Цивилизация!!! :rock: :rock: :rock:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Улици, наречени на хора - а кои са хората?
Collapse
X
-
Добро
Хареса ми. То всъщност най-вероятно във всеки град има такива неща ... макар че онази улица, с име от Елизабетино време ... може би е наименувана от някой с твърде особено чувство за хумор ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Аз проверих, защото наистина и другите са странни, ама тази ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Gropecunt_Lane
Има си крушка опашка, съвсем прагматично наименование
Historian Richard Holt and archaeologist Nigel Baker, of the University of Birmingham, studied sexually suggestive street names around England using the Historic Towns Atlas as a source. [3] They intended to show that mediaeval prostitution was a normal aspect of urban life. According to Dr Baker, "Our study is that these lanes seemed to be centres of prostitution and all the ones we can track down are associated with the market place or high street. The news is that prostitution was not banished to the suburbs – it was going on in the town centre as part and parcel of normal marketing activity".
Southampton, Hereford, Reading and Worcester had streets named "Grope Lane" in their town centres; the more explicit "Gropecunt Lane" was located in Bristol, London, York and Newcastle. Other similar names included Love Lane, Fondle Street and Puppekirty Lane (meaning "Poke Skirt Lane").
Comment
-
Хана, ако трябва да сме честни това в Лондон и в София има една и съща причина: градът се разраства, поглъща присъединените селища и е нормално в един момент в София да има 5 улици и булеварди, наречени на Левски например (самата истина, поне преди година).
Лондон е над 12 милиона, така че няма нищо странно. освен това там е ясно, че Victoria в Тотънхям и Victoria в Уестхям са си две крайно различни улици и всеки, който ползва такси ще го спомене. освен другото кодовете на районите си подсказват доста добре всичко (на много места съм ги виждал и по самите табели), да не говорим, че за разлика от нащата столица в Лондон извън масата ДРУГИ табели си пише и на коя улица и кой номер се намираш - винаги, когато погледнеш.
за разлика от нас англичаните нямат навика да сменят имената на улици при всеки нов министър председател да кажем. аз също живея на улица, която носи името на чужденец и не знам какъв е приносът му към страната ми (прекръстена е след промяната).
Comment
-
Като сте почнали за Лондон - всичко си има обяснение. Просто англичаните превръщат планировката на града в допълнително средство за защита срещу нашествениците, ако случайно всичко друго се провали. Справка:
Жалко само, че една картинка не е показана, а е само описана.
А малко по-сериозно - страшно много ме дразни това, че у нас не можеш да се ориентираш по табели, било на улици, било на пътища. Просто защото табели няма. Ако влезете в Югославия, нямате никакъв проблем да стигнете до която и да е точка на Европа с кола, стига да разполагате с пътна карта, но вероятно ще ви е доста трудно да стигнете от София до Югославия дори и с карта.
Comment
-
Забавен е и случаят с улица "Обиколна", в ОК2. Тя си се казва така от 20-тина години и така е позната на всеки, който си е имал работа с нея. По някаква причина обаче, преди около година някой от активните членове на общината /вероятно в тогавашните жеги/ решил, че улицата трябва да се казва "Президент Линкълн". Допреди 2-3 месеца можеше да се види рядката гледка една улица да има две имена, като табелите с тях на места бяха една до друга. Напоследък върху чисто новите табели "Обиколна" са заковани чисто нови табели с името на Линкълн. Забележете и смешния факт, че улицата не се казва Ейбрахам /или Абрахам/ Линкълн, а президент Линкълн. Очевидно брилянтният ум, който е пръкнал тая гавра смята, че хората не знаят кой е въпросния Линкълн /може би автомобилна марка?/, или самият той не е сигурен за първото му име. Така например булевард "Васил Левски" би трябвало да бъде бул. "Дякон-революционер Левски /Джингиби/" или булевард "България"- бул. "Държава България". Ето това е парадокс в стила на Илф и Петров. Живееш си в продължение на много време на еди коя си улица, а се оказва, че ти всъщност въобще не си живял на тази улица, а на съвсем друга. В такъв момент се объркваш и започваш даже да се вглеждаш в чертите на децата. Нищо не се знае...
Comment
-
Аз пък не мога да разбера `модата` улици в един град да се кръщават на други градове.
А това с четенето ми е познато забавление - от телефонния указател. Ако знаете как ожалих живущите на ул. "Студен кладенец", блок "Ледено езеро"..."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
А улица Баба Ната на кой е кръстена?
Ами даскал Христо Тодоров?
В моя град има и друга улица която пък се казва генерал Христо Тодоров.
Страмни имена на улици в моя град са например улиците Тютюнева долина, Чаталджа, Крайречна (а не е до река), Криволак, Бричи бор, Фенерка, Оструган, Милин камик ...
Comment
-
Заччетох се по старите постове и като стигнах до тези на Ханс за номериране на улиците се сетих, че последните 5 години няма циганин от село, който да не живее на улица "5-та", "3-та" или "6-та". Е, може и други да са номерата но все са от 1 до 10. Има и българи от там (да не кажете че дискриминирам някого), но са рядкост. Та в този ред на мисли столицата има на какво да се учи от селата. :sm113:Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment