Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юда не е предал Христос

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Динайн, оспорвах единствено логиката, изказана от теб малко по-рано, че:
    По това време не мисля че е съществувала въобще думата "евреи", а именно "юдеи", на името на Юда.
    т.е., че името "юдеи", идва от Юда Искариот и е дадено като наризателно заради предателството на същия този Юда. А не мисля, че това е така - етнонима "юдеи" и "Юдея" са значително по-древни от описваните в Новия завет събития, т.е., няма как подобна връзка да съществува.

Comment

Имах предвид обратното - че Юда произлиза от Юдея и юдеи. Както и ти казваш. Между другото "Искариотски" идва от "Иш"(мъж, човек, ивр.)+"Кариот"(име на древно селище в тогавашна Юдея). "Ски" са го прибавили македонците
      С други думи Юда Искариот означава нищо повече от "Юда от Кариот" (т.е. жител на Кариот). Друга възможна интерпетация е "(един, някой си) евреин от Кариот", но това е вече много еретично
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Да, по една случайност знам какво означава "Искариот" . Но не намирам за нужно да се превежда, както най-често не парвим и с арабски и други имена (които също са "син на еди-кой си", "или произхождащ от еди-къде си").
        Впрочем, не съм сигурен, че личното име "юда" произлиза от "юдеи" - не твърдя нищо по този въпрос, защото не знам. Все пак ми се вижда малко вероятно да има лично име базирано върху етнонима, не че е невъзможно. Но въобще не виждам какво значение има .

Comment

gstg написа

Според текста обаче, Юда е единственият ученик, който е разбирал в пълнота исусовото послание и когато го предава на властите, е действал по волята на своя учител.
          Това твърде много намирисва на самоубийство, което от своя страна е грях.
          Доста интересно.

Comment

Eто нещо за Etymology of "Judas Iscariot"
            Каквито и факти да открият за Юда, ние сме си така културно зомбирани, че името му винаги ще е нарицателно за продажничество.

Ето как е изглеждал Юда според "Jesus Christ Superstar"

Comment

Това, че Юда е действал донякъде по волята на своя учител го има като разсъждение и при А. и Б. Стругацки. В книгата им "ОТЯГОЩЕННЫЕ ЗЛОМ" се разглежда точно това, без те да са попадали на тоя документ, около който се върти настоящата тема

Камерер написа
              Това, че Юда е действал донякъде по волята на своя учител го има като разсъждение и при А. и Б. Стругацки. В книгата им "ОТЯГОЩЕННЫЕ ЗЛОМ" се разглежда точно това, без те да са попадали на тоя документ, около който се върти настоящата тема
              P.S. книгата е писна 1988 година ...
              Last edited by messire Woland; 10-04-2006, 12:44. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Аз не мисля, че това новоткрито евангелие би рефлектирало толкова върху целия християнски свят. Само се замислете има доста такива евангелия, които не са приети от Църквата, но можеш да си купиш и да ги прочетеш....е, разклатени ли са основите на Църквата и на Християнстовото? Не, разбира се. Има вярващи християни нявсякъде по света- католици, протестанти, православни и т.н. Друг е въпросът, че в някои старни като нашата техният брой е намаляващ с всяка изминала секунда поради цял комплекс от причини. Това едва ли би могло да разклати вярата на истински вярващ. Нали точно Христос казва на Тома, че са блажени ония, които вярват без да са видели. Силната вяра не може да бъде разклатена у някои хора( мисля например в Гърция или в Латинска Америка и дори на немалко места в Западна Европа) дори и да открият тялото на Месията ( имаше един такъв филм с Антонио Бандерас). Все пак с религия се лекува страхът от смъртта у много хора, нали така

Според текста обаче, Юда е единственият ученик, който е разбирал в пълнота исусовото послание и когато го предава на властите, е действал по волята на своя учител.

В представите на първите християни съществува първичен избор на доброта извън физическия свят, който те наричат божествено съзнание. Хората носят искрица от божествената сила, но са отдалечени от божественото съзнание чрез материалния свят, който е несвършен.

