Прав е човекът. Затова давайте, пишете статии, че да форумът да има еквивалент на RTFM
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Майтапи
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Воланд според мен трябва да я преведеш. Много е фундаментална. Аз бих поставил преведения текст накрая на всяка тема за Резун, за прабългарската култура, държавност, волжски българи и т.н. Или направо като важна тема ( ама много много важна ) във всеки раздел. А още по-добре би било да се изпраща по пощата на всеки новорегистрирал се и да не му се активира регистрацията докато не прати съобщение от същия мейл, че я е прочел.
Comment
-
Към Хана - ами, така си е. Обаче това не бива да ни разколебава, а по-скоро ... всеки трябва да мине през бан в рамките на форума, в който пише, да бъде модератор и модериран и май-май ще си дойдат нещата на мястото
Към Албирео - ще се постарая да я преведа. Обаче така или инак, ползата е за такива като нас - да се посмеем или така, да си сверим часовниците с човека. А останалите просто ще я подминат и толкова. Така е устроен живота. А форумите така и ще си останат пълни с тролове.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
С или без статията като огненочервен мигащ попъп (дето като го затвориш се появява пак поне още 10 пъти) на заглавната страница на форума, същността на форума, този и по прицип, няма да се промени ни на йота . Се ла ви, ко да праиш
Пък и какво толкова, форумът не е самоцел, дори и спътникоцел не е...
Воланд, ако я преведеш обаче може да я качим при статиите, да се пази. Но дали не трябва да поискаме разрешение за това?XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Sir Gray написаС или без статията като огненочервен мигащ попъп (дето като го затвориш се появява пак поне още 10 пъти) на заглавната страница на форума, същността на форума, този и по прицип, няма да се промени ни на йота . Се ла ви, ко да праиш
Пък и какво толкова, форумът не е самоцел, дори и спътникоцел не е...
Воланд, ако я преведеш обаче може да я качим при статиите, да се пази. Но дали не трябва да поискаме разрешение за това?
А инак, мястото, на което съм го сложил материала, би трябвало да е подсказка, нали? В крайна сметка, не сме тръгнали да променяме света. А така, на една горе-долу забавна дискусийка, за неща, които някои са забелязали и смятат за проблем, други са забелязали и смятат, че са в реда на нещата и трети, които и представа си нямат за какво става дума, но и техните мнения ще се появят в нея в някой моментМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
В черно е самия текст, в синьо, с наклонен шрифт - моя коментар
Общуването във форумите
Преди известно количество години и аз се включих към Мрежата. И пристъпих към общуване в нея. В по-голямата си част - в разни форуми и конференции. Събитието беше ново, непознато. Нови методи, нови хора и такива неща. Беше много интересно и с голяма познавателна стойност.
Обаче с времето се прояви изначално очевидното (очевидно разбира се далеч не за всички). Да се обърнем за пример към привичните образи. Ето, седят, например, хора в килията. Смята се, че ще трябва поне половин година, за да узнаят един за друг абсолютно всичко. А след като те вече се познават изцяло, общуването преминава в други плоскости. Ако се е получила дружба - това е една плоскост, ако е вражда - съвсем друга, а ако е равнодушие - това си е вече отделен трети случай, неприличащ по нищо на другите два.
/обаче странно е какъв е "привичният пример" за руснаците ... затвор .../
Така е и в Мрежата. Първо има взаимен интерес, после интересът постепенно спада, следва успокояване и в крайна сметка - дружба/вражда/пълно равнодушие. С първите ти дружиш, а останалите - доколкото можеш избягваш
/между другото, не е ли така и във всяка връзка между хората?/
Но Мрежата - това не е килия. В Интернет нещата не са такива. В Мрежата към местата за общуване, или иначе казано - към форумите, постоянно се прибавят нови попълнения, свежи, нямащи представа за логичния завършек на процеса граждани. С тях всичко е съвсем наопаки /спрямо форумните "ветерани"/ - за тях всичко е ново, всичко им е страшно интересно. /дали? моят опит показва, че не винаги е така - определени категории хора, или иначе казано - истинските тролове в мрежата, пренасят психическите си отклонения и във форумите или търсят да мъстят на незнайните си врагове. За което тези "врагове", често даже и не подозират/. Те започват да задават въпроси, на които поне триста пъти вече е даван изчерпателен отговор. Те четат шегите, които поначало са предназначени за строго специфичен кръг читатели, след което започват да задават твърде идиотски, от гледна точка на авторите на шегите, въпроси.
