Съобщение

Collapse
No announcement yet.

корупцията в армията

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    корупцията в армията

    Над 52 хотела, луксозни тв студия, разточителни покупки и излишни инвестиции гълтат парите за отбрана и сигурност. Управлява ги една агенция, информацията за която е по-зорко пазена от кодове на ядрено куфарче

    ДИЯН МОРКИН

    Най-строго охраняваната тайна в българската армия би трябвало да е свързана с националната сигурност на страната. Но не е така. Оказа се, че много по-желязна завеса е спусната върху информацията за Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация". За тази структура не желае да говори нито ръководството на самата агенция, нито Министерството на отбраната. При това става дума за дейност, която по нито един закон не е секретна. Но е бизнес, в който се въртят милиони - на тъмно. Всъщност тези пари имат пряко отношение към националната сигурност на страната, защото де факто изяждат бюджета й.
    Агенцията "Военни клубове и информация" е аналог на скандалната "Софийски имоти". И двете фирми са създадени да управляват имоти на златни места, от които би трябвало да извличат солидна печалба. Но не е така.
    ----------------------------------------------------------------

    Агенция "Военни клубове и информация" бе създадена през 1999 г., за да управлява 46 военни клуба, резиденция "Лозенец", военната киноиндустрия, Военния телевизионен канал, вестник "Българска армия", списание "Български воин" и др. Тя се занимава още с отдаване на имоти под наем, реклама и какво ли още не. Годишният й бюджет е едва около 5 милиона лева, но на практика движи проекти, всеки един от които надвишава в пъти тази сума.
    В последните 3 години агенцията хвърли десетки милиони, за да преобразува наследените военни клубове в хотели, защото там щели да спят командированите военни. Парадоксално е, че хотелски части има дори и в Средец и Телиш, където едно време е имало големи армейски поделения. Човек под пагон обаче не е стъпвал по тези места цяла вечност и още толкова няма да стъпи. Милионите за реконструкцията на клубовете идват от бюджета на армията.
    Обществото е свикнало с традиционните вопли на ръководството на Министерство на отбраната, че парите все не стигат. Но в същото време агенцията разполага с достатъчно средства за телевизори, климатици, коли, автобуси, оборудва телевизионни студия и др. Тя е купила десетки камери за телевизията си на стойност около 50 000 евро едната. В момента Военният тв канал има студия в София, Шумен и Велико Търново. Скоро ще бъдат дооборудвани такива и в Казанлък, Пловдив и Варна. По груби изчисления само едно тв студио струва около 1.5 млн. лв. Това включва ремонти на помещенията, компютри, смесители, камери и прочие.
    Амбициите на агенцията обаче не спират дотук. От известно време насам тя се занимава с

    изграждането на мегаломански Национален армейския комплекс

    Наричат го военното НДК по две причини - намира се съвсем близо до Двореца на културата в столицата и му съперничи по размери. По оценки на специалисти комплексът ще струва поне 40 млн. лв. Инвеститор е агенцията, чийто бюджет е едва около 5 млн. лв.
    Комплексът е разположен на 14 дка терен на бул."Скобелев" на мястото на бившия военноисторически музей. Преди години там започна строеж на нова сграда на музея, но парите свършиха и работата спря. Няколко години Министерство на отбраната се опитваше да продаде имота при начална тръжна цена 14 млн. лв., но купувачи не се намериха. Така през 2004 г. бе взето решение да се строи Национален армейски комплекс.
    Видимата част на начинанието ще се състои от 2 свързани помежду си сгради, обърнати към бул. "Скобелев ". В едната на 8 етажа ще са военните редакции, офиси, луксозната хотелска част с 35 апартамента, както и панорамен ресторант под покрива. В другата ще има голяма амфитеатрална зала с 2800 места, над нея ще е студиото на военния канал. Ще има и подземен паркинг на две нива.
    Преди 2 месеца военният министър Веселин Близнаков каза пред "Сега", че според разчетите на агенцията

