Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Hagia Sophia

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Hagia Sophia

    Дълго се колебаех дали е редно да публикувам тази информация тук (ако модераторите преценят, че не е редно, то моля нека изтрият темата; ако пък преценят, че мястото и е като подтема във вече съществуващата за "Византийските църкви и архитектура в Истамбул", то моля, нека го направят; ако пък преценят, нека я оставят като самостоятелна тема).
    Следната информация ми бе препратена от мой приятел по пощата:

    "To all of you who are, Orthodox:

    The European Union Parliament is pressuring the Turkish Government to restore Saint Sophia Cathedral from a museum into a Greek Orthodox Church. However the Parliament has set a requirement of 1.000.000 signatures on a petition before it makes this conversation a prerequisite for Turkey’s admission into the European Union.

    You are requested to cast your vote by logging on to a link at www.hagiasophiablog.com This is an opportunity for each of you to have an impact on world events. Get as many Greek Orthodox, other Orthodox and Christian friends of yours to sign the petition and make history."


    Поздрави!

    #2
    Безсмислена работа. Ако искат да направят със сигурност Ердоган президент - баш сега трябва да поставят и такъв въпрос пред Турция!


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      Лошо няма! Но не знаех, че Турция се интересува от чуждо мнение по какъвто и да било въпрос. Освен това...Хм!:sm186: Нещо ми е подозрителна тая работа.:sm186: Като че ли има нещо гнило в тоя сайт.:sm186:

      Caballero de Santiago написа
      However the Parliament has set a requirement of 1.000.000 signatures on a petition before it makes this conversation a prerequisite for Turkey’s admission into the European Union.
      Хм! Мисля, че Турция въобще няма сериозни намерения да влиза в ЕС. Затова не смятам, че ще се уплаши от някакви си подписи, ако ще и 1 млрд. да са. Това да не сме ние, дето ако ни бяха поискали да закрием и 5-и, и 6-и блок, щяхме да го направим. Ако бяха поискали да закрием и всичките си ТЕЦ-ове, и това щяхме да направим. Ама те в ЕС де да ни знаят, че сме толкоз дашни?

      Абе, тоя да не вземе и пари да иска по-нататък?
      Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 20-04-2007, 00:36. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        #4
        Вътре в себе си, интуитивно ми се струва, че станалото е имало да става и историята назад не бива да се връща. Османската империя си е също важна част от историята на този град, както и Византия. Коя част от историята на Византоин/Константинопол/Истанбул е по-важна не може да се каже и няма позиция, която да има правото да прецени кое е добро в историята му и кое е лошо.

        ПРеди няколко дни ivan kunchev пусна една интересна статия, както се казваше темата, на Георги Каприев, който определи превземането на Константинопол 1204 от западните християни като безобразие. То ако погледнем нещата така, цялата история на човечеството е поредица от по-големи и по-малки безобразия от нечия морална гледна точка. Но историческата гледна точка е логическа, причинно-следствен, рационална, а не морална.

        Сега вече ако от чисто съвременна прагматична гледна точка като храм, религиозно средище или като туристически обект Агия София би стояла по-добре като църква, а не като музей - не мога да преценя, но не е това подбудата на сайта, доколкото я схванах.

        П.П. Сещам се за случаите с Черната джамия в София и за Томбул джамия в Шумен, която е музей, и е, в момента не мога да си спомня, втората или третата по големина джамия на Балканския п-ов.
        Last edited by Хана; 20-04-2007, 09:52.

        Comment


          #5
          Лично аз като атеист предпочитам да си остане музей но това си е лична позиция, нямаща нищо с историческото наследство или нещо такова - просто ми е по-интересно да ходя в музей отколкото в църква
          Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

          请您死在地狱般的阵痛
          [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
          きさまはしんでくださいませんか
          [kisamawa shinde kudasaimasenka]

          Comment


            #6
            Някои радикални пък казват да стане джамия,Ататюрк го е превърнал на музей пък мисля Че така ште си остане,поЧти всиЧк действашти църкви в момента са с заклюЧени врати заштото няма христянско население
            ако стане пак църква само от двора ште го погледнем :mhehe:
            Подобре е така да си остане като музей
            since 1453
            from İstanbul

            Comment


              #7
              На кавказ център много се бяха възмутили от идеята. Обаче те са възмутени и от идеята, че Св. Петър в Рим не е джамия.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                #8
                Умряла работа, все едно да възстановят джамията на мястото на археологическия музей в София.

                Comment


                  #9
                  Хм, пък и църква с минарета ... :sm186: :o
                  Quae fuerant vitia, mores sunt.

                  Comment


                    #10
                    Като музей си е най-добре...
                    A strong toun Rodez hit is,
                    The Castell is strong and fair I wis...


