Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Писмености и Логоси

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Писмености и Логоси

    Писмености и Логоси

    Как и Защо са се оформили толкова различни Писменостти и Езици ,
    Какво е подтикнало хората да говорят на различни Езици ,
    и има ли според Вас и ако да , каква е връзката между различните езици , писмености и - мисловните нагласи на хората , начина на мислене ( характерните особенности на раличните етноси , темперамент и традиции )
    ?

    #2
    Тук може като за начало трябва да споменем легендата за Вавилонската кула...

    THE LABARUM


    sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

    Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

    Comment


      #3
      byzantiner написа
      Тук може като за начало трябва да споменем легендата за Вавилонската кула...
      Впечатлена съм, byzantiner, щях да изтъкна същия факт.
      За темата поставена от Рамщайн има да се говори дълго
      и широко. Не мога да кажа, че и аз съм много осведомена по
      въпроса, затова ще кажа малко по въпроса от 'балканска' гледна
      точка:

      Още в древността народите си влияят и взаимодействат. Чрез преселвания, миграции, войни племена и народи са се кръстосвали, за да установят дружески, политически, икономически и военни връзки помежду си. Това неминуемо е водело до смесване на цивилизации, религии, култури и езици. По-силно или по-слабо изразени следи от взаимно влияние на различни племенни и народностни езици могат да се открият и в епохата на индоевропейската общност и по-късно в праславянската. Познаваме такива исторически влияния между народите и в развитието на европейската цивилизация, които се отразяват и на техните езици. На Балканите са се кръстосвали пътища, свързващи Европа и Азия. От тук тръгват цивилизационни импулси към целия тогавашен свят. Тук са влизали в досег древни цивилизации, сблъсквали са се армии и преселнически вълни, срещали са се култури, смесвали са се езици. В различни времена на Балканите са съжителствали траки и скити, прабългари и славяни, венецианци, турци, сърби и румънци. Като език на една кръстопътна страна, пожелавана от не едно племе, народност или империя, и българският език е вместил в себе си следи от много епохи. Още далеч във вековете, в утрото на българската държава и в развитието на българската народност се случват редица събития, които оставят следи и в българския език. В развоя му има достатъчно примери, за да се отговори конкретно на сложния и централен въпрос за езиковите влияния в историята му, получил обоснован отговор от най-авторитетни учени. Създава се и отделен дял в езикознанието - контактология, който разглежда връзките и интерференцията между езиците и изучава т.нар. външна история на езика....

      А писмеността в по-голямата си част зависи от философията на народа -
      Източните народи влагат философски смисъл във всеки един йероглиф (при китайците - повече от 10 000) и историята на езика им би се изписала доста трудно...
      "Нима, Създателю,
      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
      мигар аз самият съм те молил
      от мрака да ме извлечеш?"

      Comment


        #4
        :sm186:
        VladDracul написа
        Впечатлена съм, byzantiner, щях да изтъкна същия факт...
        И защо си толкова впечатлена, тва все пак е известна историйка

        THE LABARUM


        sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

        Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

        Comment


          #5
          Със сигурност е известна на повечето във форума,
          но принципно доста често съм срещала отговори като
          "Вавилонската ... ъ ... какво?" ...
          "Нима, Създателю,
          съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
          мигар аз самият съм те молил
          от мрака да ме извлечеш?"

          Comment


            #6
            RAMMSTEIN написа
            Как и Защо са се оформили толкова различни Писменостти и Езици ,
            Какво е подтикнало хората да говорят на различни Езици?
            Ами за езиците мисля, че въпроса е напълно излишен. Те възникват още далеч в предисторическите времена с усъвършенстването на речта и членоразделните звуци. А какво трябва да подтикне хората да говорят на различни езици? Ами те никога не са говорели един език за да ги подтиква нещо към това. Езиците възникват след разселването на човека от неговата прародина - равнините на Източна Африка (Танзания). Групите хора живеят далеч и изолирано едни от други и е нормално да общуват по-различен начин с различни звуци и словосъчетания, които в последствие да се развият в различни посоки.
            А това за Вавилонската кула и разбъркването на езиците е известно на всички (поне на тези които са чели библията със сигурност), но мисля, че няма никакво място тук, особено пък като обяснение за възникването на различните езици, направо е абсолютна смехория.

