Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изтеглим ли се от Ирак, отиваме в Афганистан.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Изтеглим ли се от Ирак, отиваме в Афганистан.

Нямаме предложение за увеличение на контингента ни в Афганистан

Българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, която се завърна от участие в 51-та сесия на асамблеята, ще поиска парламентарен дебат за ангажиментите на България в Ирак и ангажиментите ни в Афганистан като страна членка на НАТО.

Трябва много задълбочено да се обсъдят плюсовете и минусите от изтеглянето на българския контингент от Ирак и евентуалното увеличаване на българския контингент в Афганистан, заявиха от делегацията.

След проведената сесия на ПА на НАТО в Копенхаген се заговори, че изтеглим ли се от Ирак, ще трябва като страна членка на НАТО да изпратим своя бойна единица в Афганистан, за което страната не е подготвена.

А мисията в Афганистан е много по-опасна и двойно по-скъпа, заяви Асен Агов.

Той коментира още, че Холандия и Норвегия които са се изтеглили от Ирак вече са удвоили контингентите си в Афганистан.
    Ако настъпи подобно задължение за България, то би трябвало да се предвиди в бюджета за 2006 година.

Агов каза още, че ще отправи питане към министър-председателя дали България има дългосрочна политика за мисиите в чужбина.

Според него липсва такава политика и правителството трябва да внесе яснота по тези въпроси.

Властта трябва да каже колко ще струва мисията в Афганистан, тъй като според практиката на НАТО всяка страна сама финансира своето участие в тази страна.

България би трябвало да запази присъствието си в Ирак, коментира Агов. Той даде за пример поведението на Дания, която запазва своето присъствие в Ирак и смята, че това е в интерес на датчаните.
    Според него трябва много внимателно да се прецени дали изтеглянето от Ирак няма да ни излезе много по-скъпо.

Не бива да се прави пряка връзка между изтеглянето от Ирак и участието ни в Афганистан, коментира бившият военен министър Николай Свинаров.
    Операцията ни в Афганистан е основна за НАТО и е естествено да има продължаващ натиск към държавите членки да увеличават континентите си там. Същото важи и за България, коментира Свинаров и поясни, че ние вече имаме там бойно подразделение.

Страните, които изтеглиха силите си от Ирак, имат и физическата възможност да участват с по-големи сили в Афганистан, отбеляза той.

Свинаров коментира още, че не приема някои изказвания, че можело НАТО да ни наложи задължително да удвоим контингента си в Афганистан. Ние много искахме да влезем в НАТО и най-малкото не е коректно да се говори, че нашите съюзници ни налагат това.

В кулоарите настоящият военен министър Веселин Близнаков също каза, че не бива пряко да се обвързва въпросът за изтеглянето на българския контингент от Ирак с участието в Афганистан.

Запитан дали не е спешно наложително да се актуализира държавният бюджет между първо и второ четене, с оглед да се осигури финансов ресурс за засилено българско военно присъствие в Афганистан, Свинаров каза, че липсата на финансови средства, използвана като аргумент, е въпрос на лошо управление.
    Той изрази надежда, че между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет всички ще защитават приоритетите си и се надява, че ще се отпуснат още пари за отбрана и сигурност.

Председателят на българската делегация в Парламентарната асмблея на НАТО Николай Камов коментира от своя страна, че изключително дълбока и сериозна трябва да е българската преценка как да продължи участието ни в Ирак. под каква форма ще бъде българското участие.
    Ако формално не може да бъде изтеглен до 31 декември българският контингент и ако той не може да остане след 1 януари, би трябвало парламентът да вземе ново решение и много внимателно да се прецизира формата на българското участие.
    Камов допълни, че сред страните, които са се изтеглили от Ирак и са увеличили мисиите си в Афганистан, е и Испания.
    ---

В комисията по отбрана не са постъпвали официални предложения или искания за увеличаване на българското участие в Афганистан в резултат на приключване на българското военно участие в Ирак.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов.

Според него няма основание да се обвързват двете участия.

Ние ще реализираме решението за приключване на военното ни участие в операцията за стабилизация възстановяване на Ирак, каза той и уточни, че това ще стане след парламентарните избори в Ирак през декември.

Найденов изтъкна, че в момента България обмисля други форми на участие в следвоенното възстановяване на Ирак.

България има поет ангажимент за засилване на своето участие в Афганистан, каза Найденов и уточни, че ще бъдем ангажирани в охраната и управлението на летището в Кабул от лятото на 2006 година.

Това вероятно ще наложи увеличение на сегашната численост на българския контингент в Афганистан, но това увеличение няма да е в размер на участието ни в Ирак, а ще е далеч по-малко.

