Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво значи "извори"?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Какво значи "извори"?

    Въпросът вероятно ще се стори доста глупав, а пък и си е глупав, но все пак моля да ми обясните. Какво се има предвид по принцип в историята, когато се говори за "извори"?
    Защото току-що прегледах темата за домашните. Направи ми впечатление, че напоследък се задават теми по шаблона "Обосновете избора си с цитати и данни от извори (документи)". Само че аз под "извор" си представям все неща, до които учениците нямат лесен достъп - оригинални документи, публикувани в други трудове точни копия на оригиналните документи, всякакви надписи и техните копия.
    Дали е "извор" един превод на съвременен български език на документ от Първото българско царство? Според мен - не. Но какво е "извор" според историците?

    #2
    Доколкото ми е известно се имат предвид оригиналните документи, пътеписи, , папируси, мозайки и т.н., а не изследванията върху тях, статии, публикации и т.н.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      #3
      точно това е - документ (независимо от конкретната му веществена форма - писмена, звукова, фото и пр.), отразяващ дадено събитие.
      Si vis pacem - para bellum!

      Comment


        #4
        Обаче има "Избрани извори", "Подбрани извори" и "Събрани извори", така че "Извори" не се покрива на 100 % с артефакт, документ или с оригинал, а с издание на първостетепенни свидетелства, заслужаващо доверие. Извори - може да е преводно, може да е редактирано и съкратено, но когато се споменава се посочава задължително и публикуването, огласяването и редакторите.

        Comment


          #5
          Изворите биват два вида:

          - археологически (веществени) - движимо и недвижимо имущество - архитектурни паметници, статуи, оръжия, кораби, керамични съдове, монети, предмети от бита...

          - исторически (писмени) - оригиналните документи, папируси, пътеписи, анали (летописи), истории... каменни надписи...

          Носители на информация могат да бъдат и по-съвременни средства - киноленти, фотографии, вестници, партийни документи, документи на различни институции (да речем - на различните отдели на Държавна сигурност)...

          ---

          "Исторически извор в противоположност на историческа книжнина, монографична или синтетична историопис, е всичко онова, което ни дава посредствено или непосредствено вести за дадено историческо събитие. Самите исторически извори могат да бъдат необозримо богати и разновидни, тъй както е безкрайно богат и пълен с разновидности ходът на историческото събитие... Всред писмените исторически извори различаваме от друга страна два вида извори, които имат различен произход и различна стойност като градиво за историописта. На първо място тук спадат разните творби с историографски характер: исторически съчинения, летописи,хроники, животоописания (биографии), исторически повествувания и други подобни. Изобщо тук трябва да се отнасят всички книжовни творби, които са породени от желанието да се опишат в една или друга форма, по-кратко или по-обстойно, историческите събития от по-близкото или по-далечно минало, или от самото настояще. Втората група исторически извори са документите - сиреч писания с определена форма и правно съдържание... Двата вида исторически извори поради различния свой произход имат и различно значение като градиво за историка."
          Пътеписите като исторически извори имат своето голямо значение за формирането на фундаменталните основи на българската историческа наука за периода 15-17. от историята на България. Техни автори са дипломати и търговци. По националност те са французи, или англичани, австрийци, холандци и пр."





          ---

          Съвременната историография - това са текстовете, писани от древните и съвременните професионални историци.





          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

          Comment

          Working...
          X