Съобщение

Collapse
No announcement yet.

На 26 април се навъртат 30 години от Чернобил Chernobyl disaster .

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Stan написа Виж мнение
    Ама разбира се, съветската радиация не само не е вредна, напротив - тя даже е полезна.
    Няма нищо по-вредно от глупостта!

Иначе,
    Много обичам да ми обясняват какво, как и защо е било, хора които не са били свидетели на събитието или са били прекалено малко за да го помнят, но пък са чели ...
    Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

ValBo написа Виж мнение
      Няма нищо по вредно от глупостта!
      Не и ако глупостта е съветска.
      То бива бива, ама това да тръгнеш да обясняваш, че всичко е било Ок. Казваш че помниш, че по това време армията постоянно е мерила радиационния фон и всичко било наред. Би ли ни светнал ти лично участвал ли си в тези замервания през пролетта на 1986 г.
      Казваш - не се знаело, щото СССР не казали нищо. А що не са ни предупредили, нали ни бяха "Големия брат"!?
      Казваш - после, се появили официални съвети, да се мият зеленчуците, да не се пие мляко и т.н. Хронологически би ли ни светнал, колко след аварията се появиха тия съвети. Примерно, колко дена след аварията се появили тези съвети в официоза "Работническо дело".

Comment

mechoka написа Виж мнение
        Грешки водещи до беди е имало,има и ще продължава да има.Безгрешни хора няма.Разликата между Чернобил и Япония е в ответната реакция на инцидента.Че е било идиотщина да се прави такъв експеримент е ясно.Но хайде,решили,направили са го,изтървали са работата.Но после ти да тръгнеш да криеш за случилото се,да се спуска информационно затъмнение,да излизат идиоти с рангове на министър на здравеопазването,които да успокояват че няма нищо страшно-това беше най-грозното и отвратително нещо.
        В Япония нито за миг нямаше информационно затъмнение.Имаше периоди в които не се знаеше баш какво точно се случва,но умишлено укриване на информация там не е имало.
        .......
        Ми те в Косово едни самолети от запад тонове обеднен уран изсипваха и почти нищо няма в световните медии , в Косово и Южна Сърбия на няколко километра от нашата граница . И това доста по скоро маи не е затъмнение или е , или не е затъмнение , може и затъпение да не е .

Comment

Мен лично ме валя радиоактивен дъжд във Варна, защото ни изкараха Другарите на манифестация, както си трябва.
          Всеки опит да изопачи ситуацията е смешна. Нито на нашите комуняги, нито на рашките им пукаше за хората.

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
            Мен лично ме валя радиоактивен дъжд във Варна
            В Пловдив беше страшна гръмотевичнабуря на 1-ви, и дъжд от сърце.

Comment

То бива фобии, ама чак толкова...
              Та да, няколко дни криха. И аз марширувах на първи май под дъжда.
              Кога е дошла информация при нас, нямам идея. Ако не се лъжа, съобщиха на 4-ти някъде.
              По това време вече се беше разбрало -хората слушаха Свободна Европа. Дали заради това, дали тогава дадоха разрешение от Москва, дали защото нямаха никакъв опит в подобни събития, но казаха чак тогава. После имаше предавания по телевизията, имаше събрания по училища и предприятия, имаше и разни табла разпространени, дори и в Работническо дело.
              Това, че в началото постъпиха глупаво, е вярно. Но и влиянието на Чернобил се преекспонира.
              Аз не съм бил роден когато са били бумовете ядрените надземни изпитания, но данните за радиационният фон от това време стоят. Та тогава нашите родители са погълнали много по-голяма доза радиация. И то толкова, че прави радиоактивното датиране за това време почти невъзможно.
              Но пък не е Съветско и няма нужда да се прави черен пиар от това нали?!

