Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Внимавай какво пишеш във форума

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Внимавай какво пишеш във форума

Отварям си вчера Дневник и що да видя:

Манипулациите с невярна пазарна информация в интернет форумите вече попадна под ударите на регулаторните органи. Комисията за финансов надзор състави акт за административно нарушение на участник във форума на финансовия сайт "Инвестор.БГ", съобщиха от институцията в четвъртък. Поводът е публикуване на невярна информация за публично дружество, търгувано на българската борса.

Човекът с ник JK, си постнал някаква измислена цена на акции на някакво дружество, после плюс че му изтрили мнението, ами и го установили кой е и го санкционирали?! Сега се питам, ако напиша, че Наполеон е победил при Ватерло, дали ще ме изсанкционират от БАН, или може би след британски протест от Външно министерство и Европейската комисия. Дори в области като финансите, мисля, че форум не е "разпространение на информация", а по-скоро "споделяне на мнение". Обаче не, броят го: публикация. Щура работа

По трази логика на мисли половината форум е за санкции - я от института на по история, я от този по български език на БАН. А някои са за санкция от СБАЛ "СВ. Наум". Преди време беше известна като "4-ти километър".
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Форумите на investor.bg леко се различават от Бойна Слава. Там хората обсъждат текуща информация и я прилагат в практиката си, тоест рискуват се пари. Обсъждат се различните борси, индекси, бъдещето на акции, форми и холдинги и т.н. Има даже специален отдел, където се представят бизнес планове. Ако Даниц напише че Наполеон е победил при Ватерло, не вярвам някой да загуби 50 000 лева от това.
      Нищо чудно и статията да не разказва всички подробности от случката. Например ако този JK се е представил за служител на фирма, какъвто в действителност не е, споделяйки "поверителна" информация, това според мен доста се приближава до криминално деяние.
      Разбира се, под въпрос е дали трябва да се приема насериозно информация предавана чрез форум. Ако JK беше подвел някого по същия начин, само че в разговор лице в лице в някое кафене, щеше ли да има разлика? Тук например често се разменят и продават разни книжки. Ако откажа да дам книгата, след като съм взел парите, или дам друга книга, могат ли да ме съдят за измама?
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Вай Аллах
        Докъде стигнахме, това е като едно време с вестниците - щом го пише във вестника - значи е истина, а сега - щом го има в Интернет - значи е истина. Както и да е, аз мисля, че правните основания за тази санкция със сигурност са под въпрос и ако човека реши да се защитава в съда ... я камилата, я камиларя
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Така-така. Сега ако някй каже, че е прочел за летящи слонове в БС да знаете, че има едни дето хвъркат по 3-4 метра. И никой биолог няма право на претенции....
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Камерер, мисля че нещо бъркаш. Юридическата ситуация със сигурност е под въпрос, но и вестник и форум са съвсем различни неща, доколкото едното представлява някаква институция, а в другото информацията се поднася от частни лица, в повечето случаи без никакъв контрол. За вестниците, мисля че наистина са подсъдими, ако отпечатат грешна информация, особено чувствителна такава, като данните за борсата. А за отпечатване на клюки и клевети е всеизвестно че ги съдят оклеветените.
            Специално за данните на JK - не знам как стои въпросът в България, но в други страни заблудата и измамата са подсъдими, стига да става въпрос за достатъчна сума пари или имущество. Остава въпросът дали има значение как е поднесена информацията - на чашка кафе, в офис, на обява на стената на панелен блок, в интернет форум, обява във вестника и т.н.

Comment

Е, във форуми в Интернет, където човек даже не е със собственото си име е ясно, че нещата са под съмнение - най-малкото
              Това, че някой вярва сляпо в анонимно изнесена в нета информация ... си е негов проблем.
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Динаин май засегна и една друга болна тема, известна от около 2 седмици, ми се струва. Става дума, че след последните промени в Закона за защита на клиента, стоката трябва да се дава първо, а после да се плаща. Това добре, но тези промени направиха на практика в България елктронната търговия незаконна, щото при нея, първо пращаш с карта паричките на Амазон, после чакаш книжка. Обаче не може! Има някои изключения, но за електронните магазини не са се сетили. Така че, никакви противозаконни действия! Ако има в тоя парламент пък един дето без чужда помощ може да си прочете мейла, пък на...

