Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Честит Ивановден!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Честит Ивановден!

Честит имен ден на всички именници днес. С най-добри пожелания- живот, здраве, любов, успехи и щастие! :nod: Да използвам случая и да си се поздравя сам, щото и аз празнувам днес :twisted:

Та...Честит Имен Ден на всички носещи красивите български имена Иван, Ивана, Йоан, Йоана, Йовко, Жан, Жана, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Йонко, Калоян(адашите ми ), Яна, Янко, Янка.... ако съм пропуснал някой моля да ми бъде простено

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Честито ! Да носите дълги години това хубаво българско име !
    SEMPER AGRESSUS

Comment

Честито на byzantiner, Калоян ще се обърне в новоткрития си гроб в Търново като разбере какъв ник си си сложил

Я бързо си признавайте кой още има имен ден, че то с тез никове не мож разбра кой Иван, кой Хасан... И на всеки като му дойде реда да си признава сам и сам да си честити, че няма кой иначе да го разбере и да го поздрави

По идея Хана може и да е съкращение от Йоханна, така че и аз празнувам в известен смисъл

Comment

Хана написа
        Честито на byzantiner, Калоян ще се обърне в новоткрития си гроб в Търново като разбере какъв ник си си сложил

Я бързо си признавайте кой още има имен ден, че то с тез никове не мож разбра кой Иван, кой Хасан... И на всеки като му дойде реда да си признава сам и сам да си честити, че няма кой иначе да го разбере и да го поздрави

По идея Хана може и да е съкращение от Йоханна, така че и аз празнувам в известен смисъл
        Често пъти се прави някаква аналогия между Ханс и Иван, та в този смисъл и аз би трябвало да празнувам. Веднага се заемам с проблема.
        Честито на печалившите...опс, на празнуващите.
        Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

:sm186: Доста именици, което ще рече и много :sm228: :sm228: :sm228: op: op: op: :trink39: :f_cheers: :trink39: :f_cheers: :sm191: :love67: :drums: :drink2: :drink2: :drink2: :jazzband: :drink: :drink: :drink:

На имениците честито!
          Другите по-леко, този месец има още имени дни! :lol:

Значи най-сетне ще се реши спора това цар Калоян ли е или не. :mhehe: Малко ме притеснява обаче, че тъй като НВ :imperial: вместо Доброванко (Добрия Иван) си е сложил гръцкото Кало - Йоан, хич няма да се мръдне и ще продължим да си спорим кой е погребан в "Св. 40мци". :sm271: :sm186:

Comment

Честит празник на всички ивановци :drink:

Comment

Честит Иванов ден
              и много щастие от мен!
              :church: Regnum Serenissima Poloniae :sm229:

Comment

Честит Ивановден, да е честит и на теб byzantiner, да ти е живо и здраво името, както и на всички други именници!!! Ето един поздрав от скромния ми оркестър :mike: :drums: :drums: :jazzband: ....
                По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                --- Цицерон ---

Comment

Galahad написа
                  Значи най-сетне ще се реши спора това цар Калоян ли е или не. :mhehe: Малко ме притеснява обаче, че тъй като НВ :imperial: вместо Доброванко (Добрия Иван) си е сложил гръцкото Кало - Йоан, хич няма да се мръдне и ще продължим да си спорим кой е погребан в "Св. 40мци". :sm271: :sm186:
                  Аз защо съм останала с впечатление, че Кало Йоан означава "Хубав Йоан" :sm186: че византийските моми са въздишали по него и са му викали Кало-Янис, демек "Какъв си хубав Йоанис" Пък и добрината не му е най-отличителната черта на характера

Comment

Е, с известно закъснение, но честито и от мен )
                    Надявам се празнуващите да са си изкарали добре!
                    "Нима, Създателю,
                    съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                    мигар аз самият съм те молил
                    от мрака да ме извлечеш?"

Comment

БЛАГОДАРЯ МНОГО НА ВСИЧКИ!!!

