Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ефекти на атомния взрив

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Голъм, благодаря за компетентната информация, както обикновено
    Ясно е че тези данни са много преувеличени (а според мен - напълно лъжливи). За мунициите с обеднен уран бях писал някъде другаде, по-точно за масовата психоза, напомняща в момента раздухваните истории за птичи грип (или САРС и лудата крава преди известно време). Истината е, че ядрата от обеднен уран са измислени като средство за повишаване ефекта на бронебойните муниции и същевременно начин за "отърваване" от отпадъците на атомните електроцентрали. Обеднения уран е по-слабо радиоактивен от природния в съотношение 0,7:1. С други думи обстрелваният с подобни муниици е изложен на по-малка опастност от един миньор в уранова мина (поне що се отнася до радиационния фон). Друг въпрос е, че войниците използващи подобни муниции са в контакт с тях несравнимо по-дълго време от обстрелвания. Тоест ако имаше някаква истина в теориите за "опасната" радиоактивност на мунициите с обеднен уран, то заболявания и увреждания трябва да се търсят предимно у обслужващия персонал на складовете с подобни муниции.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Друг въпрос е, че войниците използващи подобни муниции са в контакт с тях несравнимо по-дълго време от обстрелвания. Тоест ако имаше някаква истина в теориите за "опасната" радиоактивност на мунициите с обеднен уран, то заболявания и увреждания трябва да се търсят предимно у обслужващия персонал на складовете с подобни муниции.
      Виж, не съм физик, така че всичко, което пиша се базира върху прочетени материали, самата материя е сложна и непозната за мен. Спомням си, обаче, че преди време, когато се интересувах точно от това (последствията от използването на обеднен уран) бях попаднал на доста данни, че подобни увреждания наистина се наблюдават сред сащианските военнослужещи. Не съм сигурен, май така и нямаше някакво категорично заключение, че са последствие точно на дългия "контакт" с боеприпаси, в които се използва обеднен уран (той между дургото се ползва и в елементи от бронята на "Абрамс" (мисля че беше някаква модификация с "повишена" защита)). Но несъмнено боерипасите от този тип допринасят за повишаване на радиационния фон и са някакъв източник на радиоактивно замърсяване. Особено когато бъдат използвани бойно (при което значителна част от метала се стопява и разпръсква).
      Съмнява ме единствено, че въобще е възможно да бъдат постигнати споменатите нива на замърсяване само от това.

Comment

gollum написа
        Съмнява ме единствено, че въобще е възможно да бъдат постигнати споменатите нива на замърсяване само от това.
        Точно това ме съмнява и мен, даже "съмнява" е меко казано. Без съмнение някакво повишаване на радиационния фон съществува. Но дали то е значително? Повишаване на заболяванията има и при споменатите миньори в уранови мини - както и при работници в Девня например
        Въпроса е може ли да се спекулира въобще с "мръсните" муниции с обеднен уран? Според мен всичко е едно раздухване на фактите, правене на слон от мухата. Например (според мен отново) много по-сериозни увреждания (на слуха и на дихателните органи) може да се наблюдава при артилеристите и танкистите - заради шума(естествено) и серните изпарения и други химични елементи, които се отделят при стрелба.

Comment

По повод урана - той е достатъчно тежък метал и сам по себе си отровен, отровни са и неговите съединения. Надали са останали много хора, които да твърдят, че обедненият уран носи радиационна опасност. Повече се набляга на отровния му характер. И в това отношение предполагам, че имат право. Повечето други метали, за които знаем, че са отрови - кадмий, олово или живак например, че ми дойдоха най-бързо в главата, са по-леки от урана. Разбира се, не атомното тегло определя действието на даден химичен елемент, а неговото място в периодичната таблица.
          За съжаление няма данни за вредното въздействие на урана. При съвсем бързо търсене намерих следния документ, който ми изглежда сериозен:

Обърнете внимание на годишните дози - те са под 1 грам за радиационно влияние при вдишване и при поглъщане. А пък дневните дози за токсично влияние при поглъщане са някакви микрограмове. Като се има предвид голямата плътност на урана, не бих се учудил, ако всеки, имащ контакт с незащитен уран, ги надхвърля. Какво ли остава за някой, който минава например покрай танк, улучен преди десетина минути от снаряд с обеднен уран (макар че от друга страна, в такъв случай най-вероятно този някой няма да излезе жив оттам, защото ще бъде отстрелян от същите онези, унищожили танка).
          Все едно, при всички положения към това вещество трябва да се отнасяме внимателно и точно поради липсата на сигурни данни да подхождаме с максимална предпазливост (to err on the side of caution).

