Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Границите на властта

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Извинявай, коя беше тази заповед 227?

Comment

приказ ¹ 227 «Ни шагу назад!»
      No job
      No money
      No girl
      No problem

Comment

А имаш ли връзка към текста на тази заповед? Интересно ще ми е да го погледна, че ми стои съвсем смътно в главата.

Comment

не сам го прочел все още
          No job
          No money
          No girl
          No problem

Comment

Аз пък винаги съм се чудил дали тази заповед не придава формланост на нещо, което вече се случва в армията. Да не би през 41-ва да не са имали заградотряди?
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Благодаря за линка, fichev.

Привеждам съществената част:

Приказ 227 написа
              Не хватает порядка и дисциплины в ротах, полках, дивизиях, в танковых частях, в авиаэскадрильях. В этом теперь наш главный недостаток. Мы должны установить в нашей армии строжайший порядок и железную дисциплину, если мы хотим спасти положение и отстоять свою Родину. Нельзя дальше терпеть командиров, комиссаров, политработников, части и соединения которых самовольно оставляют боевые позиции. Нельзя терпеть дальше, когда командиры, комиссары, политработники допускают, чтобы несколько паникеров определяли положение на поле боя, чтобы они увлекали в отступление других бойцов и открывали фронт врагу.

Паникеры и трусы должны истребляться на месте.

Отныне железным законом дисциплины для каждого командира, красноармейца, политработника должно явиться требование - ни шагу назад без приказа высшего командования.

Командиры роты, батальона, полка, дивизии, соответствующие комиссары и политработники, отступающие с боевой позиции без приказа свыше, являются предателями Родины. С такими командирами и политработниками и поступать надо как с предателями Родины.

После своего зимнего отступления под напором Красной Армии, когда в немецких войсках расшаталась дисциплина, немцы для восстановления дисциплины приняли некоторые суровые меры, приведшие к неплохим результатам. Они сформировали 100 штрафных рот из бойцов провинившихся в нарушении дисциплины по трусости или неустойчивости, поставили их на опасные участки фронта и приказали им искупить кровью свои грехи. Они сформировали, далее, около десятка штрафных батальонов из командиров, провинившихся в нарушении дисциплины по трусости или неустойчивости, лишили их орденов, поставили их на еще более опасные участки фронта и приказали им искупить свои грехи. Они сформировали, наконец, специальные отряды заграждения, поставили их позади неустойчивых дивизий и велели им расстреливать на месте паникеров в случае попытки самовольного оставления позиций и в случае попытки сдаться в плен. Как известно, эти меры возымели свое действие, и теперь немецкие войска дерутся лучше, чем они дрались зимой. И вот получается, что немецкие войска имеют хорошую дисциплину, хотя у них нет возвышенной цели защиты своей родины, а есть лишь одна грабительская цель - покорить чужую страну, а наши войска, имеющие цель защиты своей поруганной Родины, не имеют такой дисциплины и терпят ввиду этого поражение.

Не следует ли нам поучиться в этом деле у наших врагов, как учились в прошлом наши предки у врагов и одерживали потом над ними победу?

Я думаю, что следует.

ВЕРХОВНОЕ ГЛАВНОКОМАНДОВАНИЕ КРАСНОЙ АРМИИ ПРИКАЗЫВАЕТ:

1. Военным советам фронтов и прежде всего командующим фронтами: а) безусловно ликвидировать отступательные настроения в войсках и железной рукой пресекать пропаганду о том, что мы можем и должны якобы отступать и дальше на восток, что от такого отступления не будет якобы вреда;

б) безусловно снимать с поста и направлять в Ставку для привлечения к военному суду командующих армиями, допустивших самовольный отход войск с занимаемых позиций, без приказа командования фронта;

в) сформировать в пределах фронта от 1 до 3 (смотря по обстановке) штрафных батальонов (по 800 человек), куда направлять средних и старших командиров и соответствующих политработников всех родов войск, провинившихся в нарушении дисциплины по трусости или неустойчивости, и поставить их на более трудные участки фронта, чтобы дать им возможность искупить кровью свои преступления против Родины.

2. Военным советам армий и прежде всего командующим армиями:

а) безусловно снимать с постов командиров и комиссаров корпусов и дивизий, допустивших самовольный отход войск с занимаемых позиций без приказа командования армии, и направлять их в военный совет фронта для предания военному суду;

б) сформировать в пределах армии 3-5 хорошо вооруженных заградительных отрядов (по 200 человек в каждом), поставить их в непосредственном тылу неустойчивых дивизий и обязать их в случае паники и беспорядочного отхода частей дивизии расстреливать на месте паникеров и трусов и тем помочь честным бойцам дивизий выполнить свой долг перед Родиной;

в) сформировать в пределах армии от 5 до 10 (смотря по обстановке) штрафных рот (от 150 до 200 человек в каждой), куда направлять рядовых бойцов и младших командиров, провинившихся в нарушении дисциплины по трусости или неустойчивости, и поставить их на трудные участки армии, чтобы дать им возможность искупить кровью свои преступления перед Родиной.