/Между другото - това винаги е проблем и ще си остане такъв, во веки веков, амин. Няма и как да има разрешение, освен някакви изкуствени бариери, които просто ще си останат такива и в крайна сметка ще са само причинител на дразнения, както впрочем си е с всички бариери./
И не е само това. Откъсвайки фраза от контекста й, който даже не си правят и труда да прочетат, камо ли - да разберат, те успешно правят съвършено дивашки изводи, след което тръгват с още по-идиотски претенции към останалите форумци. При това на тези нови хора им е изначално невъзможно да разберат, че въпросите им - вече поне от сто години - никому не са интересни. Нито те, нито отговорите им, нито личността на задаващия ги.
Но новопоявилия се форумец бърза да придърпа към себе си изключителното внимание на останалите и иска от другите най-подробни разяснения за тезите си. Отказът им да отговарят на идиотски въпроси еднозначно се трактува като някаква рановидност на високомерие и "пълна неспособност" да се отговаря на неговия "могъщ" въпрос. Който въпрос авторът му смята като върха на дълбокомислието, а себе си - смел разобличител, разкривач на тайни и заговори, и "повдигач" на булото на историческите тайни.
От определен момент общуването по форумите и всичките тези въпроси/отговори, започват да приличат на някаква форма на мазохизъм. Като че ли трябва отговарям, поне от вежливост, но пък няма никакъв смисъл да повтарям по сто пъти вече казаното, отново и отново, правейки отговори от по няколко страници. Отказът, от друга страна, неизменно се оценява като "пълното ми поражение в спора". Да пояснявам, че даже не съм се и опитвал да споря, а само съм изказал своята си гледна точка, без да се интересувам особено от другата страна е безполезно, един вид "за теб всичко е ясно".
А ако все пак се заемеш да отговаряш, то въобще няма гаранция, че опонентът ти има някакво желание да слуша /Всъщност, няма, нормално има желание единствено да докаже правотата си - принципната си правота в живота, а конкретната кауза няма значение. Това вече съм го наблюдавал не един и два пъти и честно казано - не виждам смисъл да съм боксова круша, само и само за да има към кого да насочват атаките си хора, чието наранено его ги тласка да се бутат напред/. Или пък възнамерява да се опита да те разбере. Точно обратното всъщност. В по-голямата част от дискусиите, въпросният новопоявил се форумец се ръководи от любимия руски тезис "А ти пък кой си?" /хмм, не бих казал, че е само руски .../ , нямайки желанието да узнава каквото и да е там, или, недай си Боже, да се опитва да те разбере. Той и сам така или иначе всичко си знае и разбира, особено - относно теб. На него му се иска само едно "да покаже на този" (демек на мен), това: "Да плюя аз на теб и на мнението ти".
Това разбира се ни най-малко не трябва да удивлява, разбира се. На мен самия също дълбоко не ми пука за мнението на огромно количество от участниците. И самата интересност на подобно общуване е твърде съмнителна. Привлича далеч не всички. Ползата така или инак си е никаква.
Например за мен това отдавна е безинтересно. Да се въртя на същата въртележка година след година - защо? Да чета поредната порция разкази за това "кой съм аз" и какво представлявам - и наопаки - нямам никакъв интерес. А животът - той въобще не е всецяло съсредоточен в Мрежата. Изкарването на пари пък - хич.
Вместо това, за пореден път, неизвестно защо, да обяснявам нещо на някого, може да напиша нещо ново и смешно в сайта си. Да изгледам интересен филм. Да се пробвам да преведа същия този филм. Да се срещна с интересни хора наживо и да си поговорим на воля.