    комплексът ще струва 9 млн. лв.,

    но и самият той бил скептичен, че тези пари ще стигнат. "Основният инвеститор - агенция "Военни клубове и информация", ще стопанисва комплекса в бъдеще. "За построяването съм казал да си намират средства от собствени приходи и да си го финансират. Така че може и да се забави малко строежът. В зависимост от приходите", обясни военният министър.
    През май 2005 г. е обявена обществена поръчка за груб строеж на 2-и и 3-о ниво на комплекса. Стойността й е 14 958 266 лв. без ДДС. Това е почти два пъти повече от парите, посочени от Близнаков, при това става дума само за грубия строеж. На 14 юли 2005 г. агенцията сключва договор с фирма "Хуфу".
    Според справка в информационната система АПИС на конкурса са се явили 3 фирми. От военното министерство и от агенцията отказаха да назоват кои са отпадналите. Собственикът на "Хуфу" Димитър Атанасов отклони желанието за разговор, тъй като имал много работа. Което е безспорен факт. До края на годината по договор трябва да е приключено второ и трето ниво, а в момента строителите на "Хуфу" са още на приземния етаж.

    Фирма "Хуфу" е част от замесената в куп скандали "Ситиком".

    Един от тях бе около непостроените жилища на 120 семейства в кв. "Слатински редут". От 2004 г. "Ситиком" се казва "Ситидом", но срещу собственика й - строителния предприемач Симеон Симеонов, все още се водят дела за неизпълнение на договори. Не е ясно дали е нарочно търсен ефект, но Хуфу е египетското име на Хеопс, известен най-вече с пирамидата си.
    Собственикът на "Хуфу" Димитър Атанасов е и управител на "Ситиком". Строителството е само малка част от бизнеса му. Повечето от неговите фирми се занимават с туризъм, транспорт, отглеждане на растения и животни и продажба на недвижими имоти. Той дори е управител в "Топлофикация"- Шумен.
    Същата фирма успява да спечели друг договор на агенцията пак през 2005 г. - ремонт на Централния военен клуб в София. Договорът е за 988 656 лв. без ДДС. Тук отново е обявено, че три фирми са участвали в конкурса, но информация за отпадналите бе отказана.

    И все пак откъде идват парите за военния комплекс?

    Преди няколко месеца пред "24 часа" гл. секретар на агенцията Димитър Иванов споделя: "Финансирането на комплекса е изцяло от собствени приходи. Нито лев няма да вземем от бюджета на МО. Много хора не са запознати с дейността ни. Основно парите на агенцията идват от информационна дейност и реклами за военната телевизия и военните издания. Ние продаваме софтуерни продукти, програми, поддръжка на интернет страници. Имаме разгърната електронна мрежа в цялата страна, която се използва от местни телевизии и радиа. Дори Генералният щаб няма такава мрежа. Клубовете по места също печелят от наеми и хотелски части. Особено атрактивна е резиденция "Лозенец". Един коктейл там върви от 3 до 10 хиляди лева. 2000 лв. пък е цената на всяка зала в Централния военен клуб на бул. "Цар Освободител".
    В официалната страница на агенцията в интернет са качени отчетите й за две години. За 2001 г. от бюджета на министерството са й предоставени 2 721 300 лв., а собствените приходи са 1 941 000 лв. През 2002 г. парите съответно са - 3 078 062 от бюджета на МО и 2 408 900 лв. собствени приходи.
    Ако това са средно парите, с които разполага на година агенцията, е очевидно, че друга външна структура финансира гигантските й проекти. Като свършат парите, отделени за военното НДК, строежът на комплекса ще трябва или да бъде замразен, или да се намеси външен инвеститор. Това означава, че комплексът ще стане смесена собственост и поне част от 14-те дка на пъпа на София ще отидат в ръцете на частници без търг. Практиката досега показва, че при такъв сценарий цената на земята е в пъти по-ниска от пазарната.
    Запознати твърдят, че идеята за построяването на военно НДК е дошла, след като, от една страна, военната телевизия се разраснала, а от друга - са се появили интереси към друг апетитен военен имот - сградата на столичната ул. "Иван Вазов", в която сега се намира вестник "Българска армия". Става дума за солидна постройка отново в идеалния център на София.
    Сградата е собственост на издателството на МО "Св. Георги Победоносец", което през 1999 г. прекратява съществуването си като военизирана структура на МО. Учредено е търговско дружество "Военно издателство" ЕООД. Днес то извършва редакционно-издателска обработка и разполага с печатница.
    На ул."Раковски" срещу издателството се намира известният Дом на покойника, също собственост на МО. В момента в него се помещава военната тв, която по план също ще се премести във военното НДК. Към сградата периодично предявяват апетити различни частни и държавни институции. Първо Милен Велчев, докато бе финансов министър, беше дал терена на английска фирма за строеж на хотел, срещу което тя трябваше да построи нова сграда на Министерство на финансите. Избухна скандал и договорът с англичаните не се реализира. След това екоминистърът Джевдет Чакъров поиска от правителството неговото министерство да получи терена на "Покойника" за сграда, но и тази идея не мина.
    "Покойника" е свързан с оптични кабели с МО и с една друга държавна сграда и не виждам как може да бъде продаден или даден. Като натовска армия ние имаме нужда от такива сгради - най-малкото за престиж", заяви пред "Сега" Близнаков преди време. Дали това изказване ще бъде актуално, ще видим след една година, когато би трябвало да е готов военният комплекс.