Comment

Да съм бил малък,да съм бил-колко да съм бил при положение че участвах и в злополучната манифестация.
                А армията ръководена от ЦК на БКП може да си казва всичко и да обяснява облака откъде минал и как съветската радиация е най-безопасната радиация в мире.
                Познавам много добре района в Стара Планина в който паднаха най-голямата част от валежите при тия събития.Във въпросния район голяма част от гъбите станаха напрактика отровни след въпросните валежи.Конкретно при две от най-масовите Suillus granulatus и Boletus edulis отровноста се запази за над 10години.Между другото случай с контейнер гъби за износ от България за Финландия показал повишена радиоактивност имаше и миналата година.Сам брой колко години са минали.
                Същата година в точно същите тези райони имаше и масови измирания на пчелни семейства.
                През периода около 92-94година имаше пиково повишаване с 2-3-400% на заболеваемостта от мозъчен глиобластом при човека в определени райони на страната.
                След аварията заболеваемостта от левкeмии и костни тумори в България върви плътно,единствено и само нагоре та и до днес.
                И т.н. и т.н.
                Сам разбираш че подобни неща при фон "не много по-висок" няма как да се случат.Както и че задържането на изотопите за толкоз време говори не много добре за переспективата какво може да има на отделни петна някъде из планината или на сантиметри надолу в почвата и в момента...
                Оттам пътя до подпочвените води които пием и до тревата на добитъка който ядем е ясен.
                Няма как да изгрее слънце,ако преди това не е имало нощ.Голямата депресия ражда най-големия злодей на всички времена-Хитлер.Но ражда и гении като Айнщайн и Чаплин.Примерно без втория нямаше никога да разберем че Живота е също толкова неизбежен,колкото и Смъртта!И все още вярвам че гениите са повече от сатрапите...

Comment

RAMMSTEIN написа Виж мнение
                  Ми те в Косово едни самолети от запад тонове обеднен уран изсипваха и почти нищо няма в световните медии , в Косово и Южна Сърбия на няколко километра от нашата граница . И това доста по скоро маи не е затъмнение или е , или не е затъмнение , може и затъпение да не е .
                  Да де,а вие що биете негрите...
                  Няма как да изгрее слънце,ако преди това не е имало нощ.Голямата депресия ражда най-големия злодей на всички времена-Хитлер.Но ражда и гении като Айнщайн и Чаплин.Примерно без втория нямаше никога да разберем че Живота е също толкова неизбежен,колкото и Смъртта!И все още вярвам че гениите са повече от сатрапите...

Comment

Аз ти цитирам завеждащият националният раков регистър, но явно и той не е авторитет :-)

Comment

Сун Дзъ написа Виж мнение
                      Всеки опит да изопачи ситуацията е смешна. Нито на нашите комуняги, нито на рашките им пукаше за хората.
                      Показателното е че същата година имаше голям инцидент в складовете на Кинтекс до Карлово.В смисъл-сериозен взрив и два склада просто изчезнаха и загинаха около 15души.Само самоотвержеността на един конкретен служител беше спасила ситуацията от това да не последва нов,много по-убав пожар и взрив и Карлово и Сопот сега да ги нямаше изобщо на картата.
                      На 2 пъти думна много хубаво и после се образува такава харна гъба като по филмите.
                      Та тогава вместо евакуация на хората местните партийни величия,военните и отговорната народна милиция пак така обясняваха на хората че никаква опасност няма.А гъбата била щото "имало учения на войниците и биле пуснали димка".
                      Случката е малко след Чернобил и показва отговорните другари колко са си взели поука от предната.Димки,учения и глупости вместо да се изведат деца,работници и т.н. организирано поне на високото над града...

Comment

А ти какво очакваш да ти кажат?
                        Складовете гръмнаха, бягайте бързо!
                        И кой ще управлява бягащата тълпа, в която жертвите ще са в пъти повече?

Comment

ValBo написа Виж мнение
                          Аз ти цитирам завеждащият националният раков регистър, но явно и той не е авторитет :-)
                          Не са съмнявам в авторитета му,а в добронамереността му.Както навремето и за Черноземски.
                          Грозно е когато се изопачават нещата по йезуитски.Карцинома на щитовидната е сравнително рядък тумор.Нали се сещаш че ако заболеваемостта се качи от 80 на 800 за година примерно,то това е много незначително като бройка спрямо цялото население,но много грандиозно като процент.
                          Нали се сещаш и че едва ли йонизиращата радиация е етиологичен фактор за само един единствен вид тумор??Ясно е че е доказана пряка зависимост между аварията и туморите на шитовидната.Не знам,а и не ме интересува защо въпросния доцент пропуска това че взаимосвързаността на въпросната авария е почти доказана освен за туморите на щитовидната и за костните обаче.Както и че йонизиращата радиация по принцип си е ко-канцерогенен фактор при развитието на левкемиите.И още куп други...Които са все по доста над 800бройки...
                          А и нужно ли е типично по сталински да броим хората като бездушна бройка!?
                          -------------------
                          Въпросната авария в Чернобил е причината за смъртта на Митко Воев-най-смисления поет пък от по-ново време.
                          На мене смъртта на тия тримата ми стига и ми е предостатъчна за да го ненавиждам въпросния режим,пък ако ще и други жертви и лагери и прочие да нямаше изобщо...
                          Last edited by Thorn; 19-04-2016, 01:59.