Всеки следва да разбира очевидното: опитите за индивидуални обяснения и спорове в Мрежата са суета на суетите и даже израз на самата същност на суетата. Небеизвестния гражданин И. Христос, между другото, в своите разсъждения е стигнал и по-далеч и е казвал: бисерите трябва да се пазят и да се хвърлят само а) строго по предназначение и б) след като добре си размислил.
Колкото и да е печално, но аз даже и своя собствен форум, надеждно скрит от взора на случайни хора, обитаван от строго калибрирани, уважавани от мен, натренирани в словесни баталии другари, категорически не говорещи глупости и крайно рядко оскърбяващи се един друг, аз също не съм способен вече активно да поддържам.
За да разсея евентуалното неразбиране, например, за преводите - съм написал "Въпроси и отговори за преводите на Goblin". Навярно и за в бъдеще ще постъпвам така. За да избягвам излишното.
С което етапът на пламенни беседи в различни форуми/конференции смятам за приключен.
Тъй като на въпроса:
- Простете, аз правилно ли ви разбрах?
Мога да отговоря само с:
- Не знам.
/Истинска Вавилонска кула в действие, или поне на мен така ми се струва. От една страна имаме хора, които в една капка вода могат да видят целия свят, а от друга - такива, които даже няма и да видят капката, а ще се изплюят отгоре й. И за каква дискусия може иде реч в тоя случай ... /
Преводът е съвсем свободен, направен набързо, така че да не чувам претенцииМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
messire Woland написа...
Comment
-
За която обективност обаче само претендират, но рядко достигат. Самата същност на "общото знание" го анулира като такова, защото знанието е май качествена, а не количествена характеристика. Знанието на кошера, имаше някъде много хубава статия, точно за Викито и как то се проваля.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
В спора преди всичко се ражда само още спор. А истината е субективно понятие, откъдето и да я погледнеш, или с други думи - зависи твърде много от гледната точка на конкретния индивид. Единствено когато личната истина влиза в твърде голям конфликт с реалността може да има преоценка на личната позиция . Но това рядко се постига в спор.
Дискусията от друга страна (нека не я бъркаме със спора), може и да има някаква познавателна стойност, ако участниците имат желание да се изслушват и най-вече - капацитет да разбират позициите на другите и възможност да разширяват собствения си хоризонт.
По отношение на знанието ... да, съгласен. Обаче най-честата трактовка е по-друга, най-вече защото е най-масова. А масовите неща обикновено са пределно семпли. Та, струва ми се, че най-често знанието се бърка с количеството запаметена информация (на форумите, включително и тук това е особено видно), но по никакъв начин със способността тази информация да се интерпретира и анализира. Това е често в основата на много спорове. Ако искаме примери - погледнете която и да е тема в последните три раздела на форума. Те сами по себе си са си живо доказателство на тази тезаМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Яко е, но повече ми хареса това, пак от там (нямаше да го видя, ако не бях разгледал предложения от Саке линк обаче ...)
Секс наръчник
Vejliviq writes
ГЛЕДАШ Я МРЪСНИШКИ
Не са нужни много обяснения. Щом погледът казва "искам да те чукам", значи... ами,искаш да я чукаш! Без намеци,увъртания или недомлъвки. Жените харесват мъжете,които знаят какво искат. На някоя по целомъдрена може да и се стори малко агресивно и номерът да не мине... Ама друг път
Вежливият казва: Извини ме,но вероятността да проникнеш в нея е 39%
НЕ Я ГЛЕДАШ МРЪСНИШКИ
Даже най добре изобщо да не я поглеждаш. Преструваш се на недостъпен,което още повече я амбицира. Колкото по дълго издържиш,толко по вероятно е тя да направи първата крачка. Разбира се,при този подход съществува риск от известни усложнения, например ако е късогледа или не носи очилата си, но въобще не се отчайвай. Виж,ако на третата година си още недостъпен, т.е. тя не те е забелязала, просто скочи от Аспаруховия мост без еластично въже, да не мъчиш и нас,и себе си.
Вежливият казва: Прощавай,но вероятността да проникнеш в нея е 83%
ИЗКЪПАЛ СИ СЕ ПРЕДИ СРЕЩАТА.
