Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Климат и палеоклимат

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Относно това, че в последните десетилетия се наблюдава известно затопляне, мисля, че никой не спори. Въпросът е доколко това затопляне се дължи на човешка дейност и по-специално на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата.
    Астрофизикът проф. Нир Шавив намира силна корелация между периодите в които Земята е изложена на повишено космическо лъчене (т.е. когато слънчевата система пресича централната равнина на галактиката) и средната температура на земната атмосфера, обусловена от нивото на облачността.
    Вижте тук https://www.ias.edu/ideas/2015/shaviv-milky-way
    кратко видео: https://www.youtube.com/watch?v=rre5KvvjIu4
    по-подробно: https://www.youtube.com/watch?v=p9gjU1T4XL4
    "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
    FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

    Comment


      #17
      Thorn написа Виж мнение
      По-топла зима може да се смята за нещо хубаво.
      Всичко е чудесно, докато инфраструктурата не почне да губи актуалност. Той проблема не е в климата сам по себе си, а във факта, че сме си устроили целия живот под определени климатични условия. И като почнат да се променят тези условия, трябва да се преустройваме. Съответно разходи, главоболия, а в крайна сметка и конфликти.

      Това, че преди пет милиона години тука са расли ананаси или някъде другаде са пълзели ледници, нас в тоя момент изобщо не ни грее и не смекчава проблема.

      Точно толкова не ни грее и въпроса дали затоплянето е антропогенно. Ако е антропогенно, трябва да се борим със себе си. Ако не е антропогенно, трябва да се борим с природата. Или да платим съответната цена.

      Comment


        #18
        Грандиозна разлика между инфраструктурата в Испания и тази в Германия няма.

        Колкото до затоплянето, тезата е, че ако то се ограничи с до три-четири градуса по-високи средни температури, вероятно би трябвало да го приветстваме, а не да се борим с него.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #19
          Thorn написа Виж мнение
          Грандиозна разлика между инфраструктурата в Испания и тази в Германия няма.
          Няма нужда разликата да е грандиозна, за да възникне проблем. Достатъчно е три дена в годината асфалта да се разтече, а зимата да се напука като баница. Релси, кабели, енергопотребление, водоснабдяване и канализация, абсолютно всяка сфера търпи влияния от климата. Утре перничани няма да имат вода за пиене, а подлеза до нас ще е метър и половина под водата. Всичко това трябва да се адаптира под новите условия.

          Thorn написа Виж мнение
          Колкото до затоплянето, тезата е, че ако то се ограничи с до три-четири градуса по-високи средни температури, вероятно би трябвало да го приветстваме, а не да се борим с него.
          То няма лошо да го приветстваме, обаче някой трябва да плати сметката. Грубо казано, ресурсите като цяло може да нараснат, но ще трябва да се преразпределят.

          Comment


            #20
            Ще пострадат Бангладеш и разни световни паразити като Малдивските острови и Полинезия. При това за кораловите атоли не е сигурно, щото има сведения за активизиране дейността на коралите, вследствие на която атоли, коите е трябвало да потънат, нещат да потъват.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #21
              За адаптирането- постоянно трябва да се адаптира. Идеята е, че Испания си се справя и при температури, с каквито плашат Германия, пък живее.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                #22
                Аз разбирам, че в Испания се живее трудно, но пък от друга страна хората вече и в космоса живеят. Жилава раса сме

                За съжаление проблема не е в абсолютните условия, а в промяната. Ако Германия утре стане Испания, ще трябва да плати съответната цена, за да живее в новите условия.

                Comment


                  #23
                  Водопроводите и без това трябва да се сменяват през няколко десетилетия, пътищата и електропроводите се ремонтират постоянно, а планираната смяна на енергийната парадигма от мееееееееееекоо казано спорната "зелена сделка" е в пъти по-сложна.


                  thorn

                  Средновековните църкви в България

                  Comment


                    #24
                    Още зарибявания:

                    Ако темепературите се качат с много, може да стане лошо. Има опастност да се получи така наречената метан хидратна бомба - вследствие на затоплянето метановите конкреции на дъното на океана да се разтопят, като отделят огромно количество метан във въздуха, който като парников газ е по-ефективен и от СО2.

                    Най-лошата прогноза е получаване на процес с положителна обратна връзка, т. е. самоподдържащ се и самоусилващ се. Може да стане нещо от рода на еоценовия термичен максимум, когато темепературата се е вдигнала с 8 градуса. Но и тагава не се е получил апокалипсис. Не че няма такива, които и апокалипсис предсказват - да станело като Венера.


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      #25
                      Е, те казват, че проблемите не се изчерпват просто с качване на температурите с 2-3 градуса (а и качването ще е някъде - някъде ще се окаже и по-студено), някои говорят, че няма как да спре дотам, да не говорим колко ще е весело, когато започне сериозно са се замръзналата част на тундрата. Проблеми ще има навсякъде по крайбрежията, а в населени места на крайбрежната линия живеят много от хората (май даже повечето). Т.е. проблеми със сигурност ще има, не става въпрос да е малко по-топло (което сигурно не малко хора ще зарадва, че не всички опичат зимите). Ще намалят ресурси, ще има проблеми с вода и храна, а това неминуемо ще доведе до кризи и войни, които ще засегнат повечето хора.
                      Някъде бях срещал и разни по-мрачни сценарии, свързани не директно с глобалното затопляне, а с повишаването на нивата на въглеродния двуокис (свързани с промени в химическия състав (май беше киселинността) на водата в световния океан и разни промени в теченията). Но идеята е, че няма да станат по-добре нещата като се промени климата. Нищо, че някога е бил и много по-различен - нашата цивилизация е отскоро (особено в геологична перспектива - в тая връзка, дева ли много ни грее, че след 10-20 хиляди години може да настъпи поредното сериозно застудяване) и никога не е била толкова многобройна - ще пострада сериозно от такива неща. Не че ще изчезне или нещо подобно, но едва ли наследниците ни ще живеят така добре, както сме живели ние.

                      ПП Ким Стенли Робинсън имаше цял цикъл от НФ романи, които разглеждат подобна ситуация - ясно е, че е литература, но е интересно, според мен.

                      Comment

                      Working...
                      X