомням почти нищо :vsad: . Може и наистина да е така, може и да бъркам.).
                            Както спомена и Shelenberg, една студентка им разказала, че "града бил основан от ветерани от римските легиони", така че не се знае...

Comment

Деултум бил основан като римска колония за ветераните от V²²² Августов легион по времето на Веспасиан (69-79). По това време Тракия не е била гранична провинция. По-рано на това място трябва да е имало по-старо тракийско поселение. (http://www.historical-properties.hit.bg/deultum.html)
                              Варварите на Крум завладяват града през 812 г.
                              До средновековието Дебелт е имал и директен излаз на море. Бил е пристанищен център в Бургаския залив.

Първите две снимки са от Деултум. Артефактите на другите снимки не зная откъде са.
                              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 24-07-2007, 22:23. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                              X