Съобщение

Collapse
No announcement yet.

На коледно пътешествие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    На коледно пътешествие

    1. По Коледа из Европа


    Независимо дали вярват или не втайнството на Христовото Рождество, милиони хора по света отбелязват Коледа като празник на радостта и надеждата, на красивите спомени от детството и родния дом. Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност.

    Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.

    Кой как посреща и какво приготвя за коледната трапеза?
    Нашата малка разходка из няколко европейски държави.


    Англия

    Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.
    В навечерието но Коледа и на следващия ден по улиците могат да се видят многобройни карнавали и тайнствени пиеси в които играят маскирани актьори. По стар езически обичай костюмите им са направени от дълги, широки ленти.
    Нарастването на деня също се празнува на Острова. По няколко начина: преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26.

    Холандия

    От векове насам Sinter Klaas (Дядо Коледа) идва от Испания по средата на ноември. Всички, дори и кралицата, го посрещат на пристанището. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да провери дали децата са послушни. Той разполага с три седмици - до 6 декември, за да прецени кой заслужава подарък и кой не. В деня на отпътуването му всички деца излизат на улицата, размахват знаменца, пишат му писма.... И всичко това при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове. Приготвят се чифт обувки, пълни със сено и моркови за кончето на Дядо Коледа. Бисквити и бонбони, хвърлени в дворовете, предвещават минаването му през квартала. А постоянният му спътник е Черният Пиет - той носи подаръци за лошите деца.

    Дания

    Четири седмици преди Коледа датчаните украсяват венец от борови клонки, в който слагат четири свещи и запалват първата. И така всяка неделя до Коледа палят по една. Първата е неделята на запалването. Втората е посветена на приготвянето на сладкишите (непременно с канела). След това трябва да се украси елхата с червени панделки, датски флагчета и сърца от слама. Четвъртата неделя е денят на приятелството и обичта. Тогава се пият топло вино и ракия. Улиците и витрините са оцветени в зелено и червено.
    В Дания няма Дядо Коледа, а червен дух на име Жул, който много прилича на снежен човек.
    Вечерята на 24 декември е традиционна . Обичайно херинги, патица или печено прасе с цветно зеле, карамелизирани картофи и компот. За десерт - ориз с бадеми и канела. След това всички пеят и танцуват в очакване на Червения дух.

    Италия

    На 24 декември италианците празнуват и Деня на дървото. Обичаите са много, но общото между тях е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш. Тя се пази за постната вечеря на 24-и и е предшествана от различни каши и риба (най-често змиорка). Традиционната пуйка се сервира на обяда на 25-и.
    Коледните пазари затварят вратите си с невероятно шествие на 5-и януари вечерта, точно преди да си появи магьосницата Бефана, която раздава подаръците в по-голямата част на Италия. На непослушните деца се полага само по парченце въглен. Но то е захарно!

    Швеция

    Там Коледа е нещо свещено. Свещено до такава степен че шведите са построили цял коледен лунапарк. Въпреки потока от туристи традициите се спазват стриктно. Например тази със свещичките, като в Дания. Коледните празници започват на 1-ви декември. На 13-ти декември, денят на Санта Лусия, момичетата обличат бели рокли, украсяват главите си с корони от по четири свещи и пеят фолклорни песни. Подобно на Дания, вечерята минава под знака на херингите и ориза с канела, сервирани върху червена покривка. Един дух, който определя и съдбите, е назначен да раздава подаръците.

    Испания

    Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 часа на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ. Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Общото и на двете места е обилното, хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

    Германия

    Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. И в Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, пфеферкухен и лубкухен и не на последно място щолен, който се прави поне месец преди това.


    Франция

    Всяка област тук е добавила по нещо типично свое към коледната традиция. Още на 1-ви декември всяко дете получава шарен, картонен календар с 24 прозорчета. Зад всяко прозорче има изненада - малко лакомство На 24-ти декември се отваря последното и най голямо прозорче. В празничната вечер около искрящите светлинки на елхата семейството похапва пуйка с кестени и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга и разбира се, прочутият гъши пастет. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията гласи : печени кестени и греяно вино.