3. Командирам и комиссарам корпусов и дивизий;

а) безусловно снимать с постов командиров и комиссаров полков и батальонов, допустивших самовольный отход частей без приказа командира корпуса или дивизии, отбирать у них ордена и медали и направлять в военные советы фронта для предания военному суду:

б) оказывать всяческую помощь и поддержку заградительным отрядам армии в деле укрепления порядка и дисциплины в частях.

Приказ прочесть во всех ротах, эскадронах, батареях, эскадрильях, командах, штабах.

Все пак, кажи-речи никъде в заповедта не пише за директно пердаване на съдебната власт в ръцете на командирите на места - те трябва да свалят и "безусловно" изпращат по-висшите провинили се командири на съд в щаба. Но спрямо нисшия команден ешелон и войниците по-скоро се въвежда правалото директно (никъде не се споменава за "предаване на съд") да се осъждат и изпращат в наказтелни роти и батальони, а заградителните отряди, да разстрелват на място (което си е по-скоро форма на осъждане и наказание, а не на преустановяване на неподчинение).

Comment

Заповедта е много интересен акт, досега не съм попадал на нея, мерси на Фичев.

gollum написа

Все пак, кажи-речи никъде в заповедта не пише за директно пердаване на съдебната власт в ръцете на командирите на места - те трябва да свалят и "безусловно" изпращат по-висшите провинили се командири на съд в щаба. Но спрямо нисшия команден ешелон и войниците по-скоро се въвежда правалото директно (никъде не се споменава за "предаване на съд") да се осъждат и изпращат в наказтелни роти и батальони, а заградителните отряди, да разстрелват на място (което си е по-скоро форма на осъждане и наказание, а не на преустановяване на неподчинение).
                Неслучайно ви каня да питате юристи - невъзможно е тълкуване в смисъл - "по-скоро" низшите не се предават на съд. Такова правило трябва да е ИЗРИЧНО. Разстрелът на мято не е осъждане и наказание - той е действие по т.6 на Устава, в ситуацията на неизпълнение на заповед. Ако заповед 227 съдържа разпоредби за последващ разстрел, то тя е незаконна по смисъла на самите съветските закони, защото е възможност за убийство без съд. Какво е съд го казват законите.

Обаче - разбира се, че в СССР, а и в такава обстановка в която и да е държава военното време позволява такива неща, а и кой ще ти ги гледа. Няма и никога няма да има осъден военен за такова действие.
                То обаче не придобива качеството "наказание" по смисъла на законите.

За да не изпадаме в дълги разговори:
                1/ консултирайте се, ако ви е удобно, и ще получите потвърждение на това, което ви казвам;
                и
                2/ случаят с комбрига не попада и под тази заповед /там има "присъда" на трибунал/.

Като цяло, спорът е ясен.
                Ще продължа с едно по-дълго изложение и по въпроса с това конкрето и наистина дълго отклонение, и по далеч по-широкия на темата
                Last edited by ; 16-03-2006, 14:21. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Ха
                  Та това е печално известната заповед, след която нещата в РККА стават още по-кървави. Идва през най-тежкия период на 1942ра, когато сталиновата армия търпи поражения (главно заради извънредно глупаво и неефективно ръководство) по всички фронтове. Естествено, виновните в Съветския съюз никога не са сред ръководния персонал и тази заповед не е изключение. Тази заповед е поредния вопъл на комунистическото ръководство "ни шагу назад", който също не свършва никаква работа

Но който се интересува от периода би трябвало да я знае ... нали така КГ125?
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Hans Delbruck написа
                    Аз пък винаги съм се чудил дали тази заповед не придава формланост на нещо, което вече се случва в армията. Да не би през 41-ва да не са имали заградотряди?
                    Сигурно са имали. Но точно разминаването на практиката с правилата е същината на един от признаците на произвола. Това се наблюдава не само през ВСВ, а през цялата история на диктатурите, в една или друга степен. Специфичното е, че в СССР през ВСВ има по-ранен и по-късен период. В периода на разгрома, къде от паника, къде от необходимост за стягане на дисциплината репреисиите са засилени. После нещата се посмгчават - "ето вам не 1941-ий год".

Comment

Никак не съм сигурен, че в случая става въпрос за произвол. По-скоро точно обратното, има много строги неписани и в някои случаи писани (като тази заповед) правила кои имат правото да заповядват и кои трябва да се починяват. Произволът има привкус на анархия, неорганизираност на властта. Докато тя е изключително организирана и съсредоточена, строга в СССР в този период.

Comment

Камерер написа
                        Ха
                        Та това е печално известната заповед, след която нещата в РККА стават още по-кървави. Идва през най-тежкия период на 1942ра, когато сталиновата армия търпи поражения (главно заради извънредно глупаво и неефективно ръководство) по всички фронтове. Естествено, виновните в Съветския съюз никога не са сред ръководния персонал и тази заповед не е изключение. Тази заповед е поредния вопъл на комунистическото ръководство "ни шагу назад", който също не свършва никаква работа

Но който се интересува от периода би трябвало да я знае ... нали така КГ125?