Comment

Абе сега се сещам за една поговорка и зелника. Нали и ползването на вътрешна информация също е престъпление, както и нейното предоставяне?
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

von Danitz написа
                    ... друга болна тема, известна от около 2 седмици, ми се струва. Става дума, че след последните промени в Закона за защита на клиента, стоката трябва да се дава първо, а после да се плаща ...
                    Да, както и ЗТИП - закона за техническите изисквания към продуктите ... има доста неща да се направят, докато се докарат до там, че и електронната търговия да влезе здраво вътре.
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

Това, че някой вярва сляпо в анонимно изнесена в нета информация ... си е негов проблем.
                      Камерер, извинявай, но това е пълна глупост. Не знам откъде да започна, но мога да ти дам 10 000 примера как в западните държави това е подсъдимо. Ако прочетеш обява във вестник "продава се 5-стаен апартамент в село Брежник" или ти кажат същото по телефона, и ти биеш път до село Брежник, където се оказва че апартамента е 3-стаен, т.е. са те подвели, това е подсъдимо. Ако по телефона ти описват колата като Рено от 2002 г. и биеш път, за да я видиш лично и се окаже че е 96-а година, това е подсъдимо. Всяка информация, оказала се погрешна и причинила физическа, материална или душевна щета, може да доведе до осъждане на източника и. Без да разглеждаме стотиците нюанси на закона. Интернет като канал на комуникация засега е недостатъчно "обработен" но принципно няма никаква разлика дали информацията е поднесена писмено, лично, по телефона, по факса, email или пощенски гълъб.

ПП Не си мисли че ще лежиш в затвора за такова нещо - в най-добрия случай обвинителят ще си получи възстановяване на пътните разходи, обезщетение за загубеното време и "обида", виновникът освен това ще плати разходите по делото.

Comment

Все пак лъжата по принцип не е подсъдна, подсъдна е само когато е с цел лично обогатяване или измама. Ако този потребител от инвестор.бг се е облагодетелствал от тази изамам - може да бъде съден, както би бил съден, ако е направил измамата на улицата, в кафене и т.н. Това за Ватерло няма да ти донесе никакви приходи, Даниц Така че спокойно лъжете, без пари е, няма да ви вкарат в затвора То някои го и правят, но биват осъждани не законово, а морално, така че пасивите пак са си за тях.

Comment

Пълната глупост си я запази за себе си, сигурен съм, че ще ти свърши работа
                          Тук е България, а не е някоя от западноевропейските държави или САЩ, с всичките разлики, произтичащи от това.
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Камерер написа
                            Е, във форуми в Интернет, където човек даже не е със собственото си име е ясно, че нещата са под съмнение - най-малкото
                            Ха! А ако си купуваш кола или апартамент от лице, което се представя като Кирчо Тутманджиев - откъде знаеш че това е истинското му име? Колко често ти се случва да изискваш документ за самоличност, когато купуваш нещо? И колко често ти се е случвало да ти казват "А, тази промоция изтече вече", "има грешка в надписа", "това вече не важи" и т.н.

Камерер написа
                            Пълната глупост си я запази за себе си, сигурен съм, че ще ти свърши работа
                            Тук е България, а не е някоя от западноевропейските държави или САЩ, с всичките разлики, произтичащи от това.
                            Браво. И докато хората мислят като теб, ще си остане и такава. Искаш законност, а приемаш всяко нововъведение в закона като посегателство към личната си персона. Може би очакваш промените да се случат от само себе си, от добронамереността на хората. Има да чакаш, да се възмущаваш и да се оплакваш цял живот.
                            Някои наричат САЩ и страните от Западна Европа "полицейски" държави. Само че там няма да ти се случат циганиите, на които ставаш свидетел ежедневно в България. Няма да видиш купища буклук по улиците, няма да ти продадат стоки с изтекъл срок на годност, няма да се опитват да те метнат по най-просташки начин на всяка крачка. Докато си повтаряш че "тук не е САЩ", то няма и да бъде.
                            Last edited by Dinain; 09-09-2006, 14:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

А какво става ако фирма на сайта си каже , като Биомед че има автобус за Бургас в 8 и 15 минути, а то няма, а не са си ъпгрейднали сайта? Това, ако питам адвоката си, ми е причинило "несъизмерими страдания и душевни терзания" и ги съдя ли? Вярно ли? Че хайде да турим кръст на военната история за 3 месеца, да ги изкопаме всичките с фалшиви и неъпгрейдната иформации, да се изкараме потърпевши и после само Алийс енд Аксис да джиткаме

Comment

Working...
                              X