Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Състезанието между законите и престъпната реалност

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Състезанието между законите и престъпната реалност

Взимам повод от една заключена "с изтриване" тема.
    Там се коментира, че Буш разрешил подслушване без съд относно тероризма /струва ми се, че е имал право на това, защото иначе щяха вече да го имийчват/.
    Оттам възниква веднага въпроса за гражданската свобода и сигурността.
    Много противопоставят едното на другото, но аз си мисля, че първото е невъзможно без второто, или съществуването им е въпрос на баланс, на мъдрост, цивилизация и ... адекватност на реалностите.
    Съвременността се отличава с много големи посегателства точно върху свободата, живота, хуиманността, спокойствието, цивилизацията, основните принцпи на справедливостта, а именно терористичните актове. Те стават все повече инструмент на всевъзможни политически сили и силици.
    Съответно, държавите се опитват да реагират.
    Случаят на САЩ е съвсем частен, всяка държава взима мерки, като се забелязва, че които държави са си правови и демократични, си остават такива и в условията на тероризъм, а които не - са си такива и без да са особено застрашени отвън.
    Та в тази светлина, дали рискът да пострадат гражданските свободи не трябва да се търси на плоскостта на комплексното политическо устройство, традиции и принципи на отделните държави, а не в отделните антитерористични мерки?
    Last edited by модератор; 19-12-2005, 16:44.

Дааа... Не може да искаш Ирак да възприеме американските традиции. Хан Крум ръце чупи, а ние, неговите потомци с блага дума да се оправяме. Това е насилие над националната идентичност.
    :church: Regnum Serenissima Poloniae :sm229:

Comment

Working...
    X