Основният пасаж в Евангелието се състои в думите на Исус към Юда: „Ще пожертваш моята човешка обвивка“, т.е като помага за неговата смърт, Юда помага на Христос да се освободи от материалното си тяло и да освободи божествената искра в себе си.
                Gaden Gogi написа
                Това твърде много намирисва на самоубийство, което от своя страна е грях.
                Доста интересно.
                Не е никакво самоубийство. Според Библията Христос, Синът Божи, е разпнат, за да изкупи чрез страданията на кръста Си греховете на тези, живели преди него. Ако прочетеш внимателно Евангелията ще видиш, че Христос казва на учениците си, че ще бъде пожертван разпнат, дори преди да отидат в Йерусалим. Спомнете си също момента на Тайната вечеря, когато казва, че онзи, който топна в блюдото заедно с Него, ще го предаде. Ако се абстрахираме от някакви евентулни религиозни чувства( Христос е Бог-човек и знае всичко), то ще открием, че точно този момент кореспондира с версията на това ново апокрифно евангелие и то нелошо, бих казал. Възможно е да е имало такова нещо и това за Юда да е вярно....кой знае. Освен това в Евангелието има много моменти, в които учениците са плахи и несигурни във вярата. Да, защо евангелистите и апостолите да не са пропуснали всичко това за Юда или по-късно при съставянето на Библията. Все пак тези ученици са тръгнали да проповядват след смъртта на Христос Неговото учение и да покръстват народите. Пък и отношението на Църквата, като се замислите, спрямо Юда не чак толкоз отрицателно, колкото у самите хора, защото, както каза Хана, ние сме си доста културно зомбирани Юда е нарицателно за "предател" в почти всеки език сред християнската общност. Всъщност я се зимислете, ако не беше Юда предал Христос, как той щеше да изкупи греховете на тези преди Него и да даде възможност на всеки след Него да се покае за погрлешението. Освен това не забравяйте Дванадесетте апостоли, сред който е и той( добре де донякъде) :

According to the Gospel according to Matthew (10:1–4), the Gospel according to Mark (3:13–19), and the Gospel according to Luke (6:12–16), the Twelve chosen by Jesus near the beginning of his ministry, those whom "also he named Apostles", were:

Simon called Peter (Grk. petros, petra; Aram. kēf; Engl. rock) by Jesus, also known as Simon bar Jonah and Simon bar Jochanan (Aram.) and earlier (Pauline Epistles were written first) Cephas (Aram.) by Paul of Tarsus and Simon Peter, a fisherman from Bethsaida "of Galilee" (Jn 1:44; cf. 12:21)
                Andrew brother of Peter, a Bethsaida fisherman and disciple of John the Baptist
                James ("the Great") and
                John, sons of Zebedee, called by Jesus Boanerges (an Aramaic name explained in Mk 3:17 as "Sons of Thunder")
                Philip from Bethsaida "of Galilee" (Jn 1:44, 12:21)
                Bartholomew, in Aramaic "bar-Talemai?", "son of Talemai" or from Ptolemais, identified with Nathanael
                Thomas, also known as Judas Thomas Didymus, Aramaic T'oma', "twin", Greek Didymous, "twin"
                James ("the Less") and
                Matthew the tax collector, sometimes identified with Levi, sons of Alphaeus
                Simon the Canaanite, called in Luke and Acts "Simon the Zealot"
                Judas Iscariot "the traitor"; name Iscariot may refer to the Judaean towns of Kerioth or to the sicarii (Jewish nationalist insurrectionists); he was replaced as an apostle in Acts (Acts 1:21 - 26) by Matthias
                Thaddaeus, but in some manuscripts of Matthew "Lebbaeus" or "Judas the Zealot" and in Luke Judas, son of James
                Хана написа
                Ето как е изглеждал Юда според "Jesus Christ Superstar"
                Да не би да си объркала скрийн-шота с някой от филма на Холмарк "Язон и аргонавтите" и това всъщност да е Орфей :lol: :twisted:

Dinain написа
                Ето един съвременен Юда (Леви) - манекен, и то от български произход:

