Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отговори на наивни въпроси

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Отговори на наивни въпроси

    Някой знае ли защо Бен Гурион и прочие ционисти са избрали да нарекат страната си Израел, а не Юдея? Все пак "десетте израилски племена" са се затрили в мрака на историята (e, мормоните претендират, че знаят истината) и оцелелети евреи би трюбвало да са юдеи, демек от коляното на Юда?


    thorn

    Средновековните църкви в България

    #2
    Thorn написа Виж мнение
    Израел, а не Юдея?
    Свързано е с "Вавилонския плен" и е - както в много други еврейски сказания - малко заплетено. Понеже колената хем изчезват, хем после се оказва, че имат потомци, с които изгнаниците юдеи се събират. От времето на плена е и предсказаното от пророк Езекил възстановяване на Израел. В едно от своите видения (получавал ги е в състояние на бодърстване, а не като сънища) той описва бъдещия възстановен Израел (точно с това име) като страна между Средиземно море и река Йордан, и на юг от Дамаск (макар че всъщност повечето време приказва за Храма - накъде ще е обърнат, как ще изглежда, какво ще има в него и така нататък).

    Виж например това
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

    Comment


      #3
      В съвремения юдаизъм - след разрушаването на Втория храм, народът на Израел, земята на Израел включват в себе си и Юдея. От векове насам евреин, юдей и израилтянин се възприемат като синоними и обозначават както народ, така и религия.
      При празнуването на първия ден на еврейския празник Песах всеки евреин произнася "тази година тук, догодина - в земята на Израел". И така поне 1000 години, а може и повече.

      Исторически погледнато, последната еврейска държава - на Хасмонеите, включва земи на Юдея и Израел, та дори и такива, които в Петокнижието не са свързани с едно от израилевите колена.
      Пак според Петокнижието, Юда е син на Яков, който е Израел.

      Причините за така избраното име вероятно са много, но според мен главните са две:
      1. Юдей, както казва Пиер Данинос, не е благозвучно (заради Юда Искариот)
      2. Приемайки се за наследници на Израел, който включва и Юда, евреите обосновават претенциите към териториите и на двете царства. Сравнително неотдавна ционистите ревизионисти се отказакаха официално от историческите претенции към земите на изток от р. Йордан
      "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
      FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

      Comment


        #4
        Благодаря. Свързването с Юда Искариот е достатъчно основание. Но ми е интересно дали Бен Гурион конкретно някъде е отговарял на такъв въпрос.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #5
          За първи път съчетанието “държавата Израел“ се използва от Isaac Fernhof‏, който превежда на иврит заглавието на книгата на Херцел Der Judenstaat като “мединат исраел“
          При основаването на държавата, надделява мнението на Бен Гурион и съчетанието “държавата Израел“ фигурира като име на новосъздадената държава в декларацията за независимост.

          п.п.
          Името Израел се среща над 2000 пъти в Библията

          ппп
          Отъждествяването на Юдея с Израел е станало през VIII век пр. н. е., след като асирийците разоряват израелското царство, а верният им васал Юдея приема емигрантите от Израел, включително и интелигенцията, завладява част от териториите му, обсебва традициите, легендата и историята му и накрая - централизира култа към Йехова в Йерусалим. Идеологията на прехода е написана (вероятно от книжника Шафан / Сафан писеца) в най-старата книга от Петокнижието - Второзаконие.
          Описание на цялата история как цар Йошаяу (Иосия) "намира" книгата в храма и осъществявя религиозно-политическата реформа има в Царе 4 глава 22
          Last edited by Изчезнал Безследно; 18-01-2021, 16:04.
          "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
          FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

          Comment

          Working...
          X