Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановяване на Света София като църква

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ей.....ама много май на препирня го обърахме, не ми аресва....една усмивчица и пийс :tup: М/у другото Stefan, ако наистина се казваш така, то- Честит имен ден!!!

Сори за оффтопика, ама стана мноо тегаво и напрегнато тука :not:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Малко прекалено ми се вижда - все пак, 600 години си е тяхна. По-скоро да я възстановят като църква-музей. Някак по-отговаря на духа на модерните времена, от една страна, а от друга - не накърнява чувствата на домакините.
      Зер почти едно от чудесата на средновековния свят си е.

Comment

Темата за възвръщането на статута на православна църква на Св. София е дотолкова абсурдна, че не заслужава дори внимание (както вече бе отбелязано). Но покрай задявките за културното наследство, или липсата на такова, на Византия се отварят (поне за мен, като не толкова знаещ) доста интересни моменти, към които можем да задълбаем ако нямате нищо против.

ПП. Стефане, албирео е прав донякъде - твоите твърдения и тези са доста, хм, така от въздуха тропнати, а при това и доста радикални. Не трябва да те учудва, че ще погледнем на тях с голяма доза скепсиз. Обаче начинът да ни убедиш (и междувременно дискусията да придобие някаква стойност) не е да се въвличате с албирео във взаимни заяждания, ами да изложиш на какво точно базираш твърденията си за враждебността на Европа срещу нас и Изтока (Византия). Ако можеш, разбира се, да изложиш някаква сериозна аргументация, защото мен доста ме съмнява, че такова твърдение е защитимо.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Да, така е, но след Освобождението. На Франция и Германия напр. и през ум не им минава да водят война с турците която да ги изгони от Балканите.
          А би ли ми истъкнал поне една причина поради, която да водят подобна война? Може би зарди световният дълг към Русия? За да и предоставят Дарданелите(защото както казват самите руснаци, Босфора не е окончателно решение на Източнит въпрос) на Русия?

За тях винаги е било и ще бъде загадка защо използваме "азиатска и руска азбука", говорим на език, близък до руския, изповядваме "Източна" религия различна от тяхната (съща като на руснаците). Като народ "охарактеризиран" по този начин, според тях мястото ни е навсякъде, но не и в близост до проливите.
          А сега ми цитирай източника, от който правиш подобно заключение. Щото в правилата си има точка изискваща аргуентация. Ако не посочиш никакви аргументи това може да послужи като аргумент...и да помислим, че пишеш пропагандни глупост.
          Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Махната категорията на темата - не изпълнява критериите за "Дискусия"
            Форумен Правилник

Comment

Да са върна малко към темата и аз. Мислите ли, че ще бъде прекалено нахално да се изисква от турците и да се изтеглят териториално отвъд Босфора?
              Не, не избщо нема да възразят, според мен.... :mhehe: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Под "неверници" обаче той също включва и православните народи ... Защо ли?
              Великата Схизма от 1054г., разбира се

THE LABARUM

Comment

Айде почна се.....темата беше просто за СВ. София......

THE LABARUM

Comment

Тъй като явно днес ми е ден да пише за тази подписка, се връщам към основната тема.
                  Та идеята не е много добра. ясно е, че Турция няма да се съгласи "Св. Стофия" да стане отново православен храм. Най-много да разпали турските фундаменталисти да искат пак да стане джамия и да се замажат отново мозайките. А това вече хич не е добре.
                  То е като в Турция да почне подписка "Св. Седмочислиници" в София да стане отново джамия, като каквато е била изградена.

Comment

Galahad написа
                    То е като в Турция да почне подписка "Св. Седмочислиници" в София да стане отново джамия, като каквато е била изградена.
                    Добро сравнение, действително - такова е положението и мисля, че няма какво повече да се обсъжда.
                    (\_/)
                    (°_°)
                    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Не смятам че идеята е лоша, само защото турците могат да се обидят, в крайна сметка самите те искат да влезат в ЕС, биха могли да направят подобен компромис. Важното е да се говори по въпроса. Св. София е била джамия толкова време колкото и България я е нямало като държава на картата, но сега България пак я има, независимо от това че идеята за възстановяването и също не е била приятна за мнозина. В случая не става въпрос за нарушаване на териториалната цялост или суверенитета на Р Турция, а просто за смяна на статута на една сграда (за Турция). За нас обаче или поне за мен и byzantiner Св. София не е само една сграда, а съдържа определена символика, има не само научно-историческо, но и емоционално значение. За всеки православен Константинопол е като Рим или Ватикана за католиците, и докато за смяна на статуса на Истанбул не може сериозно да става дума, то поне за църквата можем да говорим. Дори и инициативата да е практически нереализуема при сегашните условия (длъжен съм да призная) самото и повдигане и подкрепа е израз на ценностна позиция.
                      Колкото за промяната на статуса на джамия като православен храм, не смятам че е равностойно на смяната на статуса на Св. София. Ако зависеше лично от мене, бих преправил 100тина обикновени православни храма на джамии , в замяна на възстановяването на Св.София като църква. В случая обаче става дума за музей, а не за джамия. По-скоро сравнението би било Националния Археологически музей в София пак да стане джамия. Но пак няма да е същото тъйкато става дума за обикновена джамия, съществувала като такава няколко стотин, а не хиляда, както в случая години. Св. София има далеч по-голямо значение от обикновен православен храм. Просто Св. София е чужда на Османската култура, няма особено отношение и към турската, тя е по-скоро като военен трофей, символ на имперското величие и завоевание на Османците .
                      Аргументацията ми и част от отговорите на по-горните въпроси е преместена в друга тема.

Comment

Част от мненията(отнасящи се до произхода на Ренесанса) от тази тема са пренесени в самостоятелна тема: тук
                        Форумен Правилник

Comment

Working...
                        X