Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската дипломация

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз въобще не съм наблягал на подробности относно 1ва и 2ра Б.Д.
    Относно Берлинския конгрес - вярно там още не сме имали "зряла" дипломация, но все пак сме мойели да постигнем и повече на тази среща, а не да се разделяме на 5 части!!!
    Що се отнася до Фердинанд, то грешките започват от самото начало: от извикването му, та до другите грешки.Все пак той не е българин а австро-унгарец - той си гледа собствените интереси. За Гърция и Сърбия е вярно, че са се страхували от нашата армия, но те са подхождали към не6тата по трезво: обръщали са се към истинските Велики сили....,което същевременно води до плюс за техния просперитет на запад...
    За Борис III хммм...той просто е германофил и това проличава,когато назначава германофил на поста мин.-председател: Богдан Филов, дори мога да ти кажа кога става това февруари 1940.Дори с такова правителство България остоява на немските военни и дипломати до една част на войната.Но въпреки това проличава на къде ще обърне поглед България....А най - накрая 500 000 немска армия чака България да избере - от там направи своя извод
    Нека да се пренеса малко по-напред в историята: комунистите ти каза че интелигенцията я било нямало, а кога България излиза на 2 място в света по ИНТЕЛИГЕНТНОСТ я ми кажи като толкова хулиш без да си чел досотатъчно!!!Или ти каза : "и на власт идват пълни кретени" как ще идват кретени на власт като в периода на управление на тези"кретени" комунистите като точно тогава Б-я излиза в челната 10ка на най - развитите страни в света!!! ЧЕТИ И ТАКА СПОРИ!!!!

Напълно съм съгласен с теб!!! Как така в Англия и Франция има и негри и бели и жълти, но не е като в нас - там всички са Англичани или в другия случаи Французаи няма цигани няма евреи и др...

Ами според тебе Неоних по каква причина само Америка ни подкрепя...не мислиш ли, че това е умишлено с цел да се усигори за в бъдеще...защото сега само това се сещате, че на Ньойския договор само Америка била за.
    Last edited by stanislavb; 17-08-2005, 21:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
    --- Цицерон ---

Comment

Писана е 1935 г. и доста добре представя ситуацята в която се е намирала българската делегация в Париж. Хората там дори може да се каже, че не са били дипломати и делегати, а подписници на договора.
      :sm186: Автора да не е yes-сърката Миглена Кунава?
      Уверен съм обаче, че тази книга не я е писал Кемал Ататюрк, защото той е ревизирал договора от Севър (България е подписвала в Ньой, съюзника и Турция в Севар). :fire:

Май след 500 и после още 45 годишно подрязване на изправени глави резултата вече е на лице.

Comment

stanislavb написа
        Относно Берлинския конгрес - вярно там още не сме имали "зряла" дипломация, но все пак сме мойели да постигнем и повече на тази среща, а не да се разделяме на 5 части!!!
        За жалост по онова време дипломацията ни е била на нивото на Косовските албанци (т.е. безпомощна жертва, чакаща намесата на световната общественост и Великите сили). Въобще ако някой си направи труда да сравни действията на косовските албанци през 1999 и на българите през 1876-1878 ще намери някои интересни прилики.

stanislavb написа
        Що се отнася до Фердинанд, то грешките започват от самото начало: от извикването му, та до другите грешки.Все пак той не е българин а австро-унгарец - той си гледа собствените интереси.
        Това не е съвсем вярно клише. Фердинанд като монарх е направил и много за модернизирането на страната.

stanislavb написа
        За Гърция и Сърбия е вярно, че са се страхували от нашата армия, но те са подхождали към не6тата по трезво: обръщали са се към истинските Велики сили....,което същевременно води до плюс за техния просперитет на запад...
        Това вече е напълно вярно.

