Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слободан Милошевич почина в затвора в Хага

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

D3BEP написа
    Та правилното е не да се разсъждава дали Слобо правилно е подходил в конфликта, а дали въобще е можел да го избегне.
    Чехия и Словакия се разделиха без даже да повишат тон .... Не може в държава като Югославия Хърватско и Словения да искат да излязат и той да не ги пуска. Не и в днешните времена, не и по тоя начин. В Босна възелът беше много жесток, там и двете страни бяха виновни, но въпреки всичко, по-добре да беше повикал сам НАТО там, отколкото да се стига до такива неща.
    За Косово - може да бяха 3 пъти прави сърбите, но те са изпуснали влака още когато останаха 10%.

Не става с репресии през 20-ти век.

Galahad написа
    Все пак не може да не направи впечатление високата смъртност в Хагския затвор. ...
    Но както казали галите на римляните - Тежко на победените.
    Такива международни структури са абсолютно неефикасни. Само НАТО прави изключение, и то само защото в основата й е една голяма и няколко по-малко големи държави ...

byzantiner написа
    Що, бе Ханс, не виждаш ли, че на хоризонта изгрява звездата на Сидеров, който не се наемам да го коментирам....так че споко може и да се сдобием....
    За късмет български, Сидеров не може да стъпи на малкия пръст на Милошевич, справедливостта изисква да се каже, че той беше силна фигура, но посветена на неспасяема, а и погрешна кауза.

Да имаш държава като Югославия и да я загубиш, затова се иска типично сръбско поведение.
    Last edited by ; 12-03-2006, 15:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

За да просъществува една федерална държава, задължително не трябва да се позволява на никоя от съюзните републики да доминира над останалите. Ако не го няма това условие, федерацията започва да агонизира, като рано или късно след мъчителни конфликти (по-често военни), тя загива. Именно затова Тито избра конституция, която силно ограничваше лидерската власт на сърбите в Югославия. Милошевич обаче, под влиянието на разни "меморандуми", се опита да върне тази власт обратно на тях. Всички знаем какво стана после.

Мнението ми за Милошевич въобще не е ласкателно, но няма да говоря за това. За мъртивте или добро, или нищо. От мен - нищо повече.
      Last edited by ndragostinov; 12-03-2006, 20:40.
      Truth will save the world

Comment

НАТО.... Да не се връщаме назад, но според мен, а и според сърбите не НАТО, а името на НАТО ги удари. Сърбия беше значим и влиятелен западен съюзник на СССР. Аз мисля, че затова и заради други причини нещо все щеше да стане.
        Е стана.
        Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

D3BEP написа
          НАТО.... Да не се връщаме назад, но според мен, а и според сърбите не НАТО, а името на НАТО ги удари. Сърбия беше значим и влиятелен западен съюзник на СССР. Аз мисля, че затова и заради други причини нещо все щеше да стане.
          Е стана.
          ДЗВЕР, ти май забравяш че Тито скъса със Сталин и Сьюза още през 1948 г. И че Югославия имаше две доктрини за отбрана - една срещу нападение на НАТО и една срещу нападение на СССР. Така че за какъв съюзник приказваш?

Не зная дали беше герой, но определено това, за което се бореше бяха интересите на страната му и то така, както мнозинството от гражданите я разбираха. Дали правилно се е борил за тях можем да отсъдим не като четем вестници, а като изпаднем в неговата позиция.
          А защо да не прочетем нещо все пак, за да знаем каква е била неговата позиция? Интересите на словенци, хървати, босненци, мюсулмани и албанци и тях ли ги защитаваше Милошевич? Или важното е какво искат сърбите (не че мнозинството са го искали, въпреки че не липсват крайни националисти като Шешел и Радко Младич), а всички останали да вървят по дяволите...
          Милошевич прегърна сърбите и ги насъска срещу словенци, хървати и босненци само и само, за да се добере до властта. Когато НАТО и хърватската армия разбиха творенията му Сръбска Краина и държавицата на босненските сърби, Слобо се обърна отново срещу косовци - както направи през 1987 г. След като и там го "попариха" през 1999 г. много сърби с основание се опасяваха че ще нападне единствената останала република в Югославия (освен Сърбия) - Черна Гора. Вместо това Милошевич почти успя да предизвика гражданска война между поддръжниците на "Отпор"(младежка организация)/"Заедно"(опозицията) и неговите собствени.
          Общо взето 13-те години на управлението му изглеждат като един вид самоизяждане, в които Слобо не спира да жертва части от Югославия, само и само за да остане на власт. Има и един сръбски виц за това...
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Някой в друга тема питаше как се разбира кое е политизация и идеологизация. Мисля че тази дискусия (и то нечии мнения в нея) са много добър пример за това. Никой въпрос сам по себе си не е политизиран или идеологизиран - той става такъв когато мине през съзнанието ни и то ако то действа в определен режим, който може да се опише като идеологически.

