Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Възстановяване на Света София като църква

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Възстановяване на Света София като църква

Проект за поставяне на изискване към Турция преди влизането и в ЕС, да възвърне статуса на една от най-големите източно-християнски светини Света София в Цариград като църква:

Който иска да подкрепи начинанието да се отбележи тук:

Би било наистина чудесно ако това стане.
    В крайна сметка за Турция, поддържането и като джамия е единствено символ на победата над Византия, държавата многовековен носител и защитник на европейските културни и религиозни ценностни. Де факто като символ на победата над всичко европейско. Ако Турция наистина иска да споделя тези ценности, и да покаже че мястото и е сред европейските държави (а то за съжаление не е), то тогава би било редно да възстанови църквата.
    Last edited by модератор; 29-12-2005, 14:56.

Малко съм пристрастен тука, ама ще кажа, че подкрепям идеята и ще я подкрепя и с вота си.....друг е въпросът, че Турция сигурно никога няма да се съгласи на това, но...що пък да не пробваме....

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Според мен всеки истински българин и православен би подкрепил това начинание.
      Изглежда ми доста сериозно, пък не знам...
      Доколко ще се осъществи е друг въпрос. Важен е самият опит, нека се поразшуми малко, пък де да знаем....нещата в Турция се либерализират малко по-малко.
      В случая става въпрос по-скоро за турския национализъм, отколкото Исляма като пречка.
      Струва ми се, че Западна Европа е в голям дълг пред нас, православните народи от Юго-Изток. Ако не бяха антируската Германска, Британска и Френска политика, предхождани от систематичното разрушаване на Византия, историята щеше да е доста по-благосклонна към нас. Дължат ни определено повече, отколкото ние на тях. Поставянето на това изискване би бил един прекрасен жест на добра воля към православния свят.

Comment

Абсурд, това е нереалистично и невъзможно да се случи. Все пак Света София в момента е действащ МУЗЕЙ, а не джамия. Точно ислямистите и крайно десните турски националисти (партията МНР) настояват пък за възвръщане статуса й на джамия. И двете искания са еднакво крайни и обидни и за двете общности. Защото ако ще си говорим честно и обективно, турците имат не по-малко исторически и културни основания, да искат превръщането й в джамия, колкото православните в църква.

Не ме разбирайте погрешно (да не стане както byzantiner разбра метафората за гниенето на дървото). Бил съм в Света София поне 6-7 пъти. Когато за първи път видях вдлъбнатините в пода край вратите, където гвардейците са набивали крак при влизането на императора, ми се изправиха космите по гърба дет' се казва. Това е сграда, чиято момументалност, величие и въздействие са неописуеми - та тя е била най-главния храм на християнския свят повече ВЕКОВЕ отколкото българия е била свободна държава. Човек трудно сдръжа емоциите си, когато става въпрос за нея (говорил съм с грък, който иначе не му пука особено за историческо наследство и историята, но си признава че се разплакал на първия си път в Света София). Но трябва все пак да се гледа реалистично на нещата. Случили са се разни исторически събития, които няма как да променим. Дошли турците, замазали стенописите и превърнали църквата в джамия. И btw благодарение точно на това, тия стенописи са били така да се каже консервирани и запазени от въздействието на времето. Всяко зло за добро.

P.S. На скелето вътре в Света София има асансьорче да разкарва учените насам натам по различните нива на стенописите. И понеже се знае сравнително точно къде какво има, бутоните на асансьора имат доста "райски" "възнасящи" означения. Примерно - апостоли 2 ет., серафими, херувими 3 ет. , ангели 4 ет. и т.н. чак до седмото небе вероятнно )))))))))
        Last edited by albireo; 26-12-2005, 13:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Защото ако ще си говорим честно и обективно, турците имат не по-малко исторически и културни основания, да искат превръщането й в джамия, колкото православните в църква.
          Турците имат единствено правото на силата. Което не е непоправимо.
          Доказвано е не един пъти, от нас включително.

Comment

Stefan написа
            Турците имат единствено правото на силата.
            Моля!!!!!!!!!!!!!!
            аре стига имаме си чудно хубава тема за смешки и бъзици, даже и коледна приказка си имаме, защо трябва да се разпростираш смехорийте и насам. Сериозно ли искаш да си говорим за Света София или смяташ да се опияняваш от "крайбосфорно" настроение и мечти как ще превземаш Истанбул :sm229:
            ако е второто мн. жалко - правеше впечатление на смислен и разумен потребител.

Comment

А нека да попитам ентусиастите кой прави това предложение? И по-важното, под чия юрисдикция(или както там се казва за църквите) ще бъде храма?
              Струва ми се, че Западна Европа е в голям дълг пред нас, православните народи от Юго-Изток.
              А само какви лихви ни дължат! Абе тая смешка кой я измисли?
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

А само какви лихви ни дължат! Абе тая смешка кой я измисли?
                Аз я казах, но не аз я измислих.
                В крайна сметка, ако не беше намесата на т.нар. "Запад", на държавите надменно наричащи себе си "Европа", щяхме още 18 век да се освободим (ни освободят) от чуждо господство. А можеше дори и да не паднем. Не ние, "варварите" от Изток разрушихме и разграбихме Рим, а после и Константинопол. "Ренесанса" също са си приписали като чисто тяхно "изобретение", а именно той е в основата на сегашните ни идеали. Прекрасните образци на "Венецианско" и "Генуезско" изкуства са всъщност "внос" от Византия.
                Под юрисдикцията на Вселенската църква, например.

