Съобщение

Collapse
No announcement yet.

130 години то Априлското възстание!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    130 години то Априлското възстание!

    Приятели,
    на 29,30 април и 1 май 2006 година в Панагюрище със съдействието на НД "Традиция" ще се проведат мероприятия свързани със 130 годишнината от Славната Априлска Епопея! Всеки от този форум , който е заинтересуван е добре дошъл на тези мероприятия!
    Ето и програмата за тържествата!
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    #2
    Очаквах най-после да се появи такава тема, а и се бях замислял вече, че трябва да се отпразнува по подходящ начин - твърде възможно е да мръдна към Панагюрище с още хора.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    Comment


      #3
      Фактически тази въстановка ще е прелюдия към Шипка. За съжаление и на двете въстановки аз няма да мога да участвам. Моето участие се спряга за Доблест и Слава-октомври в Шумен.
      Хубаво би било повече българи патриоти да посещават тези мероприятия
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #4
        Преди 130 години един поробен народ въстана срещу своя поробител.........

        ......а днес се събрахме да почетем паметта на героите от това обречено въстание, което накара света да заговори за малкия , свободолюбив и храбър народ.

        Подготовката започна още с пристигането в Копривщица на 30 след обяд. Първите пристигнали бързо сваляха цивилните дрехи и трескаво облякоха четническите униформи. Чуваше се тракане на оръжия, точеха се саби и ятагани. Най-нетърпеливите трескаво пълнеха пушки и пищови и скоро замириса на барут. Развяла знаме търновската група потегли към центъра на града , където се срещна с групите от Шумен и Пловдив.

        Започна завистлив оглед на новите железа в силясите. Всеки се стремеше да покаже какво е изработил или реставрирал и с гордост си хвалеше стоката и майсторлъка. След това бе направена уговорката за участието в тържествената заря-проверка със сборен блок на клубовете. А в това време на площада изнасяше концерт певицата Поли Паскова заедно с местни певци и танцьори.

        Малко след изнасянето на групите на изходно положение за тържествения марш се случи нещо неочаквано – пристигна човек от охраната на президента и каза :”след 30 секунди тук спира коржежа с държавния глава – ще го посрещнете”. Строя се оформи за секунди, знамената излязоха начело, определи се командващ и вече се чуваше команди “Равнис”, ”Мирно”, ”За среща по фронта Започест”.

        Капитан Найденов рапортува , президента поздрави строя , прие отговора и вниманието му беше привлечено от малкия четник до знамето. Запита го ”Юначе защо нямаш сабя?” а малкия Филип измъкна пищова си и каза че си има оръжие. Естесвено следващия въпрос беше знае ли кой е Каблешков, на който малкия огговори твърдо да. След това непланирано от никого посрещане се строихме и заедно с военните роти ,под звуците на парад марш се отправихме към площада за участие в зарята. И тук старите кримки не се изложиха – отстрани се чуваха възторжени възгласи: “Те маршируват по стегнато от войската” ,”Браво момчета”.

        На площада президента прие строя, бяха прочетени имената на героите от април 1876 година и след химна въздухът се разтърси от взривовете на фойерверките и изстрелите на автомати.

        Половин час по късно концерт изнесоха артистите от ансамбъл “Българе”.

        Естествено след концерта се оттеглихме в малко ресторантче за да може да доизбистрим проблемите и направим уточнения за участието ни на другия ден. Не се размина без проби на оръжията, обмяна на питиета и мезета, които сами сме приготвили , когато под ръка не е имало някое желязо за ремонт. Малко след полунощ се пръснахме по квартирите ,за да може най нетърпеливите да скочат с изгрева на слънцето и да почнат да пробват отново своите кремъклии пушки и пищови. Най-ранобудните окупираха близките ресторанти в очакване на горещата и люта шкембе чорба, други увиснаха пред мекичарницата, трети решиха, че една студена бира е по-полезна. Утолили глада се отправихме към читалището, за да бъдем разпределени в групите за възстановката. Основните действащи лица бяха от местните хора, но дори и със спомагателна роля нашето присъствие се усещаше. Част от групата поднесе венци и цветя на паметника в центъра на града, а след това заехме места около площада разпределени в групите. Диктор четеше целия текст а всички участници изпълняваха предварително уговорените роли. Селския панаир беше прегазен от турската конница, дошла да арестува местните бунтовници. Влизането в конака на конете на пълен ход беше много атрактивно, а самите конници - момчета на 15-16 години водеха майсторски конете си.

        Беше пресъздаден ареста на част от съзаклятниците, опита да се намери и арестува Каблешков, срещата на моста и първата пушка ,дала началото на априлското въстание, превземането и запалването на конака, бягството на заптиетата от конака, написването и прочитането на “Кървавото писмо” и изпращането му с куриер в Панагюрище, молитвата за сполука на начинанието.

        Е не се размина и без леки инциденти – от изстрелите конете се стреснаха и се скупчиха, сритаха се и някои от конниците се сдобиха с някоя друга синина и разбит нос. Като се има в предвид ,че местните участници /14-16 годишни/ не са и виждали мартинка, нямат опит в боравенето с оръжие, а пък пушките на киноцентъра не са в първа младост а и не винаги при изстрел сочеха в безопасна посока може да се каже с чиста съвест, откъм огневата страна всичко мина гладко. Лично за мен употребата на пиратки е вредна и опасна - хвърлят се безразборно, а между камъните на калдаръма има баластра и хвърчат осколки, но местните са си решили по този начин проблема с изстрелите.

        След приключване на възстановката, част от хората веднага тръгнаха за Панагюрище, за да се включат в мероприятията там, а търновската група остана още няколко часа в Копривщица. Обиколени от хората обяснявахме предназначението на отделните елементи на екипировката, правихме демонстрации по зареждане и стрелба с кремъчно и капсулно оръжие, а и не може да откажеш молба за снимка в такъв ден.

        Празника продължи с концерт на Николина Чакардъкова и нейния ансамбъл. Естествено хорото се водеше от хайдутин, развял знамето на въстанието а песните бяха съпроводени и от множество изстрели.

        И тъй като всяко хубаво нещо има край около 17 часа свалихме униформите, натоварихме се в колите и тръгнахме към Търново.

        Тук са снимките от Копривщица.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          <http://nehcuohepa.web.data.bg/gallery/thumbnails.php?album=9>
          Ето я моята колекция от снимки от панагюрище , пак благодаря на пенсионера дето ги качи в сайта

          Comment

          Working...
          X