                    блог за средновековна балканска история

                    Comment


                      #11
                      Зад тези искания стои нещо много по - страшно и това е перспективата за религиозна война. Предполагам, че е известно каква е националната доктрина на Гърция и в момента - възстановяването на Източната Римска Империя. Тези техни действия са част от доктрината им. Те обаче могат да доведат до реислямизация на Турция, която към пантюркистката си доктрина може да добави и панислямска и тогава става страшно. Всички ще патим от това. Чела бях нъякъде, че съотношението мъже жени в Гърция се доближава до 60 на 40 %, а е известно че преобладаващото мъжко население (не искам да ви обидя, господа) е признак за настъпването на война и/или условие за нейната поява.
                      Призовавам ви да не гласувате за тази идея, за да отложим колкото се може повече такава война. Както гледам напоследък светът и без това се е запътил към глобална религиозна (цивилизационна и икономическа) конфронтация, поне да не даваме на Турция повод да се ислямизира.

                      П.С. Имам алтернативно предложение - защо да не се водят съвместно религиозни церемонии на християнството и на исляма вътре, но и на католици и протестанти, на сунити и шиити и т.н. Крайно време е да се даде пример на света за толерантност между идеите

                      Всички, включително и ние, са се стремяли да завладеят Константинопол, защо да не го направим мирно и по съвместен път (не го бъркайте с комунистическия лозунг). Измислих и девиз:
                      ИМА МЯСТО ЗА ВСИЧКИ НА ТОЗИ СВЯТ! :love01:
                      Last edited by Dilana; 20-04-2007, 20:25.

                      Comment


                        #12
                        Девиза го подкрепям изцяло, но не мисля, че е възможно да се осъществи апокалиптичната картина, визирана от теб, Дилана. Това за националната доктрина на Гърция е доволно изтъркано, пък и техните въжделения са се разбили именно в Турция. Гърция няма нито силите, нито външната подкрепа да повтори подобна авантюра, а Турция от друга страна достатъчно си пати още от Кипърската инвазия- пък и ако щеше да има мащабен сблъсък, то той щеше да се осъществи още тогава.
                        Светът не се е запътил към глобална религиозна, икономическа или цивилизационна конфронтация, даже напротив. Единствения конфронтиращ се, заедно с традиционния си съюзник, е САЩ. В глобален мащаб религиите вървят към помирение и различията вече нямат онази стойност, каквато са имали в началото на 20 век, да речем.

                        Самата Hagia Sophia според мен е най-важно да бъде подържана и запазена за поколенията напред, пък независимо като храм на коя да е религия или музей.
                        Quae fuerant vitia, mores sunt.

                        Comment


                          #13
                          Има място за всички в Цариград Той е като Анкх-Морпорк, а Европейският Парламент понякога ражда големи глупости.
                          Луд на шарено се радва - цивилен блог

                          Comment


                            #14
                            Dilana написа
                            Зад тези искания стои нещо много по - страшно и това е перспективата за религиозна война. Предполагам,ч е е исвестно каква е националната доктрина на Гърция и в момента - възстановяването на Източната Римска Империя.
                            Извинявам се, но по-голяма глупост не съм чувало от времето на Лъчо насам - надявам се че е било казано на шега, защо иначе ще настоявам за документални факти за подобни твърдение - като например цитати от изказвания на водачите на днешна Гърция.
                            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                            请您死在地狱般的阵痛
                            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                            きさまはしんでくださいませんか
                            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                            Comment


                              #15
                              Някой изобщо направи ли си труда да провери информацията? За целта беше достатъчно да отиде на линка, пуснат в първото мнение, или ако предпочитате, http://www.hagiasophiablog.com/mainpage.html
                              Ето какво е написъл човекът на сайта си:
                              If you believe in the just case that Hagia Sophia should be restored to its proper religious role as a church, for which it was built in the first place, then please support this petition to the EU Parliament that Turkey should not be admitted as a member of the European Union until it restores Hagia Sophia to its original purpose as a church and not a museum.

                              A minimum of 1.000.000 signatures are needed in order to persuade the European Union to consider this proposal seriously.

                              As you know, Turkey is doing everything it can today to convince the European Union that it is a worthy country to join it. If you believe that Turkey should not be admitted to the EU before restoring justice to Hagia Sophia, please click on "Your Signature" and send your message.

                              Преведено:
                              Ако вярвате в справедливата кауза, че "Света София" трябва да бъде възстановена в истинската си религиозна роля на църква, за каквато е била построена, тогава моля подкрепете тази петиция към Европейския парламент, че Турция не бива да бъде допускана за членка на Европейския съюз, докато не възстанови "Света София" към първоначалната й функция на църква, вместо на музей.
                              Необходими са минимум 1 000 000 подписа (получерното на автора - б. м.), за да бъде убеден Европейският парламент да разгледа това предложение сериозно.
                              Както знаете, в днешно време Турция прави всичко възможно, за да убеди Европейския съюз, че е страна, достойна да се присъедини към него. Ако вярвате, че Турция не бива да бъде приемана в ЕС, докато не възстанови справедливостта по отношение на "Света София", моля, щракнете върху "Вашият подпис" и изпратете своето послание.

                              Има ли известна разлика между това и написаното в първото мнение по темата?

                              Comment

                              Working...
                              X