stanislavb написа
        За Борис III хммм...той просто е германофил и това проличава,когато назначава германофил на поста мин.-председател: Богдан Филов, дори мога да ти кажа кога става това февруари 1940.Дори с такова правителство България остоява на немските военни и дипломати до една част на войната.Но въпреки това проличава на къде ще обърне поглед България....А най - накрая 500 000 немска армия чака България да избере - от там направи своя извод
        Това не го разбрах :o

stanislavb написа
        Нека да се пренеса малко по-напред в историята: комунистите ти каза че интелигенцията я било нямало, а кога България излиза на 2 място в света по ИНТЕЛИГЕНТНОСТ я ми кажи като толкова хулиш без да си чел досотатъчно!!!Или ти каза : "и на власт идват пълни кретени" как ще идват кретени на власт като в периода на управление на тези"кретени" комунистите като точно тогава Б-я излиза в челната 10ка на най - развитите страни в света!!! ЧЕТИ И ТАКА СПОРИ!!!!
        Е къде да го прочетем това? :sm186:
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

Comment

Според мен интелигентността е строго индивидуално качество и не може да се мери с тестове.Нека да съдим за интелигентността на народите по начина, по който живеят-май сме доста назад, а?След великото освобождение от нацистка окупация от братския съветски народ на власт идват удобни на Сталин хора, които той лесно може управлява.Погледни Тодор Живков и неговите приближени и ми кажи колко интелигентност извира от там.Не казвам, че сме нямали нито един свестен управник, но защо икономиката ни се срина след края на "светлия социализъм".Повечето българи бяха научени, че каквото и да е качеството на стоката ще го изпратим за някъде по договора за взаимопомощ и номера ще стане-добре си е на държавна работа.На комунистите не им трябват умни хора, защото някой от тях може да прозре колко са детски идейте на социализма и да иска да промени нещата.Чел съм доста разкази, където очевидци разказват как партизаните растрелват кметове,свещеници,учители или изпращат учени да живеят в някое малко селце.Просто работната класа идва у вас,гони те и се настанява.А сега децата на управниците от онова време се върнаха от чужбина, за да ни управляват.Повечето министри имат роднинска връзка с виден комунистически лидер.Като сме толкова интелигентни българите, я ми кажи защо сме в това положение.

Comment

"Като сме толкова интелигентни българите, я ми кажи защо сме в това положение."
            Като сме толкова интелигентни, защо не се научихме да протестираме, да сме заедно и да се борим срещу мамините синчета и племениците на лелята на еди кой си, защо не се опитахме поне веднъж, вместо да си пишем по форумчета да излезем навън и да изгоним натрапниците, защо от толкова ум и разум позволихме да ни управлява малцинството ръка за ръка с "испанския натрапник", защо???? Защото, драги мой, да си интелигентен не означава да си Дон Кихот и не означава, че трябва да се бориш срещу несломими вятърни мелници, да си интелигентен не означава, че можеш да промениш икономическото състояние на цяла една държава, да си интелигентен, драги е да излезеш навън, да се научиш защо там не е така, и никога да не забравяш, че си българин... Когато един ден Интелигентните ни връстници и съграждани се завърнат от чужбина, когато заспалите ни умове прозрат, че силата не е в ръцете само на един, а на всички ни заедно, тогава може би ще се пооправим, а дотогава, драги - да си интелигентен не е срамно и аз няма защо да се принизявам, и да не си призная очевидното - от толкова скитане по света, видях, разбрах и научих едно: Българите сме изключително интелигентни - Горда съм, че съм българка!!!
            The moon doesn't have a dark side, as a matter of fact, it is all dark! --- Pink Floyd ---

Comment

"Това не е съвсем вярно клише. Фердинанд като монарх е направил и много за модернизирането на страната."
              Ако според теб това е клише лъжеш се: това е лично мое мнение.
              Що се отнася до модернизирането, ако според теб железниците в София, кинематографът в Русе и Варна, е модернизирана една държава и може да оправдае безсрамните грабежи на "модернизатора",то тогава можеш да продължаваш да се заблуждаваш, че Фердинанд е и нещо добро за Б-я, но ако искаш да научиш повече за тази тема прочети някоя - друга книжка.

