If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Е, добре тогава. Ако ти си учил право в България, сигурно знаеш по-добре каква каша е там. Ако можеш, намери закона, който се отнася към информация предоставена в интернет форум
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Но при грешно представяне на главен елемент от сделката (каквито са броя на стаите в къща или модела на колата) има основа за съдебен иск дори без да е сключен договор (или е доказано намерение да се сключи договор), не знам как се води на български - "подвеждане", "заблуда" или нещо подобно.
В континенталната правна система се приема, че е нужно да има сключен договор (поне предварителен, въпреки, че по този въпрос се спори). Ако се установи грешка в обекта - например ти искаш да си купиш Рено, а се оказва, че продавача ти предлага Трабант - тогава няма съвпадащи насрещни волеизявления - има грешка в обекта на сделката. Ако си купиш кола с очевиден недостатък например - няма 4-та гума или джанта, което за теб е било напълно възможно да установиш преди сделката да се сключи, пак не можеш да искаш договора да бъде развален - да си внимавал. Има една сентенция на латински по тоя повод - "Правото закриля бдящите, а не спящите".
Dinain написа
Е, добре тогава. Ако ти си учил право в България, сигурно знаеш по-добре каква каша е там. Ако можеш, намери закона, който се отнася към информация предоставена в интернет форум
В правото в България "кашата" не е по-малка или по-голяма отколкото където да било другаде.
Подобен "закон" или законова норма няма. А за да мога да обясня коя норма е приложима трябва да имам целия случай пред себе си.
Last edited by Николай; 10-09-2006, 16:39.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Някои наричат САЩ и страните от Западна Европа "полицейски" държави. Само че там няма да ти се случат циганиите, на които ставаш свидетел ежедневно в България. Няма да видиш купища буклук по улиците, няма да ти продадат стоки с изтекъл срок на годност, няма да се опитват да те метнат по най-просташки начин на всяка крачка.
Странно, но аз съм живял 1 година във Великобритания и 6 месеца в САЩ и точно трите споменати от теб "цигании" са ми се случвали и на двете места. Плюс още някои "цигании", които в бедната България не сме и сънували..
Comment