            Логосите и писменостите възникват доста по-късно вече с появата на държавни образувания, администрацията на които се нуждае от начин, по който да отбелязва и съхранява информация. Това естествено не може да става само с драскане на чертички по-стената Някои писмености са възникнали именно като търговски сметки.
            Инките например не са имали развита писменост, но са измислили така да се каже своето търговско писмо - "кипу", което представляват едни въженца с възелчета. Цвета на въжето съответства на дадена стока - картофи, домати, лами, воини; а броя на възелчетата - нейното количество. Съвсем просто, но е вършело перфектна работа.
            (За китайската писменост примерно съм чел, че е възникнала като опити за гадаене чрез издълбаването на символи върху черупките на костенурки. И след това е започнала да добива по-друг вид и значение, може би заради това е доста по-особена и по-различна от останалите)

            Въобще една огромна империя с многобройно население за да има нормално управление, администрация, законодателство и търговия се нуждае от писменост за да може да функционира. И постепенно я измисля и усъвършенства, то идва от само себе си с времето и развитието на цивилизацията.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

            Comment


              #7
              А как смятате ,
              1.Може ли да се рзглеждат големите различия в езиците , като стремеж на отделните групи ( народи ) да съхранят своята идентичност ( секретност ) спрямо другите езици .
              като пример Циганите които много често общуват в присъствието на българи на цигански език ( ако няма какво да крият , защо и да общуват така) ?

              2.Друго което е любопитно как един език ( със своите характеристики ) би повлиял на начина на мисилене ,( поведение ) ,
              имам впредвид следните неща примерно :
              Сляванските езикци са много по-гладки( меки , така да ги наречем , ако някои може да помогне с поточна формулировка ) от
              примерно Англииския и Немския които са по-отсечени ( твърди езици , грубо казано )
              или пък Арабския , Индиския , Китаиския( и др. далекоизточни езици ) ,
              или с други думи Примерно тази характерна ,черта на славянския език не е ли и черта на хората в тази група ,
              както и с Немския ( които от своя страна са , както всички знаят много по-прагматични , груби , дисциплинирани )
              също и Китаици и Японци с безброите символи , от своя стрна също са известни с своята педантичност и дисциплина
              ?

              Comment


                #8
                Не смятам, че има такива закономерности, между настроението и впечатлението, което създава звученето на един език с манталитета на хората, които го говорят. Ти си дал някои примери, които на пръв поглед изглеждат прилични, но могат и да се дадат куп примери, които да сочат точно обратното. Виж само в нашата малка страна всички говорим на един език, но в източната част говорят меко, а в западната твърдо! Това обаче не оказва никакво влияние върху дисциплина, начин на поведение и други такива.
                Езикът е просто даденост, средство с което се изразяват тези неща, а не причина за тях. Пък и окачествяването на цели народи като еди какви си в еди кое си отношение, както обикновено е твърде относително и неточно.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

                Comment


                  #9
                  Първо, логос и писменост все пак са различни неща. Ако се върнем към старогръцкия, там логос е нещо синкретично между съзнание/смисъл и слово или п-точчно е и двете. Така че е спорно дали "В началото бе Словото и Словото бе Бог" всъщност не трябва да се преведе "В началото бе Смисълът и Смисълът бе Бог".

                  Второ, възникването на езиците е станало толкова отдавна, че е трудно да се прецени вече как точно е станало. Има теория за протоезика, т.е. че всички езикови семейства са възникнали от един език, на който са общували първите хора. В процеса на разселване на хората езиците са се отдалечавали един от друг и така са възникнали езиковите семейства, от които вече са възникнали и съвременните езици (а някои други езици са отмирали). Но всичко това вече трудно може да се докаже.

                  Писменноста възниква вече в обозримо минало и като начало е "картинкова" или иероглифна, т.е. един знак е съотвествал на един смисъл (дума или израз). Алфавитното писмо е по-късен етап. Има теория, че умението да мислиш едновременно знаково/символно и буквено развива и двете полукълба и по този начин владеещите и иероглифната, и алфавитната писменост имат по-добри интелектуални постижения. Теоретично звучи логично, но все пак на мен лично ми липсва обективното практическо измерване на това твърдение, за да му повярвам напълно.

                  Има една теория за лингвистичната относителност, развита в началото на 20 век в Щатите от лингвисти, изследващи индианските езици. Тъй като те не само лексикално, но и като строй твърде много се отличавали от повечето езици, бил направен изводът, че цивилизационното изоставане на индианците спрямо бялата раса се дължи и на различието в езиците. Логичски това звучи примерно така: А е по-тъп от Б, А е по-висок от Б, ерго по-високите хора са по-тъпи.

                  Comment


                    #10
                    Хана написа
                    ...

                    Писменноста възниква вече в обозримо минало и като начало е "картинкова" или иероглифна, т.е. един знак е съотвествал на един смисъл (дума или израз). Алфавитното писмо е по-късен етап. Има теория, че умението да мислиш едновременно знаково/символно и буквено развива и двете полукълба и по този начин владеещите и иероглифната, и алфавитната писменост имат по-добри интелектуални постижения. Теоретично звучи логично, но все пак на мен лично ми липсва обективното практическо измерване на това твърдение, за да му повярвам напълно.

                    ...
                    Това е едно от нещата които ме интересуваха , от къде може да с енамери още за тях ?

                    Comment

                    Working...
                    X