Съгласявам се. Например, разстелът на ген.Павлов и на цели командни състави, вкл. до тиловаците в началото на войната е точно пример за горната ситуация.

Аз разглеждам нещата, обсъждани по-горе строго формално, самите нормативни актове - УК, Устав, заповеди и тяхното съдържание. Това, че са противоречиви и че заповед отменя закон е нещо типично за неправовата (а и изпаднала в ужасна криза) система.

За да тегля една черта обаче, ето къде е същината на значението на примера, с който почва темата:

Допускаме /не е така, но допускаме/, че комдивът и особено особистите (леле какъв израз ) са имали право да процедират по този начин. Те обаче са ЗЛОУПОТРЕБИЛИ с това си право в една система, която им дава възможност да го направят безнаказано. Злоупотребата се изразява в:
                        1/ нарушаване на самата процедура - не са дали на офицера да се запознае в протокола със собствените му признания, да го подпише /почти сигурен съм, че особистът му е фалшифицирал подписа - всичко има на тоя свят, но такова нещо като неподписан протокол няма даже в СССР/;

2/ неизпълнение на задълженията си да проверят обстойно фактите. Работата им, по една случайност, е свършена от заместника на потърпевшия командир - полиическия офицер.

Затова случаят е класически пример на произвол, от който тръгват изводите ни в темата.

Вместо да сочим други, за каквито сигурно ще се сетите, можем да преминем към по-общи принципи, но аз засега спирам, защото времето не стига.

gollum написа
                        Никак не съм сигурен, че в случая става въпрос за произвол. По-скоро точно обратното, има много строги неписани и в някои случаи писани (като тази заповед) правила кои имат правото да заповядват и кои трябва да се починяват. Произволът има привкус на анархия, неорганизираност на властта. Докато тя е изключително организирана и съсредоточена, строга в СССР в този период.
                        Да, това е практическият аспект на нещата.

За да не започнем да пишем дълги отклонения пак, наистина консултурай се. Материята е специфична, никой не е длъжен да я знае, от друга страна коментирането на правни въпроси с неправни подходи води до сериозни заблуждения.

"Неписаното правило" се нарича "обичай в практиката" (е, не съм точен, де, няма се предвид военната материя точно, но можен да го допуснем). Той обаче не може да измести законите.

Вярно, в СССР има ред. Но той е много порочен и е точно "произволен ред." Той е строг доколкото трябва да се упражнява репресия, но е много даже произволен, когато тя се упражнява.
                        Ей ви примера с комбрига. Ей ви още един /спомени на руски ветеран - офицер по телевизията/- войник се загубва в една гора и след 24 часа сам намира своите. Бива разстрелян след присъда на военния ТРИБУНАЛ, а не на началника си. Всеки ще ви каже, че обектнивното разглеждане на случая не намира доказателства той да е побягнал. Няма свидетели, няма никакво негово обективно поведение. Нему е приписано произволно бягството. Целта е продиктувана от конкретния момент - да се наплашат другите.
                        Само че това вече не е ред, а е произвол (между другото такава "репресивност" в психиката, допускането на несправедливост по посока на репресията е много характерна за комунистическите, предполагам и за фашистките системи - в Новочеркас през 60-тте има издадени смъртни присъди на участниците в демонстрациите, предизвикани от масовата липса на хляб в магазините, но партийните ръководители, които са я допуснали тази липса, са само сменени .....)
                        Last edited by ; 16-03-2006, 14:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Мисля че вече схванах каква цел си си поставил с тази дискусия (ей, бая време ми трябваше). На мен обаче тя не ми е никак интересна, даже малко е банална (поне за мен). Не виждам какво бих могъл да добавя сега или за вбъдеще.

Comment

KG125 написа
                            Сигурно са имали. Но точно разминаването на практиката с правилата е същината на един от признаците на произвола. Това се наблюдава не само през ВСВ, а през цялата история на диктатурите, в една или друга степен. Специфичното е, че в СССР през ВСВ има по-ранен и по-късен период. В периода на разгрома, къде от паника, къде от необходимост за стягане на дисциплината репреисиите са засилени. После нещата се посмгчават - "ето вам не 1941-ий год".
                            Ха ха, че то 42-ра е по-тежка от 41-ва.
                            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Същото е и за мен - струва ми се, че дискусията отдавна се е изчерпала, а тълкуванията, особено когато в тях не се съдържа смисъл или някаква нова и интересна идея са нещо, което мисля да пропусна.
                              КГ125, няма смисъл да се мориш да слагаш свои тълкувания и да ни призоваваш да ги обсъждаме, казвам ти го, за да не си губиш времето, а и предпочитам да съм искрен. Освен ако не започнат да отговарят на горните условия
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Може ли малко уточнение
                                на предната страница ако правилно сам прочел (лош ми е руския ) старши лейтенант осъжда капитан и го разтрелва
                                та въпроса ми е това не е ли нарушени на единоначалието в армията ???
                                No job
                                No money
                                No girl
                                No problem

Comment

Working...
                                X