Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Похищаването на Съвремеността: Надпреварата за Варварщина

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Похищаването на Съвремеността: Надпреварата за Варварщина

Искам да пусна нова тема повод една статия на която се натъкнах. Понеже статията е на английски, предлагам с общи усилия да е преведем щото сам ще ми дойде малко множко в момента. Има доста интересни неща за обсъждане, някои от които сме ги дъфкали и преди но погледнати от друг ъгъл.

"Похищаването на Съвремеността: Надпреварата за Варварщина"
    (всъщност все още не съм сигурен как точно се превежда 'MODERNITY' на български)

"THE ABDUCTION OF MODERNITY
    Part 1: The race toward barbarism"
    By Henry C K Liu

(*Обърнете внимание на описанието за ползване на различни оръжия и различните (западни и китайски) кодекси за чест и тяхното съпоставяне

Last edited by модератор; 23-12-2005, 11:59.
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Чарли, чел ли си нещо друго на Henry Liu - на мен ми се струва по-адекватен в икономическите си анализи (може би щото аз не разбирам много много от икономика, а той е предимно икономист освен публицист). Anyway, като публицист е увлекателен, читаем, провокативен, ерудиран и на моменти брилянтен. Колкото до тази статия признавам си първото нещо което му зачетох беше именно от THE ABDUCTION OF MODERNITY. Определено си струва да форума да се запознае с тази поредица, въпреки че аз лично съм дълбоко несъгласен с него и то по много основни моменти. Но ако искаш давай да си разпределим статията и малко по-малко да започвамес превода, а ако се намерят и други можем да продължим и с другите части на поредицата а защо не и с други статии.
    Тук можете да откриете още статии от същия автор...
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Категорията на тази тема бе сменена на "Аналитична". Имайте това предвид при постването в нея - несъществени и странични мнения ще бъдат чистени.
      Форумен Правилник

Comment

Преценена по същността на изложеното в нея, статията прави преглед на тезите на Хънтигнтън и обосновава обвинения във нов вид "варварство" на западната цивилизация. Тази теза е погрешна, защото дава азиатска алтернатива, т.е. пътят и принципите на азиатските цивилизации на западните принципи, или пропагандира азиатския път на развитие и ценности.
        Само че нито Китай, нито Азия днес са нападнати от фундаментален тероризъм, не са поставени в позицията да се защитават, което винаги значи конфликт и агресия.
        Как ли биха се проявили те в такава ситуация, ако те, достигнали след 20-30 години сериозни възходи и поради това засегнали нечии интереси, се окажат в ситуацията да ги взривяват под път и над път?
        Или, ако Китай се окаже въвлечен в конфликт с или за Тайван? Какво ще стане тогава с тезата за "варварство"?
        Ами какво става с нея сега, когато смъртни присъди се изпълняват по стадионите?

Авторът заявява нов поглед върху световните ценности, но според мен греши, като противопоставя западните на източните. Злото в света има съвсем друг образ, който засяга и нарушава еднакво и принципите на Мотескьо, и тези на Конфиций.

Comment

Би било доста полезно за дискусията да се абстрахираме от семпли етикети от рода на добро и зло, погрешно и правилно.
          Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
          (собствен патент)

Comment

В крайна сметка, такива тези се преценяват точно по този начин - "грешна" или "правилна", от гледна точка на контекста на тезата, разбира се. Не са семпли етикети, а обобщения.
            Т.е., /преди модератора да се е произнесъл пак избирателно/,
            такива преценки имат място за целите на дискусията.

Comment

Working...
            X