Хана написа
                      Аз защо съм останала с впечатление, че Кало Йоан означава "Хубав Йоан" :sm186: че византийските моми са въздишали по него и са му викали Кало-Янис, демек "Какъв си хубав Йоанис" Пък и добрината не му е най-отличителната черта на характера
                      Правилно си схванала, Хана. Не го казвам само, за да изтъкна, че съм си красив(което е пълна истина, разбира се :twisted: :mhehe: ), а просто, защото прилагателното καλός на гръцки/ стар и византийски, доколкото съм запознат/ наси значение на "хубав" като физическа характеристика, а за да "добър, хубав" като черта на характера се използва по-скоро αγαθός. Да тва за момите, че са въздишали по него, докато бил в Константинопол, явно е било така, щото за да стигне до България и по-късно, мисля май при превземането на Търново некъв турски хронист даваше сведение, че било разпространено име сред българите. освен това имаме още две исторически личности в нашата история с това име- севастократор Калоян и Калоян от Месемврия, който воювал срещу Амедей Савойски...така, че явно е имало популярност името ми....

Еми шанс- според мене коледното аватарче на Ханс беше по-тежък случай :lol: , щото все пак Калоян е сключвал и съюз с ромеите.

П.П. Извинявайте, че не ви благодарих на всички снощи за пожеланията, ама тия дни нета ми просто абсолютно никъв го няма :grrr: :evil:

Мерси много още веднъж!

THE LABARUM

Comment

Явно Калоян е бързо е било прието като цяло име сред българите, то си е ясно защо. Сега не ми се рови да проверявам, но май въпросният гроб в 40 мъченици в Търново основният спор беше дали е на ТОЗИ Калоян или на някакъв друг високопоставен Калоян от малко по-късно време (или това беше за пръстена? не помня вече :sm186: ех, старост, склероза, алцхаймер
                        И пак по повод на Калоян в хрониките е наричан как ли не: от Йоанис, през Йоаница, Жан, Янис, Кало-Янис като "хубав Йоан" и нещо подобно, май Куло-Янис, пак на (средно)гръцки, да помагат класиците, което означавало "кучето Йоан".
                        А веднъж пуснах като загадка кой е Jean li Blacq, което не е Иван Чернев както може де се предположи, а Йоан, цар на Влахия, т.е. пак Калоян (при Робер де Клари).

Comment

Хана написа
                          И пак по повод на Калоян в хрониките е наричан как ли не: от Йоанис, през Йоаница, Жан, Янис, Кало-Янис като "хубав Йоан" и нещо подобно, май Куло-Янис, пак на (средно)гръцки, да помагат класиците, което означавало "кучето Йоан".
                          "Скило-Янис" е мисля...не съм се заглеждал в гръцкия текст на ГИБИ-тата, ама дори и в новогръцкия език "скилос" си значи "куче"- σκυλί (το), σκίλος(ο) σκύλος - последния новогръцки вариант мисля е най-близък като правопис до средногръцкия/византийския/ гръцки....

THE LABARUM

Comment

Струва ми се все пак, че спора се отнасяше за пръстена ...
                            а ето ви и снимков материал (съвсем пресен)
                            Attached Files
                            "Нима, Създателю,
                            съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                            мигар аз самият съм те молил
                            от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Аз защо съм останала с впечатление, че Кало Йоан означава "Хубав Йоан" че византийските моми са въздишали по него и са му викали Кало-Янис
                              Думичката има смисъл на "хубав, добър". "Кучето" иде като противовес "добър", като е търсено сходно звучене - защото опустошил виз. земи.
                              А това с надписа на гроба не е много удачно. Можеше просто да се напише на плочата "Калоян". Позицията на нашите учени определено е доста странна - за гроба на патр. Евтимий се инатят като магарета, защото надписа на оловната плоча е от 16в., а тук лепнаха надпис на плочата "Цар Калоян". После сигурно пак някой черковен настоятел ще го изкарат мистификатор. :1087:

Comment

Working...
                              X