Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изборите в Германия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Изборите в Германия

Всеки, който до скоро е следил изборната и следизборната ситуация в България и наблюдава случващото се сега в Германия, открива странни, но натрапчиви прилики. И там, и тук прогнозираният победител победи чисто формално, в брой гласове, но с много малко и не може да направи правителство сам или с един коалиционен партньор. Говори се за голяма коалиция. И тук втората по големина сила дълго време настояваше, че тя ще излъчи премиера, и там Шрьодер учудващо и доста самоуверено заяви, че ще продължи да бъде канцлер. Да видим дали и на него като на Симеон Сакскобурготски няма да му се размине премиерството. И там, и тук половината от участниците в изборите твърдят, че са спечелили; и там, и тук май повече от половината от участниците по-скоро са загубили. И в Германия предстоят вероятно дълги обсъждания между партиите за това какви коалиции да се създадат. Много ми харесват какви имена са дали на коалициите: светофар (червени, зелени, жълти) и ямайка (по цветовете на знамено на Ямайка: черно, жълто, зелено). Е, там си нямат Атака в парламента
    Гледам ги вчера: учудваща прилика между германските и българските политици: еднакво самоуверени и позьори. Но на немските им беше по-трудно: там журналистиката е убийствена, не може да бъде купена цялата, на ниво e и не им прощава пропуските.

А кой е почитател на черното в Алемания?
    Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Хана написа
      Е, там си нямат Атака в парламента
      Имат си обаче фракция на левите, което е почти същото. По същия начин никой неще да се коалира с тях. И по същия начин за месец взеха към 10%.
      Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
      Паисий Хилендарски

Comment

Hans Delbruck написа
        А кой е почитател на черното в Алемания?
        Ангела Меркел.

Но коалицията на жълтите с червените изглежда по-малко вероятна от тази на черните със зелените - все пак жълтите открито са съюзници на черните, докато зелените макар и близки до червените изглеждат не чак отлкова обвързани с тях.
        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
        Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
          Ангела Меркел.

Но коалицията на жълтите с червените изглежда по-малко вероятна от тази на черните със зелените - все пак жълтите открито са съюзници на черните, докато зелените макар и близки до червените изглеждат не чак отлкова обвързани с тях.
          Зелените са гадняри. :sm113:Няма ли някакъв вариант без тях?

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
          Паисий Хилендарски

Comment

Зелените са гадняри. :sm113:Няма ли някакъв вариант без тях?
            Вариант за кого? Черни или червени? Черните изглеждат в малко по-добра позиция, защото привидно жълтите са с тях, а Йошка не отхвърли възможността за коалиция, стига Меркел да не е канцлер (което ме кара да си мисля, че е много възможно да я нарочат за изкупителна жертва и виновна за загубата, след което да бъде отстранена от властта).
            Вестервелд категорично отрече съюз с червените, както и Фишер, а зелените са традиционни съюзници на Шрьодер ( с две думи, червените няма как да минат без зелените, освен ако не направят прословутата голяма коалиция). Крайно левите вероятно няма да вземат никаква страна или по-скоро няма да получат покана за преговори от никого.
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

mellisa написа
              Вариант за кого?
              А има и още един вариант. Ако не се разберат. Тогава пак нови избори и т.н. Или както се изказа един английски вестник: Еврото пада, Германия се разпада!

Паисий Хилендарски

Comment

А има и още един вариант. Ако не се разберат. Тогава пак нови избори и т.н. Или както се изказа един английски вестник: Еврото пада, Германия се разпада!

Хайде сега, разпадала се! По-скоро както каза и Хана, се опитва жалко да ни имитира. Въобще, тази година много народ реши да ни имитира - не стига, че западна Европа и САЩ решиха и те да се наводнят като нас, ами сега Германия следва нашия славен пример от лятото. А след като дори българите успяха да се разберат(засега ), вярвам упорито в германската дисциплина. Просто това е доста странна ситуация там, след като от години основният политически модел бе 1 + 0,5 (т.е., една голяма сила управляваща с малка като коалиционен партньор). А сега им се случва това, което ни се случи и на нас - няма ясно изразен едноличен лидер.
                А кой има интерес от нови избори, не знам. Шрьодер определено имаше интерес от предсрочни избори (той затова и направи целия цирк с разпускането на Бундестага, за да спаси и малкото възможно, т.е., колкото по-рано, толкова по-добре), но в последните дни стана ясно, че само няколко дни не са му достигнали за да достигне изравняване или дори да надмине Анжди. Дали ще има същата процентна подкрепа и на нови избори?
                Меркел загуби за 3 месеца 20 процента. Нови избори биха довели пред урните може би неподкрепили я избиратели, но може и да има обратния ефект - да стопи и малката разлика, която има.

Comment

mellisa написа
                  А след като дори българите успяха да се разберат(засега )
                  При нас моделът е ясен и отработен. Коалицията и правителството се задържат до влизането ни в ЕС. После всичко се разпада. Технологията е отработена в Унгария и Чехия. И в двата случая имаше широка коалиция и след влизането е ЕС в рамките на няколко месеца се сдобиха с нормални правителства... Ама Германия не напира да влиза в ЕС - за какво им е голяма коалиция, като знаят, че няма смисъл? :sm186:

Паисий Хилендарски

Comment

При нас моделът е ясен и отработен. Коалицията и правителството се задържат до влизането ни в ЕС. После всичко се разпада. Технологията е отработена в Унгария и Чехия.
                    Фен съм!
                    Там ни е силния коз, че все пак те отъпкват пътеката. Ако сме малко умни ще си вземем поука. Аз обаче не вярвам България да влезе 2007. Според мен няма на какво отгоре. Също тайно се надявам не наще политици да отложат влизането в евросъюза (квито са тъпанари...), а самия ЕС да ни откаже, че пази Боже иначе! Последно би било доста здравословна за нас да отърсим Румъния от гърба си, нещо за което румънците смятам имат не по-малко талант да ни помогнат сами.
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

Comment

На мен ми е любопитно сега как ще се развият нещата, и то по-скоро в психологически план, отколкото в политически, защото станалото - станало, няма очевиден победител в изборите и сега всичко е въпрос на преговори и дипломация, при това неигрови. Интересно ми е кой ще ги проведе по-добре:социал-демократите или християн-демократите.

В момента чета някакво допитване, според което немците в мнозинството си подкрепяли голяма коалиция, въпреки очевидната неприязън между Шрьодер и Меркел.

Comment

ми то жена, водач на партия, че и консервативна на това отгоре, как да спечели?
                        те атака си нямат, ма си имат по-лошо - комунисти. гледах гнусните митинги да поддръжниците им - "дайте си ни помощите, щото сме мързеливииии".
                        По моя преценка съм обективен.

Comment

Аз знам от мой приятел живеещ от 2-3 години там и работещ, че за българите е лошо че спечели Меркел, защото тя се била заканила да изгони доста голям процент от турците и други народности в това число и нас, защото в момента там има около 5 000 000 безработни германци, а това не е ставало от доста време в Германия и така да може да махне безработицата. Докато пък Шрьодер май искал да се бори главно с нелегалната работа, а там има доста наши цигани които работят нелегално и те си мислят (германците, абе изобщо всички западняци), че ние българите сме такива (имам предвид крадливи,занимаващи се нелегален бизнес и т.н.), а то не е така.
                          Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Шеленберг, имаш иникален стил на писане.
                            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

:mhehe: :mhehe: знам :rock: :rock:
                              Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Working...
                              X