Comment

Мдааааа Ханс...много, много хубав е въпроса за юрисдикцията Обаче това вече е чисто практически въпрос, а това предложение не излиза ни на йота от сферата на крайната пропаганда. То такава и му е целта - пропагандна, да разбунва духовете.

Иначе и аз забелязах култовия бисер
                  Ако не бяха антируската Германска, Британска и Френска политика, предхождани от систематичното разрушаване на Византия
                  но реших да си замълча, все пак сериозни 'ора сме, но не бива да взимаме всичко насериозно както много често (но май недостатъчно) ми напомнят тук. Но забележи само "антируската политика" която "вреди на народите на Югоизточна Европа" - от това по-голяма задунайска губерния здраве му кажи.

Comment

albireo написа

Не ме разбирайте погрешно (да не стане както byzantiner разбра метафората за гниенето на дървото)
                    Извинявам се, че малко извън темата, ама кво имаш предвид? :sm186:

THE LABARUM

Comment

Предложението за Балкански съюз на православните народи с цел изхвърляне на турците от Европа, тогава как би бил охарактеризиран от тебе - ултра екстремистска крайна и незнайно каква си пропаганда, утопия без никаква връзка с действителността и шанс на успех. Признавам успехът на начинанието не беше кой знае какъв-Османската империя загуби само 3/4 от Европейските си владения .
                      Което донесе такъв просперитет на този край на Европа, че плодовете му се усещат и днес.
                      Не знам защо всичко свързано с освобождението ни, у някои хора буди само поводи за антируски изказвания. Румъния в крайна сметка не става Руска губерния, нито Сърбия, нито в частност и България.
                      Ами незнам, виж русофилските изказвания със сигурност произлизат от това, че България не става руска губерния(пустият му Берлински конгрес). Виж поляците са имали по-добър късмет и затова сега се радват на добри отношения с Русия.

Та въпроса беше под покровителството на Вселенската патриаршия ли ще се озове Св. София? Щото мисля, че един патриарх(малко по на север и изток от нас) ще е крайно недоволен на подобно решение, а вероятно няма и да е единствения.
                      Но какво справеедливостта със сигурност изисква Св. София да е в юридискцията на Вселенската патриаршия и службите да се извършват на гръцки език.
                      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Гръцкият национализъм винаги е бил проблем, специално от българска гледна точка... Но обективно погледнато гърците имат основания -в късната Византия те се явяват практически държавотворен народ.
                        Та той Вселенският патриарх пак си е грък тъй че...
                        Интересно е че при нас практически отсъства и грам религиозна солидарност към останалите православни народи, както е например с католиците или протестантите, да не говорим за мюсулманите.
                        Веднага щом се заговори за православието или славянството като общност, винаги се намират хора да те нарекат комунист, русофил или незнам си какъв, изменник на родината.

Comment

Е.... към списъка на Стефан мисля може би ще можем да добавим и Империя на ново средище на австрийския византолог и филолог Херберт Хунгер- имах възможност да се запозная с нея сравнително нескоро, но мисля, че по този въпрос бяха посветени последните/последната глави/а.

THE LABARUM

Comment

Stefan написа
                            Темата не е за изкуство.
                            Абе оти те не е*а, да те не зае*а!
                            Знаеш ли колко ги обичам такива. Като не е темата за изкуство шо си тръгнал са се обаждаш първи по нея. ЕТО ТУК :
                            Прекрасните образци на "Венецианско" и "Генуезско" изкуства са всъщност "внос" от Византия.
                            Са да почвам ли да те храня директно или да изчакам да се разровиш още малко из гугъла, да си попълваш дупките в тезата?!
                            Аре за останалото после, че нито му е времето, нито съм в настроение.
                            Last edited by albireo; 27-12-2005, 06:26.

Comment

Stefan написа
                              Военните поражения на Византия от араби.(не това имах предвид)
                              Разгрома на Византия от кръстоносците. (Превземането и разграбването на Константинопол за първи път)
                              Довършването на останалото от нея от Османците.
                              По-скоро Византия сама довършва себе си, а не Османските турци нея.Ако се върнеш назад към годините на управлението на император Михаил Палеолог, ще видиш , че той унищожава Стратиотското съсловие ,подъдржано от императорите Йоан Ватаци и Константин Ласкарис , с което той поставя началото на края на това държавно формирование.Дали турците са щели да я лквидират или някой друг номад в случаят няма никакво значение.
                              Албирео точно конкретизира "гнилото дърво"
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                              X