"Това не го разбрах :o "
              А какво не си разбрал всъшност от това, което съм написал?

"Е къде да го прочетем това? :sm186:[/QUOTE]"
              Ако имаш желание да си информиран винаги има откъде да научиш нещо повече(internet,библиотеки,списания).
              PS:твоите мнения са ми интересни)
              --- Цицерон ---

Comment

Лолита, съгласен съм с теб, но докато не развием гражданско самосъзнание и не упражним някакъв контрол върху политиците от интелигентността ни няма никаква полза.

Comment

stanislavb написа
                  Тук не съм съгласен с теб. Дори и да сме имали най-къдърните политици тогава-страната ни пак щеше да бъде разделена на пет части.
                  През 1815 година на Виенският конгерс ,великите сили победители на Наполен начертават условията, които цели сто години ще водят Европейската политика.
                  Според един то членовете на този кногрес " Нова държава в Европа ще се появи само след като Великите сили се съберат на конгрес, който ще определи границите и статута й" На този конгрес се дава автономия на Сърбия, след успешната Руско-Турска война от 1806-12 година. През 1830 година е свикан Лондонският протокол, който дава независимост на Гърция след успешната Руско-Турска война от 1829 година.Дава се и независимост на Белгия.
                  През 1856 година в Париж се свиква нова конференция, на която се дават автономия на Влашко и Молдова.
                  През януари 1877 в Райхщад се срещат двама императори Франц-Йозеф и Александър. На тази среща Австрия разрешва на Русия да воюва срещу Турция, като последната се задължава след войната да свика конгрес на който да се разгледат бъдещите Български територии. това обаче нашите Възрожденци не са го знаели, а пък Русия за да ни привлече по-близо до себе си ни е дала максималното-демек вижте аз за вас какво направих, а Лошата Европа как ви изигра. Много български политици се хващат на въдицата й и започва разделянето на фили и фоби в българското общество.
                  Стига се до парадокси-Стефан Стамболов от убеден русофил става краен русофоб след като вижда какво става.
                  Така че на Брелин ние не сме имали никакъв избор и аз не виждам защо трябва да обиждаме това поколение български дипломати
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

stanislavb написа
                    "Това не е съвсем вярно клише. Фердинанд като монарх е направил и много за модернизирането на страната."
                    Ако според теб това е клише лъжеш се: това е лично мое мнение.
                    Що се отнася до модернизирането, ако според теб железниците в София, кинематографът в Русе и Варна, е модернизирана една държава и може да оправдае безсрамните грабежи на "модернизатора",то тогава можеш да продължаваш да се заблуждаваш, че Фердинанд е и нещо добро за Б-я, но ако искаш да научиш повече за тази тема прочети някоя - друга книжка.

"Това не го разбрах :o "
                    А какво не си разбрал всъшност от това, което съм написал?

"Е къде да го прочетем това? :sm186:"
                    Ако имаш желание да си информиран винаги има откъде да научиш нещо повече(internet,библиотеки,списания).
                    PS:твоите мнения са ми интересни)
                    Всъщност моята молба беше да ми кажеш някоя "книжка", която да подкрепя твоята теория с факти, за да мога да "науча" нещо повече. Не ти искам библиографска справка - само да ми кажеш автор и заглавие. Аз ще си имам грижата да я издиря
                    We don't see things as they are, we see them as we are
                    ---Anais Nin----

Comment

Уважаема лолита тъй като ми бе направена забележка, че се държа нелюбезно с дами позволете моля да ви задам един въпрос, който не засяга толкова форумната тема, да не кажа никак. Вдигам смирен поглед към заглавието на темата и се отчайвам от собствената си нетактичност, но наглите персонажи в битието са лишени от възможността да погледнат себе си и действията си в перспектива и да оценят заблудеността си. И така - ето въпросът ми: Вие уважаеми/а като какъв/каква се детерминирате/самоопределяте? Полово. Едното ви мнение във форума е писано завършвайки с окончания на мъжки род, а другото изненадващо - с женски род?
                      Може би ще е добре да прецизирате за да знаят форумните питомци като как да се обръщат към вас.
                      Колооритна личност две думи няма по въпроса.
                      Набоков не е добър пример за подражание Нито пък Хумберт Хумберт.
                      Освен ако мечтата ви не е да умрете в затвора - нещо, което неблагородната, но сърцата душа не ви пожелава в никакъв случай.