    Кой управлява империята "Военни клубове и информация"?

    Изпълнителният директор на агенцията Стоян Стоянов е известен с това, че е притежател на колекционерско "Ламборгини" на стойност 700 000 лв. Вози се в луксозен мерцедес, които не е на агенцията, а приятелката му кара розово БМВ. Стоянов е офицер от структурата на МО и повече от времето си е прекарал като културномасовик. Той категорично отказа да отговори на въпросите на "Сега", свързани с комплекса и агенцията.
    В декларация за имотното си състояние е вписал, че е получил ламборгинито при замяна на автомобил "Ферари". Декларирал е също и собственост от 1/2 идеални части от 20 кв. м боксониера и 1/2 идеални части от 64 кв.м апартамент. Няма спестявания. Така Стоянов се оказа най-беден от директорите на четирите агенции към МО. Началникът на ГЩ ген. Златан Стойков декларира 6000 лв., които е спестил за 33 г. служба.
    Стоянов се радва на идеален медиен комфорт от страна на пресцентъра на Министерство на отбраната, чиито служители зорко пазят интересите му и отблъскват журналистическия интерес към агенцията и директора й. Той е подчинен единствено на министъра, а служителите от пресцентъра работят и за Военния канал или за в. "Българска армия", за което получават хонорари, плащани от агенцията на Стоянов.





    Въпросите на "Сега", които не получиха отговор

    На 4 август 2006 г. "Сега" изпрати до пресцентъра на МО и до ИА "Военни клубове и информация" въпроси, свързани с дейността на агенцията. Отговор не получихме, дори бяха направени няколко опита да се осуети публикуването на разследването.
    Отново питаме:
    - Какви са приходите и разходите на агенцията за 2005 г.? Колко служители работят в нея и какви са техните възнаграждения?
    - Откъде се финансира Военният телевизионен канал? Колко пари от бюджета на агенцията или на МО са изразходвани за телевизионни студия?
    - Какви средства са изразходвани за ремонт, реконструкция и оборудване на хотелските комплекси към военните клубове в страната? Какви са постъпленията от хотелите и от отдаването под наем на помещения в тях?
    - Колко автобуса и леки автомобила са купени през последните 5 години за нуждите на агенцията и на каква стойност?
    - Колко фирми се явиха на конкурса за строежа на Националния армейски комплекс? Кои отпаднаха и защо? Какъв е срокът за изпълнението и какви са неустойките в договора по неговото изпълнение? Колко пари бяха дадени за строежа на първата част? Колко общо ще струва изграждането на Националния армейски комплекс?
    _________________
    www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

    "...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....
Working...
X