Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Създаване на сайт за волжките българи

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Създаване на сайт за волжките българи

    Здравейте,

    Провокиран от една лекция в СУ, започвам потготовката на трети сайт от моята поредица (другите два са http://macedonia.9pm.in за македонците и http://pomnete.9pm.in за гръцките зверства над българите). Сега става въпрос за българите в Русия (или т.нар. от Сталин "татари".) Някой може ли да ме насочи към материали, тъй като за разлика от другите два, тук имам най-беден избор.

    Професорът каза, че по негови данни тези българи са около 20 милиона, а Русия умишлено и до ден днешен се опитва да им пречи по всички начини да дойдат в България, а до 1976 не са имали паспорти и са излизали от селата си само с ОТКРИТ ЛИСТ! Може ли някой запознат да потвърди тези данни? Благодаря предварително.

    #2
    Това за открития лист е важало и за много други, по принцип съветският селянин е закрепен към земята (совхоза) по начин, който наподобява средновековното glebae adscriptio. Така че недей да си мислиш, че т.нар. "волжки българи" са били нещо по-специални.
    Освен това намирам цялото това патетично прехласване пред "волжките българи" за крайно глупаво и отегчително. Не се чувствам по никакъв начин сроден с тези хора, нито желая обществото ни да се чувства по сродно с тях по някакъв по-специален начин, отколкото с други хора по света. Този въпрос сме го разисквали вече тук и макар да е невъзпитано ще взема да се самоцитирам вместо да обяснявам наново.
    Аз пък въобще не ги чувстам близки. Дори и ако приема за даденост все още недоказаните им прабългарски корени. Въобще тези "прабългарски корени" за мен въобще не са равнозначни на българска идентичност. Българщината, българската идентичност, народностното ни съзнание, а нататък и националната ни идея за мен исторически са се оформили през такъва период, когато отдавна сме загубили всякакви връзки с евентуални наши "роднини". В тази връзка и не ми дреме особено много какви по произход са прабългарите - пука ми дали са тюрки, арийци или пък зулуси ако щете. Българската идентичност, народностното и националното съзнание се градят върху обща споделена идея, а не върху кръвни връзки. И няма и как по-друг начин да е, след като и без това тук на Балканите е било такава дивна етно-мешаница.
    Така че аналогията с българите от Егейска Тракия и Македония в случая според мен е съвсем неуместна. Пък и в сайтовете си за тях, според мен си прекалил с патоса. Признавам си това хич не ми импонира.

    P.S. А можеше да сложиш темата си в правилния раздел все пак.
    Last edited by albireo; 21-09-2006, 23:38. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

    Comment


      #3
      А и "волжкитъе българи" са наречени "чуваши" от Екатерина Велика, за Сталин не знам да е имал интереси по този въпрос. Ама и не съм се интересувл де ...
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

      Comment


        #4
        @avitihol

        Виж сега, за да правиш нещо информационно, първо трябва да знаеш повече от другите по темата, все си мисля аз. А така, дайте информация, си много податлив на манипулация. Казвам го най-добрнамерено. Събери каквото намериш, дори под ръководството на твоя професор. Между другото, кой е той? Когато посъбереш и почетеш, а ма не така, казаха ми, Сталин направил татарите и прочие недомислици, може би ще можеш да си създадеш собствена представа и съответно да изградиш някаква представа у другите.

        Взимам пример от сайта ти за Македония. Похвално начинание. Обаче за кого е предназначено то? За историци, за българи, за чуждите посланици, за домакините до печката? Не става ясно, не е и достъпно за която и да е група? "Македонците", като ти прочетат първото изречение и ще минат на Еврофутбола, гърците ако мога да намерят уиндоус 1251 кодировка, направо ще припаднат, че Македония е българска, американците просто не разбират болката ти.

        И накрая пак за татарите. Професорът бърка. Татари си има и в България. Ето ги: http://tatari.dir.bg
        Можеш да почнеш от историята на този велик народ и взаимоотношенията му с България, ако там са основните ти интереси, и после поетапно да стигнеш до Казан...(а) Можеш и татарите да попиташ, на български тук http://forum.tatars-bg.org/
        Успех, ще следим с интерес

        Comment


          #5
          Aбе като хвърлих един поглед на сайта ти за Македония ми се струва, че едва ли ще намериш точно тука помощтта, която ти е нужна.

          Comment


            #6
            Благодаря на всички за предложенията. Ще информирам тук като има нещо готово.

            @Longanlon - а от форума на ВМРО ме насочиха тук.

            Comment


              #7
              авитохол, лонгалон е автор на едни от най добрите саитове. питаи го повече.
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

              Comment

              Working...
              X