    Гърция

    Гръцките коледни и новогодишни традиции са особено тясно свързани с религията. Елхата се подрежда на 24 декември и си разваля 12 дни след това, точно след Йордановен или Фота, както го наричат гърците. На бъдни вечер се яде също както у нас постно - ошав, баница, щрудел, боб. Почти същия е и обичаят - коледуване.
    И в Гърция Коледа е семеен празник - всички заедно отиват на църква, всички заедно хапват от свинското, печената пуйка със зеле и изключително вкусната баклава със сусам, канела и портокалови кори която не липсва в никоя къща. Подаръците се раздават на Нова година. Свети Василис е любимият светия на гръцките деца. Той е техния Дядо Коледа.

    В България

    Празникът започва на 24 декември - Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледарите обикалят през деня на 24 декември. Въоръжени с дрянови пръчки коледарки (сурвакници) и с торбички те тропат по вратите, влизат в къщите и пеят: "Бог се роди, Коледо!". Домакинята ги дарява с кравайчета, орехи, парче сланина или кървавица. Възрастните коледари тръгват след вечерята. Събират се на дружини от по десетина души. Един е предводител - четник или кудабашия, друг е определен за носене на даровете - той е с дисаги на гърба. Водачът се избира доста преди Коледа. Не може да е кой да е. Трябва да е опитен, да знае коледарската благословия и всички коледни песни, които на места са до 80 на брой!

    На Бъдни вечер се меси специален хляб със оплетки по края и от същото тесто се правят и фигурки на прасета, крави, овци, каруца и др. които се опичат заедно с хляба. Хляба, преди да се опече се отнася в църквата на попа да му удари специален печат!
    Приготвят се постни гозби-боб, леща, зеле, пълнени сушени чушки с лук и ориз, зелева чорба с нарязан в нея праз и парчета сухи люти чушки!
    Вечерта се простира коларката (платнище, което се простира в каруцата, когато се пренася жито) и децата сядахме на него. От същата тъкан се шие и наметало с качулка за овчарите и говедарите, да ги пази от дъжд, вятър и студ-ямурлук
    По средата на платнището се слагаше хляба със забодена свещ по средата, най-възрастният прочиташе молитвата, след което хляба се разчупваше и раздаваше на всички. Едно, най-голямо парче от хляба се увиваше кърпа и дядо го вдигаше на високо над огнището с думите:"Да порасне житото високо, високо, по-високо от човешки бой!"
    После, опечените от хляб фигурки започваме "да ги колим"(прасето), "да ги доим" (овцете и кравите), да" караме" каруцата , след което ги изяждаме!

    Бъдни вечер е последният ден от 40-дневните Коледни пости. Затова вечерята била богата (5, 7, 9, 11 и т.н. ястия и храни), но изключително постна (зрял боб, зеле, сарми, зелева чорба, варена или печена тиква и тиквеници с олио, ошав, подсладен със захар или мед). Коледната трапеза също била богата, но за разлика от бъднивечерската - блажна, с преобладаване на свинското месо (кебапи, пържоли, кюфтета, сарми, кавърми), както и нашенските специалитети от свинско месо (пачи, наденици, кървавици, бахури, луканки, бабеци и др.) или пълнено прасенце, печено във фурна или на скара...

    Девет постни ястия трябва да има на трапезата на Бъдни вечер, когато според библейското предание са почнали мъките на Дева Мария. Главата на семейството разчупва хляба и го раздава на всички. Първото парче е за къщата, второто за домашните животни, останалите се раздават по старшинство. Комуто се падне парата, ще изхранва домочадието през цялата година.
    Някога на Бъдни вечер в огнището се е слагало дебело дърво,бъдник, който трябвало да гори през цялата нощ.
    Коледните празници продължават до Стефанов ден - 27 декември. През тези дни се смятало за грях да се работи.

    ---

    2. как празнуват по света?

    Предлагам Ви коледно пътешествие до 12 страни.