Comment

Пусть ему земля будет пухом ...
              Что касается Гаагского трибунала - то этот цирк только законченные
              лицемеры могут назвать честным и законным судом...
              "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

без да задълбавам престъпленията на юго-армията в босна и хърватия(щото са адски много) или да се опитвам да оневинявам Милошевич обаче косовската война по същество не представляваше ли намеса на НАТО (без санкция на ООН) във вътрешните работи на суверена и независима държава ?
                No job
                No money
                No girl
                No problem

Comment

fichev написа
                  ...обаче косовската война по същество не представляваше ли намеса на НАТО (без санкция на ООН) във вътрешните работи на суверена и независима държава ?
                  Не, имаше санкция, ако не се лъжа беше 1244.
                  Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Резолюции по Косово СБ ООH #1244 принята 10 июня 1999 года…
                    Агрессия против Югославии началась в марте 1999 года…
                    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

и аз за това говорех

справка : http://www.un.org/russian/documen/sc...99/scres99.htm
                      No job
                      No money
                      No girl
                      No problem

Comment

Ами война в Косово си имаше от 97-а още, когато се появява АОК. Което пък е причинено от опитите на Милошевич да почисти етнически Косово от албанци. А работите на една държава спират да са си нейни работи, след като заплашват да въвлекат целите Балкани във война. Или като не се спазват основни човешки права на етнически принцип в тази държава.
                        Лицемерното е, че САЩ се намесиха в конфликта, чак когато стана ясно че ООН няма волята да се справи сам, а Русия е ръждясала. Чак когато стана ясно че САЩ може да има интерес в региона, стана възможна военната намеса. Президентът Буш (старши) например не прояви интерес към балканските проблеми, считайки ги за европейски проблем и европейска сфера на влияние. Чак като стана очевидно че Европа не може да оправи нещата с нейните "безопасни" зони (Сребреница, Вуковар и т.н.), Клинтън реши че ще може да разшири влиянието на САЩ и на Балканите.

Comment

Dinain бил съм в Сърбия през 98година и това което видях тогава "малко" се различаваше от представите ми за война.
                          Това
                          А работите на една държава спират да са си нейни работи, след като заплашват да въвлекат целите Балкани във война.
                          би ли ми го разтълкувал щото се сещам за някои сходни положения :Чечения Турция(кюрдите),Израел(пелестинската интифада) и още някои други при които обаче няма намеса или поне не и като в Сърбия.
                          Бтв колко резолюции на ООН по отношение на палестинците не е изпълнил Израел ?
                          С поста си нямам за цел дасе заяждам просто някои неща неса ми много ясни.

П.С нали щеше да пишеш за Арабско-Изрелските войни ?
                          No job
                          No money
                          No girl
                          No problem