Comment

В момента не мога да се сетя точно къде бях чел това, но все пак аз те упътих, а ти си направи труда да потърсиш....

Съжалявам Parabelum но не съм момиче а момче на 15 години, и просто съм сбъркал.Всеки прави грешки, ако ме мислиш за някакво момиче престани!!!

И все пак Parabelum мерси за твоето мнение и твоят изчерпателен отговор, които наистина е добре обоснован...
                        Last edited by stanislavb; 18-08-2005, 16:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                        --- Цицерон ---

Comment

Lolita написа
                          "Като сме толкова интелигентни българите, я ми кажи защо сме в това положение."
                          "Всеки народ е заслужил съдбата си".
                          (\_/)
                          (°_°)
                          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

stanislavb написа

Съжалявам Parabelum но не съм момиче а момче на 15 години, и просто съм сбъркал.Всеки прави грешки, ако ме мислиш за някакво момиче престани!!!
                            Тогава се извинявам за станалата грешка. Не искам да обиждам никого тук. Извинявай, че съм те объркал за момиче!
                            То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Няма никакъв проблем.....Просто не искам да стават недоразумения.
                              --- Цицерон ---

Comment

Какво значи добри дипломати?

Най-малкото в по-модерен контекст се изисква дипломатите да са добре образовани. Отделно има нужда от практика, а и от традиция. Вярно, без талант не може, има хора са си умни, схватливи или просто хитруши, но другите фактори са поне толкова решаващи.

Въпроса в тази тема често опира до една вековна философска дилема:
                                детерминизъм или свободна воля. Маркс имаше една приказка от рода на, "Човек има свободна воля и поле на действие само вътре в рамките на една структура". С други думи той е структуралист или детерминист.
                                Колко сила е имала България по онова време да надделее над съществуващите структури? Не мисля, че е било много. Ние по-скоро сме се съобразявали или ни е било нареждано. Дори при успешни военни действия държавата при една продължителна война винаги е била изправена пред фалит. Не сме имали най-малкото икономическа мощ. Какво остава за останалото? Ако вземем Франция за пример, след войните на Наполеон. Враговете и идеално биха я разкъсали, но... все пак говорим за Франция. Тайлеран отделно е толкова виден дипломат, че оставя границите и непокътнати. С други думи, дори да сме имали дипломати от такава класа, сме нямали с какво да ги подкрепим. И то в крайна сметка едното се връзва с другото: бедна аграрна държава, кофти дипломация.

Нашия основен проблем обаче се явяват Балканските войни. Тогава се бием с противници на нашто дередже. Там определено имаме основни пропуски и много груби грешки. Интересното е дали при добра дипломация бихме си спестили всичките останали трагедии. Най-вероятно да. Дали в последствие Великите Сили щяха да ни оставят на мира да сме все пак една голяма славянска държава на Балканите е друг въпрос... Каквото ни се случва в крайна сметка следва логиката на "баланс на силите". Никой не Балканите не е искал голяма и силна България и са намерили начин да ни орежат крилете.

В крайна сметка аз също се колебая между структура и свободна воля, но работата е, че и двете важат според случая. В едни моменти едното натежава повече от другото. Доста е семпло обаче да се каже "сами сме си виновни". В повечето случаи сме действали според обстоятелствата, които не сме си избирали.

Замислете се и за днеска. Колко от дипломатите ни са обучени в престижни международни учреждения?
                                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                                (собствен патент)

Comment

Working...
                                X