Comment

ValBo написа Виж мнение
                            То бива фобии, ама чак толкова...
                            Та да, няколко дни криха. И аз марширувах на първи май под дъжда.
                            И не си развил фобия към режим, на който не му дреме за твоето здраве и те е изложил на риск, само и само да не каже, че Големият брат се е оакъл? Човече, ти имаш ли инстинкт за самосъхранение?

От това, което си написал - "Аз пък помня, че постоянно се мереше в армията радиоактивността и фонът не беше много по-висок от нормалното.", човек остава с впечатление, че по това време си бил в армията и си участвал във въпросните замервания. Просто българският е богат на глаголни времена. Та затова ми е интересно - пряк свидетел/участник ли си на тези замервания и ако да, къде си служил.

Кога е дошла информация при нас, нямам идея. Ако не се лъжа, съобщиха на 4-ти някъде.
                            По това време вече се беше разбрало -хората слушаха Свободна Европа. Дали заради това, дали тогава дадоха разрешение от Москва, дали защото нямаха никакъв опит в подобни събития, но казаха чак тогава. После имаше предавания по телевизията, имаше събрания по училища и предприятия, имаше и разни табла разпространени, дори и в Работническо дело.

Е това е врътката - просто вече се е било разбрало и нямало е как да крият. Въпросът е защо се е криело до този момент, защо хората не били веднага предупредени какво да правят. Тия на трибуната, пред които си марширувал, са били на ясно, обаче не им е дремело за тия долу, като теб, дето са марширували и са викали ура.
                            Това, че в началото постъпиха глупаво, е вярно. Но и влиянието на Чернобил се преекспонира.
                            Аз не съм бил роден когато са били бумовете ядрените надземни изпитания, но данните за радиационният фон от това време стоят. Та тогава нашите родители са погълнали много по-голяма доза радиация. И то толкова, че прави радиоактивното датиране за това време почти невъзможно.
                            Но пък не е Съветско и няма нужда да се прави черен пиар от това нали?!

Comment

ValBo написа Виж мнение
                              И кой ще управлява бягащата тълпа, в която жертвите ще са в пъти повече?
                              Ти май не разбираш че при въпросното събитие добре че се беше намерил самоотвержен човек който да жертва живота си за да спре разрастването на аварията,защото в противен случай нямаше да говорим за повече или по-малко жертви,а за нещо доста по-страшно.
                              И защо мислиш че въпросните два града са "тълпа" при положение че поради спецификата на производството имаше редовни обучения по ГО,отработена и оттренирана многократно система за евакуация с викачи,организатори и т.н.,функционираща известителна система,множество и функциониращи скривалища и т.н. и т.н.
                              Но никое от тия неща не бе задействано.Щото ако я бяха задействали,то трябваше отговорните другари да си признаят че са оклепали кълките.

Comment

Stan написа Виж мнение
                                Не и ако глупостта е съветска.
                                То бива бива, ама това да тръгнеш да обясняваш, че всичко е било Ок. Казваш че помниш, че по това време армията постоянно е мерила радиационния фон и всичко било наред. Би ли ни светнал ти лично участвал ли си в тези замервания през пролетта на 1986 г.
                                Казваш - не се знаело, щото СССР не казали нищо. А що не са ни предупредили, нали ни бяха "Големия брат"!?
                                Казваш - после, се появили официални съвети, да се мият зеленчуците, да не се пие мляко и т.н. Хронологически би ли ни светнал, колко след аварията се появиха тия съвети. Примерно, колко дена след аварията се появили тези съвети в официоза "Работническо дело".
                                Една седмица след аварията. Имахме общ сбор на цялото училище с пълен разказ за събитията и мерките за безопасност точно една седмица след аварията (Някъде около 2-3 май точно отивахме на ексурзия из страната, та преди нея се състоя информирането, спомням си как на спирка по пътя народът се юрна да бере и яде зелени сливи, а аз виках - недейте, не чухте ли кво казаха преди ден)

Мисля, че дискусията отива към забраненото от форумните правила политизиране, още повече - абсолютно малоумния митологичен вариант на това политизиране.

Но никое от тия неща не бе задействано
                                Добре ще е да минем без нагли лъжи като тая, ама явно не може.

Comment

Working...
                                X