Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-старата фреска на маите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Най-старата фреска на маите

    Една новина от археолозите за маите :

    В Гватемала бе открита най-старата фреска на маите
    15 Декември 2005


    Редом до уникалната фреска със сцени от майската митология, било открито и най-старото погребение на цар на маите.

    В Гватемала бе открита уникална фреска на индианците майа, на възраст повече от 2000 години. Настенното изображение с дължина около 10 м. било открито от археолози при разкопки край древна пирамида на маите в Сан Бартоло, съобщава ABC News. Находката на археолозите бе оповестена на специална пресконференция във Вашингтон. Изрисуваната с ярки цветове фреска се състои от 4 сцени. На тях са изобразени 4 въплъщения на едно и също силно почитано от маите божество младият Бог на царевицата Юм Каакс (Yum K'aax), символизиращи сътворението на подводния свят, въздуха, земята и рая. На първата сцена богът стои във водата и жертва риба, създавайки така водните дълбини. На втората божеството е на твърда земя и принася в жертва кръвта на елен, създавайки по този начин земята. В третата сцена, носещият се във въздуха Юм Каакс принася в жертва пуйка, за да създаде небесата. Във финалната сцена, той стои сред поле от цветя божествената храна в пантеона на маите, и създава рая. Фреската е създадена около 100 г. пр. н. е., но както посочва открилият я археолог Уилям Сатурно, изглежда така, сякаш е нарисувана вчера . Експертите на National Geographic вече оцениха находката като най-древният открит образец на живописта на маите. Според учените, фреската потвърждава наличието на високоразвита култура на маите още в докласическия период на развитието на древната цивилизация. За класически период на разцвет на Империята на маите се възприема времето между 300 и 900 г. н. е. На фреската са запазени и надписи, които обаче учените все още не могат да разшифроват, тъй като са изписани с непознати досега йероглифи на индианската писменост. Непосредствено до мястото на откриване на находката, групата археолози, водена от гватемалския специалист Моника Пейесер Алесио (Monica Pellecer Alecio), било открито и най-древното майско царско погребение, датирано около 150 г. пр. н. е. Цnbsp;азкопавайки основите на малка пирамида, учените разкрили погребален комплекс със съхранени керамични съдове и останките на мъж с нефритен плакет на гърдите, който при маите е символ на царската власт.

    Източник:
    Attached Files

    THE LABARUM


    sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

    Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

    #2
    Маите дори не са най-древната цивилизация в Мексико. Много преди тях процъфтява цивилизацията на Олмеките - това всъщност е условно наименование (означава "хората от земята на каучука") защото никой не знае как са се наричали. Най-странното е че културата им се развива в най-големите блата и джунгли край Мексиканския залив и то още около 2000 г. пр. н.е. (тоест преди повече от 4000 години). До към 1000 г. пр.н.е. са в зенита си, а след 600 г. пр.н.е. започва нейния упадък и към 200 г. пр.н.е. окончателно запада и престава да съществува.
    След това маите стават наследник на тази цивилизация. Пирамидите и градовете от първото им царство започват да се изграждат още през 300 г. пр.н.е. Като впечатление прави, че най-древните три града са като ъгли на един триъгълник и всички по-късни са построени вътре в този триъгълник, като най-новите им градове са построени най-навътре в триъгълника. Все едно държавата им се разширява на вътре, за това все още не е намерено задоволително обяснение! Също така задоволително обяснение няма и за това, че в началото на ²Х в. от н.е. маите мистериозно напускат градовете и земите си, просто ги изоставят и джунглите ги поглъщат, а целия им народ се изселва на север в полуостров Юкатан и започва на ново да строи градове и пирамиди. През 1441 г. майската цивилизация вече е напълно западнала след жестоки междуособни войни и царството им е разкъсано на малки воюващи помежду си групи. Когато идват испанците за тях не е никакъв проблем да ги покорят, като дори не са подозирали, че те са имали цивилизация подобна на Ацтекската, но много по-древна.
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

    Comment


      #3
      Има теория, според която преселението на маите не е едно, а олмеките също са маи, които са изоставили градовете си за да построят така наречените "първи" градове на маите.
      Във връзка с наименованието на олмеките се сещам за Мачу Пикчу, което буквално означава градът на високия връх, и е наречен така, защото никой не знае истинското му име.
      Shut me down! Machines making machines! How perverse!

      Comment


        #4
        Плочи с йероглифи помогнаха да бъде открит загадъчен град на маите

        Благодарение на тях бе открито “мястото Q”.

        Местонахождението на един от древните градове на маите бе установено благодарение на разшифрирането на две каменни плочи с древна писменост. Както съобщава Los Angeles Times, 140 йероглифа описват 30 години от историята на града, по-рано известен като “мястото Q”. На плочките също има дата, еквивалентна по съвременното летоброене на 25 октомври 677 година.
        Преди повече от 40 години в музеите и частните колекции по цял свят се появиха артефакти от неизвестен град на маите, по всяка вероятност, открит от мародерите и “черните археолози”. Досега обаче специалистите не можеха да обяснят, където се е намирал той.
        Археологът Марсело Кануто (Marcello Canuto) от Йелския университет (Yale University), откривател на плочите, сложи край на този спор. Според него, “мястото Q” се намира в древния град Ла Корона, разкрит преди десет години в департамента Петен (Peten) на Северна Гватемала.
        Надписите върху плочите говорят за това, че селището се е намирало на път, по които са се осъществявали съобщенията между град Калакмул, намиращ се в съвременно Мексико, и подвластните му територии. Освен това, в околностите на Ла Корона са се провеждали сражения между държавите-съперници на маите Калакмулем и Тикалем.
        На откритите по-рано предмети от “мястото Q” често е била изобразена глава на змия, което дало на изследователите повод да смятат, че техният източник се намира на територията на древното царство Канал (“кан” на езика на маите означава “змия”). По-късно се изяснило, че като столица на царството се споменава Калакмул.
        Съпоставяйки известните по-рано данни и новите сведения, получени след дешифриране на надписите върху плочите, Кануто стигнал до извода, че Ла Корона е самото “място Q”. Повечето учени са съгласни с тези изводи, каквито са изказвани и по-рано, но чак сега намериха окончателно потвърждение.
        Плочите са пренесени в столицата на Гватемала, където продължава тяхното изследване, а развалините на град Ла Корона се намират под засилена охрана, за да бъдат предпазени от набезите на иманярите.


        THE LABARUM


        sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
        ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
        ,sevogorob eht erew ysmim llA
        .ebargtuo shtar emom eht dnA

        Бе сгладне и честлинните комбурси
        тарляха се и сврецваха във плите;
        съвсем окласни бяха тук щурпите
        и отма равапсатваха прасурси.

        Comment


          #5
          Темата е зададена като дискусионна, моля ви спазвайте правилника.
          Форумен Правилник

          Comment

          Working...
          X