P.S. От друга страна, ето нещо, написано достатъчно разумно и като че ли от компетентно лице, което пък твърди, че уранът не е чак толкова страшен - горе-долу колкото оловото (не че това е малко):

Comment

Благодаря, Bsb. От това, което прочетох покрай тази тема ми стана ясно, че най-опасни по отношение на радиационното заразяване са изотопи на други елементи, които се получават при как беше "предизвикана радиоактивност" у иначе не радиоактивни елементи (изотопи на йод, стронций, въглерод и т.н.). Със сигурност обедненият уран е отровен, но това важи и за останалите тежки метали (а и сме наясно, че те, както и радиоактивни метали като урана, се срещат в природата).
            Аз обаче се замислих над друго - количествата обеднен уран, споменати във въпросното флаш-филмче. Те ми се виждат доста малко вероятни, особено за втората иракска война. Все пак доколкото знам обедненият уран се ползва само за бронебойни боеприпаси, каквито се използват от танкове, от самолетните оръдия на А-10 и струва ми се има и варианти за автоматичните оръдия на бронираните машини на пехотата. Но малко вероятно е всички бронебойни боеприпаси да са такива и второ (и по-важно според мен), във втората иракска война след началния тетап основният противник са били не бронираните машини, а пехота (особено в градовете). А подобни боеприпаси със сигурност не се използват срещу хора и въобще срещу различни от бронирани цели (най-вече танкове, тъй като по-леките бронирани машини се поразяват лесно и от останалите видове бронебойни боеприпаси). Съмнявам се изразходваното количество да е чак толкова голямо.
            Но във всеки сулчай въобще тази работа не може да се сравнява с нещата, които обсъждаме в тази тема.

Comment

Благодаря и аз на БСБ. Алелуя!

Comment

Случайно попаднах на "изчислител на ефекта от атомна бомба":
                Nuclear Bomb Effects Computer
                В статията има препратка към текста на книгата "The Еffects of Nuclear Weapons" онлайн. Сега не ми се чете книгата, нито ми се играе особено с "калкулатора", който е реализиран доста ефектно, между другото. Но прочетох текста на статията и имаше едно-две любопитни изказвания. А накрая има и препратка към Atomic Test Effects in the Nevada Test Site Region, което също смятам да чета по-нататък.

Comment

Целият атомен арсенал на планетата към момента е с мощност около 20 000 мегатона. За сравнение, астероида, който е паднал на полуостров Юкатан(Мексико), за който се твърди, че е погубил 80% от живите организми преди 65 млн. години(вкл. динозаврите), е бил с диаметър 10км. Ударната вълна, която е предизвикал е имала сила 100 млн. мегатона(5000 пъти повече от целия ни атомен арсенал). Разбира се, при удар с астероид няма радиационно излъчване, примера го дадох само за справка, понеже не разполагаме с достатъчно данни за мегатонни взривове. Иначе, ако търсим силата на взрива, при която би изчезнал живота на Земята, бих предположил, че ще е необходим поне 1 млрд. мегатона(20-30 км. астероид), , но имам някои съмнения, че при какъвто и да е взрив или каквато и да е война, въобще е възможно да изчезне живота на земята.