В бюджета за 2006 година са предвидени 74 млн. лв. за мисиите зад граница, като в това число е разчетен и ангажиментът ни в Кабул допълни Ангелов.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Аз лично съм за изтегляне от Ирак, защото там вече нямаме работа :fire: . Що се отнася до Афганистан там може да останем още няколко години. :tanks:

Comment

Fiko написа
      Аз лично съм за изтегляне от Ирак, защото там вече нямаме работа :fire: . Що се отнася до Афганистан там може да останем още няколко години. :tanks:
      Е в това съждение никаква логика няма , ама 'нейсе , запуши я' , както казва един познат герой от литературата... Ако ще увеличаваме контингента в Афганистан, по-добре да си стоят печелбарите в Ирак,. Първо ще вземат по-добри пари (за което именно са там), и второ има по-голяма вероятност да оцелеят на територия , която познават, отколкото да се трепят с евентуалните си роднини (според някои участници във форума). А според мен, нямаме работа нито в Афганистан , нито в Ирак. Въобще истината е , че цялата ни армия в момента е онова , което пращаме в чужбина. Ама така ще е като сме се навели и сме свалили гащите, все някой ще се намери да не ни пожали....
      Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
      Паисий Хилендарски

Comment

Зависи какви задачи ще се налага да изпълняват нашите момчета там.Афганистан може да се окаже далеч по-рисков от Ирак.
        Състраданието е слабост...

Comment

... по-добре да си стоят печелбарите в Ирак
          Не бих използвал тая дума, меко казано.

В Афганистан атаките са спорадични и далеч не толкова интензивни; мнозинството там не е на страната на евентуалните бунтовници и те са почти никакви.

Ако армията ни е това, което пращаме в чужбина, повече трябва да пращаме, защото се подържа ниво.

Comment

KG125 написа
            Ако армията ни е това, което пращаме в чужбина, повече трябва да пращаме, защото се подържа ниво.
            И с какви пари?! Армията в момента ни е последната грижа
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Аз лично съм привърженик на премахването на армията ни. Все няколко хиляди ще се наложи да оставим ама няма как.
              Пък ако ще държим армия поне да се използва по пряко предназначение.
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Fiko написа
                Аз лично съм за изтегляне от Ирак, защото там вече нямаме работа :fire:
                И по-точно, там никога не сме имали работа! В Афганистан също. Над 70 милиона лева от нашия бюджет хвръкват всяка година за война, от коята само американците имат интерес. :stupid: Тия пари можеше да бъдат използвани за полезни цели, касаещи нашата държава.
                (\_/)
                (°_°)
                (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Ако напълно разпуснем армията си ще спестим къде, къде повече от някакви си 70 млн.

Comment

Hans Delbruck написа
                    Ако напълно разпуснем армията си ще спестим къде, къде повече от някакви си 70 млн.
                    А ако разпуснем всички държавни служители, ще спестим още повече пари ! Направо се включваме към някоя от съседните държави и ще спестим всичките пари.

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
                    Паисий Хилендарски

Comment

А ако разпуснем всички държавни служители, ще спестим още повече пари ! Направо се включваме към някоя от съседните държави и ще спестим всичките пари.
                      Не всички, но има такива които са за разпускане(за да може аз да взема мястото им). И все пак би ли казал някой защо ни е армия?

Comment

Hans Delbruck написа
                        Не всички, но има такива които са за разпускане(за да може аз да взема мястото им). И все пак би ли казал някой защо ни е армия?
                        Предполагам, поради същите причини, поради които армия трябва на:
                        Дания - граничи с Германия, Швеция и Норвегия
                        Ирландия - граничи с Великобритания
                        Португалия - граничи с Испания
                        Холандия - граничи с Белгия и Германия
                        Белгия - граничи с Холандия, Германия, Франция, Люксембург

Не че смятам, че нашата армия в сегашното й състояние (доколкото ми е известно, а признавам, че не съм особено запознат) е кой знае колко боеспособна. Но да се разпуска армията е преждевременно.

Comment

Лично според мен дасе разпусне една армия ей така е абсолютно нелепо! Нашата държава винаги се е славела с нея и точно нея да погубим, незнам, според мен армия трябва колкото и нищожна да е тя, и това да се премахне тя е все едно да се премахне името България, и да се сложи "For Sale"! Също така си мисля, че Avatrax е написал да премахнем всичкиу служители с умисъл, че е налудничаво, ако греша нека ме поправи...аз съм на мнението държава без армия не е никаква държава, тъй като ако се наложи тя няма да може да защити националните интереси и е абсолютно глупаво всичко да се оставя в ръце на нашите политици и дипломати(обсъждал съм това в друга тема(моя))!
                          По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                          --- Цицерон ---

Comment

stanislavb написа
                            Също така си мисля, че Avatrax е написал да премахнем всички служители с умисъл, че е налудничаво, ако греша нека ме поправи...аз съм на мнението държава без армия не е никаква държава...
                            Именно!

Паисий Хилендарски

Comment

Ами така е. Като се разпусне армията, какво ще гарантира националната сигурност?
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Working...
                              X