Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съществува ли Дедо Коледа?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съществува ли Дедо Коледа?

Винаги ме е озадачавал, как нещо толкоз комерсиално се е превърнало в едва ли не една благородна лъжа, която да радва много малчугани.
    Все пак нека я дикутираме, въпреки че темата не е военна...така де празници тия дни и ме е хванало едно такова настроение, предполагам и вас....после да си я трият модераторите, лидерите и т.н. темата и без това тия дни забелязвам, че много хора се чудят кво весело мниние да пуснат некъде.. и за да избегнем повечкото спамене в другите теми нека тука да дискутираме....какво ще кажете??
    Е да видя, какво ще кажете??? :twisted: :mhehe:
    26
    Âÿðâàì, ÷å ñúùåñòâóâà!!
    38.46%
    10
    Úúúúúúúú....
    34.62%
    9
    Àìè ìàé...Íå
    11.54%
    3
    Öúê....
    15.38%
    4

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Вече не, както можеш да видиш в темата за коледната приказка.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Ами принципно в Лапландия си има един Дядо Коледа на щат,
      който символично подкарва някакъв елен от време на време....

Не е ли по-важно да съществува идеята за Дядо Коледа, която да
      радва хората един ден в годината, а не някаква конкретна личност?

(защото не само децата му се радват по коледа)
      "Нима, Създателю,
      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
      мигар аз самият съм те молил
      от мрака да ме извлечеш?"

Comment

albireo написа
        Албирео, ти си много лош...разби ми съцето и сега проливам сълзи над клавиатурата....знаеш ли колко мъка ми причини с това

THE LABARUM

Comment

Коледна приказка край огъня

Всички форумни питомци бяха насядали в трепетно очакване около камината, която пръскаше уют и искри. Някои даже бяха налягали. Повечето дори спяха от напрежение.
          Огънят бушуваше като на емигрантски купон в Париж преди месец. Не беше ясно дали идва от немците или от руснаците. Най-вероятно идваше от газовите камери под кревата на Шеленберг.
          Руснаците в компанията бяха Виталий и Динлин, така че надали идваше от тях, пък и във форума скоро не бяха говорили за Сталин, че да ги обстрелват Фашо и компания.
          - Това е 152-рата ми Коледа, мислите ли, че мога да се надявам на нещо изненадващо? - измърмори Док Холидей, gunman & gambler since 1852. - Последния път получих туберкулоза...
          - Погледни ми аватара, господин каубой - саркастично се обърна ISTORIK. - Аз съм дядото на дядо Коледа. Гандалф е фарфалак в сравнение с мене... а и не бачка с интернет. БТК когато им прокара интернет ще спра да слагам линкове!
          - Ооо даскале, скрий се, па се намери и после ми погледни аватара - намеси се Делбрюк и зъбите му осветиха стаята с изящна 24-каратова усмивка, защото той отдавна бе продал душата си на форумния съвет. - Аз пък съм прадядото на дядо Коледа. В детската градина Гьоте написа трагедия за мен...
          - Ми ти си си трагичен - отбеляза Мелиса и се зарови в диалозите на Платон за да открие дали великият философ е казал нещо за още по-великия Делбрюк. След 5 минути тя нададе тържествуващ крясък и тъкмо да прочете нещо Док Холидей дръпна книгата и с блажена физиономия използва корицата, за да си направи нова интелектуална...
          - ...чекия? - suggested албирео.
          - ...лула... - продължи разказа си фон Ханщайн.
          Огънят пропукваше и припламваше като от време на време дори прехвръкваше. Така се стигна до неприятен инцидент, чиято жертва стана невинната като сняг и почти толкова чиста Мелиса. Докато нагъваше "тайно" шоколадите под елхата, една искра я подпали и тя избухна в истерични и неконтролируеми като психиката на притежателката си пламъци. Тя изгоря като шишарка пред изумения поглед на Док Холидей, който разтегна лицето си във вАрвежна усмивка и се задоволи просто да отбележи:
          - Cool - като продължи да дъвче клавиатурата си BenQ модел 1875.
          Мелиса нагъваше "тайно", също колкото "тайно" сключваше договорите си, така че "никой" не разбра какво се случи.
          В окопа цареше скука: беше Коледа, а нямаше подаръци. В душите на момчетата беше сиво като скин на Бойна Слава и тихо като коледно стихотворение на Смирненски.

---
          - Това не е дядо Коледа, а дядо Делбрюк. И той не раздава подаръци, а шамари.
          - Не на мен тия, аз ли не съм се виждал в огледалато. Един е Дядо Коледа и ISTORIK е неговия пророк.