Last edited by Agobot; 15-03-2008, 18:28.
                  Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

Comment

bsb написа
                    По повод урана - той е достатъчно тежък метал и сам по себе си отровен, отровни са и неговите съединения. Надали са останали много хора, които да твърдят, че обедненият уран носи радиационна опасност. Повече се набляга на отровния му характер. И в това отношение предполагам, че имат право. Повечето други метали, за които знаем, че са отрови - кадмий, олово или живак например, че ми дойдоха най-бързо в главата, са по-леки от урана. Разбира се, не атомното тегло определя действието на даден химичен елемент, а неговото място в периодичната таблица.
                    За съжаление няма данни за вредното въздействие на урана. При съвсем бързо търсене намерих следния документ, който ми изглежда сериозен:
                    http://www.wise-uranium.org/utox.html
                    Нали бронята на Ейбрамс беше от обеднен уран? :sm186:
                    Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Нали бронята на Ейбрамс беше от обеднен уран?
                      Не, разбира се. В композитната броня на купола има въведени пластини от обеднен уран, а не че цялата броня е от него. Става въпрос за пластинки в "пълнител" вътре в "сандвича" на бронята. При това не за всички М1, а само за М1А1НА, доколкото знам.

Comment

Надали са останали много хора, които да твърдят, че обедненият уран носи радиационна опасност
                        Ами той си носи радиационна опасност.
                        По принцип названията "обеднен" и "обогатен" уран са много подвеждащи. Всъщност единия е относително чист уран 235, а другия - относително чист уран 238.
                        Единият може да се използва за ядрена реакция, другият - не. Тъй като в природата двата си вървят в "комплект" - при това с доминиране на уран 238, се налага да бъдат разделени - това всъщност е и процеса на "обогатяване" - извличане на чистия уран 235 от общата руда. Това съвсем не означава, че "обеднения" - уран 238, или това, което остава след извличането на уран 235, не е радиоактивен и не е опасен.
                        И двата изотопа на урана са си радиоактивни, но единия в далеч по-голяма степен.
                        Иначе bsb е прав за това, че основната опасност идва от токсичността на уран 238 и неговите съединения, но също така и от някои от елементите на полуразпада му например радон, който е силно радиоактивен.

Освен това темата е странна - атомен взрив в Чернобил не е имало! "Взривът" е породен от огромното количество топлина отдадена от изпуснатата от контрол верижна реакция довела до скоростно изпаряване на водата ( по принцип атомните централи работят с парни турбини ) и съответно от това свръхбързо изпаряване изхвръква покрива ( купола ) на реактора. Ако щете по-образно - това е като гръмване на бойлер. Естествено при този процес в атмосферата е изхвърлено огромно количество разпрашено ядрено гориво, което довежда и до тежките радоактивни последствия, но взрив, взрив на урана вследствие на верижна реакция - такова нещо в Чернобил не е имало, така че в там изобщо не можем да говорим за ефекти на атомен взрив.
                        Last edited by Stormbringer; 17-03-2008, 16:11.
                        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Не можем да говорим за атомен взрив в Чернобил, но можем да говорим за ефекти от радиоактивно замърсяване. Тъй като и при ядрената бомба с уран, и при ядрената централа реакцията е една и съща (без да съм проверявал - принципно има различни пътища за делене, но мисля, че в случая са еднакви), радиоактивните изотопи в двата случая са едни и същи.
                          А уранът все пак не е особено радиоактивен и съответно радиационно опасен, най-малкото защото излъчва алфа-частици - справка http://en.wikipedia.org/wiki/Uranium#Military , че е най-бързо. Пак от там за обеднения уран (U-238) - http://en.wikipedia.org/wiki/Depleted_uranium

Comment

Точно така, уранът излъчва основна алфа-частици, които са изключително опасни (май са най-вредни за биологични организми), но не могат да проникнат дори през кожата. Проблемът идва от другаде - ако такива частици (микроскопични) попаднат по някакъв начин вътре в организма, т.е. ако попаднат във водоизточници, в прах (вдишване) и прочее. А това е напълно реално, когато се използват в боеприпаси.

Comment

най-малкото защото излъчва алфа-частици
                              Представяш ли си тези алфа частици какво могат да причинят при попадане на уран в организма? И то не от токсичност, а точно от радиация? Знаеш, че алфа частиците, макар и с най-малка степен на проникване, всъщност са най-силни като ефект - кожата може и ефективно да ги възпира, но вътрешните органи - едва ли!
                              "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

Чел съм, че взрив на атомна бомба е далеч "по-чист" от взрив от типа на чернобилския, защото изобилието от изключително гадни изотопи е характерно именно за реактор, а не за бомба.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Working...
                                X