    Аржентина
    Вечеря в лятната градина

    Въпреки че е зима, в Аржентина пият ледени напитки и се разхлаждат с климатик. Децата украсяват вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук.
    Време е за коледна вечеря - цялото семейство се събира в лятната градина под все още парещите лъчи на слънцето. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.
    Подаръците идват чак на 6 януари. Тогава малките деца оставят обувките си под коледното дърво или до леглото, за да може Дядо Коледа да пусне в тях много играчки и бонбони. В знак на благодарност пред вратата малчуганите оставят вода и сено за уморените елени.

    Белгия
    Фигурно пързаляне в коледния ден

    Прекрасно украсени улици, паркове и домове. Само в Белгия може да видите как някой татко мъкне елхата още в началото на декември. Това е така, защото там децата почитат повече Св. Николас (чийто празник е в началото на декември), а не Дядо Коледа. Малчуганите получават подаръците си едва в Новогодишната нощ, и то чак след като удари 12-ият час.
    Традицията повелява навръх Коледа цялото семейство да отиде на ледената пързалка, за да кара кънки.
    В някои малки белгийски селца има обичай трима мъже да се маскират като царе и да обикалят от къща на къща, пеейки коледни песни.

    Бразилия
    Подарък за тайния приятел

    Ако искате да видите Дядо Коледа по бански костюм, отидете в Бразилия. Горещините там не позволяват на добрия старец да се облече по-прилично.
    В началото на декември всеки член от семейството избира "таен приятел". Роднините се събират на вечеря и след това всеки пише името си на малко листче. Хартийките са разбъркват и всеки взема по една - човекът, чието име е изтеглил, е неговият таен приятел. На 25 декември за тайния приятел има специален подарък.

    Египет
    Риба и понички за бедните

    В Египет празнуват Коледа на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните.
    На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк.
    Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

    Индия
    Коледно дръвче с банани

    Коледният дух се усеща и в Индия, въпреки че християните там са малко. В южната част на страната хората имат обичай да украсяват къщите с малки газени лампички и да слагат разноцветни панделки на вратите.
    На север пък всяка вечер в продължение на една седмица християните ходят на църква, където пеят коледни песни. Традиция е между къщите и по улиците да се палят големи картонени фенери. Не липсва и коледно дръвче. То е изящно украсено с играчки, гирлянди и манго или банани.

    Китай
    Къде са ми подаръците

    Да отскочим до Китай. Хората там обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината.
    За китайските малчугани Дядо Коледа е Дин Че Лао Рен, което в превод означава "Старият Коледен човек". Той им носи подаръците едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

    Португалия
    Спомени за миналото

    Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат.
    Коледните празници завършват на 6 януари, когато жените месят специален хляб и поставят дребна монета в него. Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

    Швеция
    Кралицата на светлината

    В Швеция Коледните празници започват на 13 декември с Деня на Лусия (Кралицата на светлината). Възрастните хора вярват, че това е най-дългата нощ от годината, когато и човекът, и животното са най-гладни и жадни. Обикновено най-голямата дъщеря в семейството се облича в бяло и си слага корона от свещи. Тя събужда родителите си, пеейки Коледни песни, и им поднася кафе и курабийки.
    Дядо Коледа няма работа в Швеция. Там децата вярват, че подаръците ги носи добрият гном Жилтомтен.

    Украйна
    Да хапнем на земята

    На 24 декември украинците правят Свята вечеря, на която в кръг се поставят 12 различни постни ястия.
    Преди вечерята жените връзват с красива панделка сноп от пшеница. Бащата или главата на семейството го внася в къщата и обикаля целия дом три пъти. След това оставя снопчето в един ъгъл на кухнята близо до някоя икона.
    Семейството сяда да се храни на пода върху специална покривка, а в центъра се поставя обреден хляб със свещичка.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Хмм това ми напомня, че Ханщайн не би било лошо да се развихри по Коледа...

    THE LABARUM


    sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

    Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

    Comment

    Working...
    X