Ей ама тва хората, дето се занимаваме с история сме си страшни чешити, да знаете :mhehe:!! Гледайте как една поздравителна, неособено важна и сериозна тема(по-скоро тема от типа " Ден след пускането и -веднага в Архива!") се превърна лека полека в един нелош разговор с историческа тематика Лошо няма ...изобщо даже, разбира се Само едно боче не мога да разбера :sm186: - как когато се опитвам да пусна тема сериозна(примерно "Могъществото на Китай" има оплаквания, че не се получавала и се превръщала в кръчмарски спор или пък тази за Мириокефалион- бях написал, коментирал битката...почти никой, братче, не се отзова...) някак целта не се получава, а пък такива като тази и за Дедо Коледа май ви се харесаха??
Колкото до споровете за гроба му- аз лично смятам, че след множеството анализи направени със съвременна техника и методи вече извън съмнение, че това е цар Калоян и че тезите на Въло Вълев са несъстоятелни...колкото до тезата на същия за пръстена има доказателство на Йордан Андреев, че всъщност църквата е строена преди Иван Асен ²², а при него е просто възстановена, вероятно от някакво земетресение...освен това нека не забравяме теорията на Дуйчев, че това може би е бил личен(за кореспонденция), а не държавен пръстен, понеже липсва титла върху него...може би дори бил от младините на Калоян.
Колкото до споровете за гроба му- аз лично смятам, че след множеството анализи направени със съвременна техника и методи вече извън съмнение, че това е цар Калоян и че тезите на Въло Вълев са несъстоятелни...колкото до тезата на същия за пръстена има доказателство на Йордан Андреев, че всъщност църквата е строена преди Иван Асен ²², а при него е просто възстановена, вероятно от някакво земетресение...освен това нека не забравяме теорията на Дуйчев, че това може би е бил личен(за кореспонденция), а не държавен пръстен, понеже липсва титла върху него...може би дори бил от младините на Калоян.
Comment