Comment

Върху Сърбия и аз имам наблюдения. Един мой много близък човек със сина си бяха куфарни търговци там дълги години. Заедно с половината им град. Общо взето в Бг само влизаха като им минеше престоя или за зареждане и пак се връщаха.
                            Моето впечатление е че всички живееха много задружно до едно време. И нямаше разлика там хърват, мърват.
                            С пари и пропаганда отвън лесно даже България, една сравнително по - еднородна етнически територия, може да се разцепи на северна македония + помашко, даже и на румънски протекторат. Стига някой да го иска.
                            Според мен в интересите на сърбите не влизаше като първостепенна задача това да бъдат доминион във федерацията и всички други да им се кланят и да им тупат теманета. Всъщност сърбите си бяха водеща група. Проблемът дойде, когато някой от въздуха стана достатъчн осилен да оспори тяхната власт.
                            Но даже гражданската война и отделянето не бяха сериозна опасност за Балканския полуостров.
                            Сериозната опасност дойде с директната намеса на САЩ и засилването на Косоварите. Заплахата нахлу във всички близки райони и даже сериозно застраши Македония. До този момент проблеми нямаше.
                            Що се отнася до Русия аз за Тито съм чувал, но мисля, че се сещам за създаването на Република Югославия, за руските идеи по въпроса и за отношението м-у Русия и СРЮ по време на варшавския договор, бих казал - отношения, по - топли отколкото с България. А в сферата на интереси на русия Югославия винаги си е била.
                            Не знам Милошевич как се е добрал до властта, знам, че сърбите цъфнаха и вързаха откак са под "Американско". Имат магистрали, имат заводи, имат съоръжения. По - добре са от нас. Обаче сърбите ли?
                            През всички войни вратата им беше отворена за нас. (В скобки тихичко слагам ,че даже и през ембаргото.) Когато пуснахме самолетите да ги бомбардират, гледаха на кръв, наемите за българи скокнаха, глобите и проверките се увеличиха. Но пак ни пускаха.
                            Сега обаче не пускат или поне пускат така, че ти да не искаш да идеш.
                            Казвам това не от жал за куфарната търговия, а като един малък лакмус, през който да се пресее преценката къде е бил нашият интерес и къде са нашите приятели. България винаги е страдала именно от избора си на приятели, кога доброволно, кога по принуда.
                            Сега, в качеството си на заек, се сприятеляваме с лъва. Дано не отгладнее!
                            Може би хитър и подъл политик, може би демагог, може би човек, който доста пари от родината си завлече, може би наистина виновен за много престъпления, но Слобо си остана политик, който се бори до край за каузата на страната си. Не я продаде и не я предаде. Не я спаси с привидни мерки и съюзи, бори се докато можа. Струваше му живота, за което - поклон.
                            Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

fichev написа
                              Dinain бил съм в Сърбия през 98година и това което видях тогава "малко" се различаваше от представите ми за война.
                              Това би ли ми го разтълкувал щото се сещам за някои сходни положения :Чечения Турция(кюрдите),Израел(пелестинската интифада) и още някои други при които обаче няма намеса или поне не и като в Сърбия.
                              Бтв колко резолюции на ООН по отношение на палестинците не е изпълнил Израел ?
                              С поста си нямам за цел дасе заяждам просто някои неща неса ми много ясни.

П.С нали щеше да пишеш за Арабско-Изрелските войни ?
                              Пиша и ще пиша, спокойно

Зависи къде си бил, в Косово или друга част на Сърбия. Ако си бил в Белград няма начин да не си забелязал масираното присъствие на полиция и армия в града. В сравнение с другите примери това наистина е прецедент, но не е като да не са дадени шансове на Милошевич да въдвори ред. Но това си е негова грешка, че се е довел до безизходно положение: ако даде автономия, със сигурност ще загуби властта, ако не, ще последват бомбардировки. Като разпалваш национализъм, трябва да очакваш резултати...
                              Примерът с Израел и палестинците е доста различен, обаче няма връзка с темата.

но Слобо си остана политик, който се бори до край за каузата на страната си.
                              ДЗВЕР, не разбираш ли че Милошевич беше президент на Югославия, на една федерация от 6 републики, а не само на Сърбите? Не ми се мисли какво би станало ако примерно Елцин по подобен начин се беше "борил за каузата" на руснаци срещу "каузата" на белорусци, украинци, чеченци, грузинци и т.н.

Comment

Ми бях в Нови Пазар през пролета на 98 края на март началото на април и деиствително имаше засилено полицеиско присъствие(както в София след последните няколко разтрела ) и мога да ти цитирам по памет какво ми каза тогава 1 сръбски полицаи(роднина на моя познат с които ходихме там като го попитах какво мисли за албанците и АОК :"Нямам нищо против Албанците дори имам приятели албанци а АОК са банда безработни глупаци подстрекавани от няколко криминални престъпници който драскат по стените и правокират полицията с цел да привлекат международно внимание " с две думи вообще не ги вземше на сериозно.
                                След 1 година през април по време на бомбардировките и масовите репресии срещу албанците тоя същия човек мислеше по коренно различен начин и обвиняваше за това НАТО:"Аз тяхната мамица ...... заради тях НАТО ни на напада ....... ама натовците са високо в небето и не мога нищо да им направя докато албанците са ми под ръка ........."

Примера с Израел го дадох понеже написа :
                                А работите на една държава спират да са си нейни работи, след като заплашват да въвлекат целите Балкани във война
                                а от гледна точка на арабските държави Израел също извършва репресии срещу палестинците и това спред мен това също би довело до война ако Изрел нямаше ядрено оръжие .
                                No job
                                No money
                                No girl
                                No problem

Comment

Working...
                                X