Веднага ще забележи разликата, и ще оцени саможертвата,която си направил в нейна чест. Харесва и,когато миришеш на чисто! А ако си се и обръснал, направо нямаш грешка - някои жени не понасят да им боцка,докато се целуват. Ако искаш да разбереш защо се оплакват, потъркай известно време шкурка по крайчеца на устните си. В случай обаче, че това те възбуди, веднага потърси помощта на специалист.
Вежливият казва: Не ти се бъркам,но вероятността да проникнеш в нея е 76%
НЕ СИ СЕ ИЗКЪПАЛ ПРЕДИ СРЕЩАТА
Ми кво,мислил си си през цялото време за нея и не си могъл да вземеш душ. Все пак в последния миг си пръснал малко дезедорант под мишниците. Получава се леко неприятна миризма, дори за самия теб. Неприятна, но пък мъжествена, пълна с твойте феромони! Тя ще събуди първичното у нея. Ако първичното у нея издържи, и не му прилошее, можеш спокойно да се погледнеш в огледалото и да прошепнеш "аз сига съм номир идно"
Вежливият казва: Сори, но вероятността да проникнеш в нея е 47%
МНОГО ГОВОРИШ
Компетентен си по всеки въпрос - от макрорамката на бюджета до бюджета на оня клип на Азис и Малина. Дрънкаш безспир по всякакви теми. Тя не разбира повечето от нещата, които казваш, но тъкмо за това те мисли за мегазабавен и свръхинтелигентен. Откъде да знае, че повечето неща са ги казали преди час по централните новини?
Вежливият казва: Екскюзе моа, но вероятността да проникнеш в нея е 38%
ДУМА НЕ ОБЕЛВАШ
Гледаш я право в очите. И мълчиш, каквото и да става. От време на време правиш по някоя учудена гримаса или кимаш с разбиране. Толкова малко и трябва, за да бъде щастлива! Тя вярва, че най после е попаднала на човек, който наистина се интересува от проблемите и, и не гледа на нея само като на неква кифла, която да изчука, а после да заспи. След 2-3 часа тя вече те чувства близък. Казва си, че я разбираш, и че "може пък да е Той". Време е за екшън,ма френд
Вежливият казва: Честно казано, вероятността да проникнеш в нея е 94%
ТАНЦУВАШ
Всички жени си падат по мъжете, които умеят да танцуват, без да приличат на убийствени селяни. А и дансингът ти предоставя идеална възможност неусетно да скъсиш дистанцията и да опипаш почвата (т.е. почвата на задника и, която е плодороден чернозем,т.е. белозем, т.е. ясно). Повечето от парчетата, стига да не сте на хардкор- концерт, носят силен сексуален заряд и тя сама няма да усети кога сте станали толкова близки
Вежливият казва: Между нас казано, вероятността да проникнеш в нея е 53%
НЕ ТАНЦУВАШ
Ми много ясно, че няма да танцуваш, колега. Ти къв си, да не си некъв Максим Ставийски! Просто си стоиш кротко на бара, пийваш небрежно, и се придържаш към "не я гледам мръснишки, даже хич не я гледам". Като и омръзне да се отърква о разни педалообразни танцьорчета, ще бъде само твоя, защото знае много добре, че истинските мъже не танцуват...
Вежливият казва: Добър вечер, вероятността да проникнеш в нея е 87%
ОБАЖДАШ И СЕ ПО ТЕЛЕФОНА
Звъниш по 100 пъти на ден, а като затвориш, и пускаш романтични есемеси. Въпроси от типа, "как миня денят ти,пиле" , "всичко наред ли ти е,пиле" и "какво мислиш по въпроса,пиле?" (независимо кой въпрос) издават силна заинтересованост и грижовен характер. Хубаво е също всеки път, когато тя видимо изтрещява, да мрънкаш че всичко ще се оправи. (Коце, ти къде си се натресъл батко, не си истина просто. Бахти гредата - б.р.)