Офф ама голем е сладуран тоз :twisted: :mhehe:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                ,sevogorob eht erew ysmim llA
                .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                тарляха се и сврецваха във плите;
                съвсем окласни бяха тук щурпите
                и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Византиеца ме е изпреварил. Исках да кажа нещо в този дух, след като ми попадна едно доста достоверно обяснение (в смисъл, че на мен ми звучи достоверно): както е известно в християнството, "освобождаването" от телесната обвивка е върховна цел, надвиването на телесните нагони, водещи до грехове, извишаването един вид над общочовешките слабости. В този смисъл Юда прави услуга на Исус, освобождавайки го от телесната му обвивка. По-същия начин по-късно Инквизицията "прави услуга" на грешници и вещици, освобождавайки ги от телесното и първоизточника на греховното. Разбира се, ако Исус просто е имал за цел да се качи в небесното царство е можел просто да се самоубие - което е противопоказно обаче. Затова и конспирацията с Юда. Казано на простичък език.
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Името на Юда Искариотски има общо с Юдея, доколкото по това време е било доста разпространено лично име.
                    След смъртта на Соломон през 926 г. пр. Хр. Израелското царство се разделя на две: северно царство наречено Изаел, в което влизат 9 племена станали известни по-късно като Изгубените племена, и южно царство, в което остава столицата Йерусалим, съставено от 3 племена - племената на Юда, Бениамин и Симеон. Този Юда няма нищо общо с Юда Искариотски. Той става първия цар на южното царство и на негово име държавата е кръстена Юдея. През 721 пр. Хр. Саргон завладява Израел и разселва населението му. От там нататък следите му се губят. През 597 пр. Хр. Навуходоносор превзема Йерусалим, унищожава Юдея и преселва населението й във Вавилон това е т. нар. вавилонски плен. Той продължава около 60 години, тъй като през 539 пр. Хр. персите завладяват Вавилон и Кир освобождава Юдеите.
                    Shut me down! Machines making machines! How perverse!

Comment

Личността и убежденията на Фружин не са обект на дискусията. Ще пoмоля всички участници да се придържат към темата формулирана "Юда не е предал Христос" и отнасяща се до неканоничната книжнина.
                      Форумен Правилник

Comment

:imprulz: Благодаря на модераторите че са ме защитили,макар да не знам какво са ме плюли.
                        Last edited by Frujin Assen; 12-04-2006, 14:51.
                        www.bgnauka.com/forum ТУК Е ИСТИНАТА!!!

"...защото езикът на селянина му е даден, не за да плещи, а за да лиже ботуша на господаря...и ако той не лиже този ботуш, който трябва, този език следва да бъде изтръгнат....

Comment

Frujin Assen написа
                          :imprulz: Благодаря на модераторите че са ме защитили,макар да не знам какво са ме плюли.
                          Не сме те плюли, дете мое А иначе по темата си казах мнението, но ми е интересно нещо:

"Фарисеите... отидоха при Юда и му казаха... макар че сега си дяволът, ти си най-верният му последовател. И той им отговори така, както те искаха. И Юда взе парите. И Го предаде. Така завършва Евангелието от Юда".
                          В този цитат няма суперлатив за Юда, освен този на фарисеите.....маллко съм раздвоен в преценките си за него. Интересно ми е ,каква част от въпросното евангелие е преведена. Само въпросния цитат ли? Единствено въз основа на него ли са направени тези заключения. Няма ли на английски някаква по- подборобна информация по въпроса?

THE LABARUM

Comment

Ами повече информация ще има в новия брой на National Geographic България, който излиза през месец Май.
                            Attached Files

Comment

Добре де няма ли нищо друго в нета? Щото сайтът, към които има линк, изисква регистрация

THE LABARUM

Comment

По прринцип юдеите са били фанатици и дори след мъчения не издавали на римляните никаква информация - поне както го описват във Юдейската война. Така че не бих се учудил Юда да е най-верният апостол всъщност. но за всичко е виновен Павел, който написал историята така, че да я разпространи в империята. Истината според мен ще си остане загадка. А това евангелие естествено няма да бъде признато от нито една официално съществуваща църква. Най много нова секта да се пръкне.
                                sigpic

Comment

Working...
                                X