---

ТОВА е Истината, Пътят и Животът!
          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Тва го прочетох вече в другата тема, но реших, че Дядо Коледа заслужава отделна, а току-що разбрах, че той не съществувал и ми се къса сърцето...ше умра :vb_sad:

THE LABARUM

Comment

Напротив, напротив, съществува си дядката :sm100: :nod: . Символите, както и ръкописите, не горят

Comment

Ха ами Дядо Коледа незнам от къде идва цялата тази работа, но е добре измислена.
                Хубаво е да се вярва в нещо толкова хубаво и добро.Затова американците са измислели великденския заек и зъбната фея просто да радват децата и покраи тях и възрастните.
                Първото онлайн научно списание !!! BG-Science.info

Comment

Идва от една реклама на Кока-Кола отпреди 100 и няколко години. Иначе като образ съществува в някои западни култури нещо подобно, но не съм добре запознат.
                  Фактът, че се е разпространил по цял свят и че даже и "Дядо Мраз" му викаха в соцдържавите, но не го махаха, говори, че е достатъчно добро нещо.

Всяко нещо, което радва децата и покрай тях възрастните си е добро

Comment

Ами Снежанка ? Винаги съм искал да бъда на мястото на джудже ¹ 7 в онзи момент от приказката, когато джуджетата се прибират в пещарата след края на работния ден и виждат хаоса в пещерата, като почват се вайкат: "Кой ми е ял от чинийката?" " Кой ми е ял с лъжичката?" "Кой ми е пил от чашката?" и т.н, когато... джудже ¹ 7 вижда Снежанка, опъната на легълцето му и се провиква:
                    -К`во сте се развикали ? Я, гасете лампите и си лягайте !!
                    SEMPER AGRESSUS

Comment

Дедо Коледа и Кока Кола са вечни!
                      Лично аз не вервам в Дедо Коледа, а в Дедо Мраз!
                      Снежанка е неговата и Дедо коледа не бива да се бута по чуждите булки.
                      Да си пасе трева, в най - добрия случай да си пасе еленчетата или джуджетата и да остави таа работа с подаръците на по - възрастните и по - препатилите!
                      Така че, не вервам в Дедо Коледа!
                      Пишете ме некъде!
                      Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Коледа, Коляда (рус. & укр.), каланта (гръцки) произлизат от латинската дума calendae. Празнуват се от много векове, но откога се асоциират с конкретна личност (дядо), не знам. Най-вероятно е заемка от западната традиция за Св. Николай (Sаint Nicholaus - Santa Claus), която възниква в сегашния си вид доста късно. Оригиналният светия, както всички знаете, е Св. Николай, живял през трети век от Р. Хр. в Мала Азия.

В САЩ историята идва от холандската легенда за Sinter Klaas. Тази легенда е пренесена в Новия Свят от преселници и здраво се вкоренява в бита на всички американци. За пръв път се споменава през 1773 г. като St. A Claus, после през 1809 като Saint Nicholas и през 1860-1880 в изданията на Harper's Мagazine като Santa Claus. Там е описан както Санта Клаус, така и помощниците му елфи и работилницата му за играчки край Северния полюс. Само че Санта Клаус все още няма човешки облик, а приказен - той е старши елф. Едва през 1931 серия от реклами на Coca-Cola (браво, КГ125!) го представят като човек - дебелия склерофон с червен нос и бузи, който сме свикнали да виждаме.

Други по-малки корекции в мита са свързани с физическата невъзможност еленска паша да съществува на Северния полюс. През 1925 местожителството на склерито е преместено във Финландска Лапландия - чрез публикация във вестниците, досущ както си му е реда!!
                        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

:grrr: Абе хора, непоправими сте. Показах ви, Дямо Мраз, даже адреса му ви сложих, вие пак не вярвате. А на ДИРа от вас се очаква да прегърнете с 2 ръце автохонната теория. :shrug:
                          За тези тето не са видели, слагам пак дедето и адреса му:
                          :wmann:

А така, не му хареса на някой подаръка и вече не вярвал в Дядо Мраз. Значи тъй: като дава - има го :nworthy: , щом спре- няма го :vb_sad: . :lol: :lol: :lol:

Та за св. Николай и историята с подаръците. Та св. Николай оказвал материална помощ и от там идеята, че сава подаръци. Напр. помогвел не на една снежанка, ами на три-сестри девици. Семейството им било позакъсало и те се замисляли да заработят малко по древния начин. Той ги подпомогнал тайно и тъй се задомила 1-те, след туй с още парици 2-та и накрая - третата. Е, "Подаръци ще има за всички от сърце..." - само за който е слушкал. :noway: :nod:

Comment

D3BEP написа
                            Дедо Коледа и Кока Кола са вечни!
                            Лично аз не вервам в Дедо Коледа, а в Дедо Мраз!
                            Снежанка е неговата и Дедо коледа не бива да се бута по чуждите булки.
                            Да си пасе трева, в най - добрия случай да си пасе еленчетата или джуджетата и да остави таа работа с подаръците на по - възрастните и по - препатилите!
                            Така че, не вервам в Дедо Коледа!
                            Пишете ме некъде!
                            Дед Мороз+ Снегурочка 4eva!!!!

