Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Улици, наречени на хора - а кои са хората?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В моя град по-известен е Цветния квартал - по имената на улиците. Но има едно кварталче с доста интересни улици - Копнеж, Нежност, Любов, Вярност...

Comment

Matrosov написа
      В моя град по-известен е Цветния квартал - по имената на улиците. Но има едно кварталче с доста интересни улици - Копнеж, Нежност, Любов, Вярност...
      Представям си ... какво ли е да живееш на улица с името на някоя от тия ...
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

gollum написа
        "Орлово гнездо"
        В случая обаче става въпрос най-вероятно за едноименната шипченска позиция.

Comment

Какво се оплаквате, едно време улиците около мен гордо се кичеха с имената на другарите взривили Св. Неделя. Аз самият бях гордо вписвах името на съветският гражданин(и не само) Цвятко Радойнов.
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Я вижте каква китна уличка в полите на Витоша:

Пък някои казват, че виртуалната реалност (ВР) нямала нищо общо с ТР
            (на тоя новия емотикон имам чувството, че някой му е изкривил физиономията от бой и не може да си отвори едното око)

Comment

аааааааа Яко. Когато направим реален клуб, там ще е централата ...
              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

gollum написа
                Но пък на кого е кръстена улица "Елемаг"?
                Спокойно, не е на онзи Елемаг, дето си мислят всички , доколкото си спомням беше болярин. При Самуил и малко преди окончателното завладяване на България от Василий ²².Бил е управител на град Белград /Берат/ в днешна северна Албания. Към 1018 г. се предал сам на императора. След това бил сочен, заедно с Гавра (ама именца!) за заговорник, който планира да възстанови властта в ръцете на българите. Гавра се опитва да се укрива, но той сам си се явява пред съд и отрича всички обвинения. Накрая е пуснат поради липса на доказателства и санът му е върнат. Името му е странно Елемаг Францис. За неговият произход се спори от филолозите.

Ами моята като е "Юнашка песен" какво да кажа
                Еми улицата, която минава покрай блока ми, се казва "Момково". :1087:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                ,sevogorob eht erew ysmim llA
                .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                тарляха се и сврецваха във плите;
                съвсем окласни бяха тук щурпите
                и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Не всички си мислят за нашия съфорумник с такъв ник. Аз пък досега не знаех кой е този Елемаг и покрай улицата (няколко години работех на 50-ина метра от нея) само предполагах, че е имало такава личност. А първата ми асоциация при срещата с това име преди време беше поредицата от "Дъга". Ако си спомняте, там Елемаг беше някакъв средновековен български "нинджа", учил кунг фу от китайци, и раздаваше тупаници на гадните ромеи, където ги хванеше. Затова беше логично да предположа, че истинският е някаква средновековна личност, но повече от това не знаех.
                  А ако се върна малко нагоре, май на www.bgmaps.com не може да се има пълна вяра. Според карта на София, издадена през 2001 г., улица "Тежкият танк" е преименувана на "Надежда", така че силно се съмнявам в момента да е "375".
                  И по повод тематичността в наименоването на улиците. След като осъзнах, че успоредните на "Опълченска" улици западно от нея са кръстени на места на битки (с изключение на първите две, "Шар планина" и "Осогово", както и на "Димитър Петков"), не мога да простя на общината, че прекръстиха "Сливница" на "Инж. Иван Иванов", колкото и да е заслужил човекът.

Comment

Задавали ли сте си въпроса

bsb написа
                    Задавали ли сте си въпроса какво толкова е направил Иван Иванов например, че да има улица на негово име? Е, аз донякъде разбрах кой е Иван Иванов благодарение на една паметна плоча, която, естествено, не е на улицата с неговото име, а на къщата, където е живял. Говорим за София, за други населени места не знам
                    Но онзи ден възникна едно друго питане. Кой е бил Димитър Несторов и с какво се е отличил, че да има булевард на негово име? Всъщност булевардът вече не се казва така, но все пак доста време издържа с това име. В източниците (колко сериозно звучи само!), с които разполагам, не пише нищо. А някой от вас знае ли кой е този Димитър Несторов, чието име носеше булевардът?
                    Може би за да не си губят времето хората с такива глупави разсъждения,(какво е направил еди кой си, кой е еди кой си и пр.) тези прости американци от Ню Йорк пак измислили най-рационалното - използуват цифрите, (а чрез тях числата, с които са обозначили улиците си в столицата) тях почти всички ги познават! Причината може би е и в това, че те нямат толкова много заслужили герои, а при нас - с лопата да ги ринеш, но няма къде да ги изринеш! То за боклука вече няма място, та за тех ли? :p