Вежливият казва: Пиле, вероятността да проникнеш в нея е 14%
НЕ И СЕ ОБАЖДАШ ПО ТЕЛЕФОНА
Ама хич. Показваш и, че нямаш намерение да я обсебваш, и че оценяваш желанието и да има свой, личен живот. В един момент, тя започва да се притеснява, че не я обичаш вече и започва да ти звъни непрекъснато. Ти обаче не вдигаш, щото си железен като Вин Дизел! Точно преди да я обземе отчаяние обаче, и пускаш стегнат есемес на тема колко ти е липсвала цял ден, например "Lipsvashe mi.Ela". В отговор тя ти пуска, но не есемес. Браво бе, ти си нашия желязка
Вежливият казва: Каквото и да си говорим, вероятността да проникнеш в нея е 88%
ИНТЕРЕСУВАШ СЕ ОТ МОДА И КОЗМЕТИКА
Ти си, както му викат хората, които не разбират съвсем термина "метросексуален". И правилно - жените не се интересуват от футбол, коли и жени. За това назубри най актуалния цвят за есен-зима 2006 (няма един, пак се връщат шибаните цветни щампи или нещо подобно) и спецификите на мъжката козметика. Може пък да проработи, кой знае
Вежливият казва: Скюзми, но вероятността да проникнеш в нея е 14%
НИКАКВА МОДА И КОЗМЕТИКА
На това му се вика "ретросексуален" - мъж, който не се интересува от разни педалщини и когато пие, пие, когато чука, чука, а когато има да каже нещо, го казва направо. Нямаш ни най малка представа какво е "бразилиан уакс", както и че в шести сезон на "Сексът и градът" участва Миша Баришников , който чука Кари Брадшоу, (тоо сигурно е некъв бейзболист), обаче тя си мисли, че тя го чука. Като цяло, демонстрираш явна досада и отегчение, примесени с периодични поръчвания на бира
Вежливият казва: Кари или не, вероятността да проникнеш в нея е 88%
ТИ СИ ГЪЗЕ
Купуваш си некви позьорски цайси, боксьорски обувчици, тесни дънки, които задължително трябва да набуташ в обувчиците, късо лачено якенце и си филираш косицата, след което я изрусяваш на кичури. Гаден пендел! Важното е, че тя ще си помисли че си фрашкан с мангизи, а това значи, че може да ти даде да я изплющиш! Евентуално де, и то само ако е от ония малки курвенца от по лъскавите заведения, които се оглеждат за нечие богато синче.
Вежливият казва: Хелоу, гламур, вероятността да проникнеш в нея е 35%
ПРАВИШ СЕ НА ИСТИНСКИ
Ако случайно си богато синче, сложи кецките "Abibas", шапката "Re-book", шушляковия анцунг и поръчай две бутилки 12 годишно уиски с три кила бадеми за мезе. Тя веднага ще схване, че имаш кинти, обаче си "скромен" (усещането "мога, но не искам да харча чак толкова много" ги подлудява, честно) и ще и се връзваш на всеки каприз. Като я оправиш лекичко в кенефа, обясни вежливо (точно като Вежливия), че не е познала и че "връзката" ви току що приключи
Вежливият казва: Добра среща. Вероятността да проникнеш в нея е 97%
НЕПРЕКЪСНАТО И ПРАВИШ ПОДАРЪЦИ
Рози, плюшена костенурка (или каквото и да е плюшено), парфюмче, блузка, чантичка или просто нещо ужасно скъпо (може и да не е от сърце). Тя изпитва много по силни емоции, когато получава подаръка, отколкото докато прави секс. Знае обаче много добре, че безплатен подарък няма, и ти се отплаща здраво (не е ли трогателна,когато го глозга нервно и бурно, мислейки си, че така ти показва какво може, докато всъщност издава неопитността си?)
Вежливият казва: Без да се обиждаш, вероятността да проникнеш в нея е едва 75%
НИКАКВИ ПОДАРЪЦИ
Ако и вземеш пъпкотрепач и и го подариш с бележчица "изключително си очарователна, заклевам се, но без циреи ще си ненадмината", шансът да постигнеш желания ефект не е огромен. Нова тенджерка или клечки за уши също не са сред най съблазняващите варианти. Просто си признай, че си беден и се дръж мъжки. То и без това няма какво друго да правиш
Вежливият казва: Вероятността да я чукаш е 0,14%, егати тъпата статия, повече никакви консултации,извинявам сеМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
Comment