Ами Снежанка ? Винаги съм искал да бъда на мястото на джудже ¹ 7 в онзи момент от приказката, когато джуджетата се прибират в пещарата след края на работния ден и виждат хаоса в пещерата, като почват се вайкат: "Кой ми е ял от чинийката?" " Кой ми е ял с лъжичката?" "Кой ми е пил от чашката?" и т.н, когато... джудже ¹ 7 вижда Снежанка, опъната на легълцето му и се провиква:
                            -К`во сте се развикали ? Я, гасете лампите и си лягайте !!
                            Хехе..а знаете ли кво става, когато Снежанка тръгне да се съблича- Seven UP!!! :twisted: :mhehe:

М/увпрочем ето една статийка, която ме отвръти от наглата меркантилност на "братята" турци :

Турция поиска мощите на Дядо Коледа
                            Николай Атанасов - 30 Декември 2005

Св. Николай или Санта Клаус е роден не в Лапландия, а в Южна Анатолия в днешна Турция

Св. Николай Чудотворец в източноправославната иконописка традиция...

Турция смята да поиска от Италия връщането на мощите на Св. Николай, известен повече като Санта Клаус, в историческата му родина – сегашната турска провинция Анталия. Решението за изискването на мощите на светеца от властите в град Бари, където той е препогребан, било взето от международния съвет на Фонда Свети Николай, уточнява агенция “Новости”.
                            “Смятаме да поискаме връщането на мощите на Св. Николай, похитени през 1087 г. и откарани в Бари. По този начин ще бъде поправена една несправедливост, извършена преди столетия. Вярваме, че истинското място на праха на Св. Николай е родината му”, коментира ръководителят на Фонда, турчинът Муамер Карабулут. “Вероятно жителите на Бари, където останките му се съхраняват близо 1000 години, трудно ще се разделят с него, но ако го направят ще пречистят душите си”, смята Карабулут. Ако италианските власти откажат да върнат на Турция мощите на светеца, Фондът ще се обърне за съдействие към организацията за културното наследство на ООН, UNESCO.

За християнския свят, Св. Николай е праобраз на Санта Клаус или Дядо Коледа. Турците уверяват, че традицията да се украсява коледната елха се е разпространила по света именно от Анатолия. Още през 1 в. н. е., всяка година на 6 януари древните жители на Мала Азия окачвали по елхите дивеч в чест на “бога на Новата година”. Те вярвали, че жертвоприношението ще им донесе щастие през новата година. Някои черти на езическия обичай се запазили векове по-късно и в християнските чествания на 6 декември, когато умира Св. Николай.
                            ...И наследникът му, Санта Клаус.
                            Традицията за отбелязване на новогодишните празници в Турция съществува от XIX в., но първото официално честване на Нова година в страната е през 1926 г., когато се въвежда календарът на християнското летоброене и 1 януари се обявява за начало на новата година. През 1935 г. влиза в сила закон, с който част от 31 декември и 1 януари се обявяват за официални почивни дни. Оттогава турците, 99% от които са мюсюлмани, посрещат Нова година като във всички християнски държави по света.
                            Св. Николай или бъдещият Санта Клаус, е роден не в студената Лапландия, а в Южна Анатолия. Бъдещият светец се появява на бял свят около 270 г. в градчето Патара, в римската провинция Ликия в Мала Азия. Рожденното място на Св. Николай е разположено близо до днешния турски морски курорт Фетхие. Св. Николай става епископ на град Мира и Ликия и участва в Никейския събор, който създава Символа на вярата. Ревностен борец срещу ересите, той изкоренява арийството в Мала Азия. Духовният водач на християните умира в град Мира (днес гр. Демре), където е и погребан, на 6 декември 343 г. След смъртта си е обявен за светец – закрилник на моряците, рибарите и несправедливо обвинените.
                            От V до IX в. гробницата му в Мира е обект на поклонничество, а на мощите му се приписват изцелителски свойства. През 1087 г., по времето на византийския император Алексий I Комнин, край бреговете на Мира, който вече от 10 години бил в ръцете на селджукските турци, акостират италиански пирати, които отнасят мощите на Св. Николай в Бари. Там веднага започва строителството на храм на светеца, който е завършен окончателно през 1139 г. Останките на Св. Николай и до днес почиват в базиликата, разположена на едноименния площад в пристанищния град.

THE LABARUM

Comment

Дедо Коледа? - няма такова животно

Comment