Comment

Не знам, сигурно е изцяло въпрос на навик, но на мен ми е по-трудно да запомням улици, обозначени с числа, отколкото такива, обозначени с думи или имена (защото и в София има доста "числови" улици). Числовото обзначение вероятно е по-добро ако поначало улиците са рационално проектирани и реализирани (и бороенето започва, примерно, от "Първи булевард" и нататък по определен принцип), което обаче не е така в нашите градове.

Comment

gollum написа
                        Не знам, сигурно е изцяло въпрос на навик, но на мен ми е по-трудно да запомням улици, обозначени с числа, отколкото такива, обозначени с думи или имена (защото и в София има доста "числови" улици). Числовото обзначение вероятно е по-добро ако поначало улиците са рационално проектирани и реализирани (и бороенето започва, примерно, от "Първи булевард" и нататък по определен принцип), което обаче не е така в нашите градове.
                        Ами то си е точно така, улиците се редят по ред на номерата Е, по-вероятно е да е обратното де - номерата по ред на улиците... Друг е въпроса, че и имената си присъстват. Май най-популярните са тези на президентите.

Comment

Е, сега, щом в щатите са с номера, давай и ние ... Все пак си има някаква традиция, навик ако щеш, които както е известно, трудно се променят. Пък и доколкото си представям, това с номерата е удобно при перпендикулярни улици, докато в София с нейния (полу)радиален план това надали ще е рационално.
                          Проблемът в България е, че се кръщават улици на хора със спорни политически заслуги към България и човечеството освен улиците с просто смешни имена, които бяха споменати по-горе. Просто трябва да се приеме, че улици могат да се кръщават само на безспорни исторически личности, от които май трябва да изключим политиците от последните 80 години. Но има достатъчно други подходящи имена.

Comment

София наистина е напълно неподходяща за номериране на улиците, да не говорим, че ако трябва да се ползват президентите и вицетата им даже за най-важните артерии няма да стигнат. Пък то едни президенти... но да не се отплесвам, на онези само са им повече.
                            Та в крайна сметка на кого му пука дали една улица се казва Дондуков или Бирюзов? Със същият успех можеше и Каулбарс да е.
                            Улици, имена, хора.

Comment

Какво да и гледаш на София, град като град. Хора, къщи, салтанати. И където да отидеш, все пари искат, само гут морген не казват
                              (цитат)

Comment

Прелистих пътеводителя (на Лондон) и поради липса на друга работа се зачетох. Изчислих, че в Лондон има 45687 имена на улици, включително 21 Gloucester Road, 32 улици Mayfield, 35 Cavendish, 66 Orchard, 74 Victoria, 111 Station Roads, 159 Church, 25 улици Avenue, 35 булеварда Avenue и други, многократно срещащи се имена без номера. За мое учудване се оказа, че има твърде малко места, които звучат наистина интересно. Има няколко улици, чиито имена звучат като медицински оплаквания (Glyceina (вид диабет) Avenue, Площад Херпес (Shingles Lane), булевард Изгорен крак (Burnfoot Avenue); други, които приличат на лечебна схема (улица Thyrapia и улица Pendula); а също така и няколко с имена, които незнайно защо предизвикват неприятни усещания (алея Студен повей (Cold Blow Lane), улица Униние (Droop Street), алея Канавка (Gutter Lane), булевард Опасен (Dicey Avenue). Има и други места, чиито названия са направо смешни: Площад Студен душ (Coldbath Square), Лъчиста поляна (Glimpsing Green), Шунков пасаж (Hamshades Close), Кактусова разходка (Cactus Walk), алея Смахната (Nutter Lane), Задниците (The Butts). Някога четох, че по времето на Елизабет ² някъде в ситито е имало улица Grope Сunt Lane (ъъъ, това няма да го превеждам ), но тя явно вече не съществува. Прекарах половин час, развличайки се по този начин, доволен, че навлизам в една заслепяваща по своята непознаваемост и обърканост столица.
                                Бил Брайсън "Записки от един малък остров" (авторът е американец, който описва впечатленията си от Англия)

Comment

Working...
                                X