Здравейте колеги.Нов съм във форума,въпреки че го знам и следя от известно време.Темата се отнася за всички конфликти,войни и пр.,в които са участвали български войници или граждани след 89-та.Причината да направя такава тема, е доста проста.Наскоро разговарях с един мой приятел-войник,който е бил в Афганистан и ми разказа доста интересни неща за българите там и за живота като цяло.Идеята е всеки,който знае нещо интересно да пише,за да видим дали излиза вярна информацията,че нашият войник не става за нищо вече.Тъй като споменах по-горе,че съм нов,ще помоля модераторите да преместят темата в друг раздел,ако тя не е за тук.Надявам се да се получи интересна дискусия с всякакъв материал.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Модерният български войник-чудак или храбрец???
Collapse
X
-
Понятието " не става за нищо вече" е толкова неопределено, че трябва да поясните за какво става въпрос. Нека първо си уточним понятията, за да избегнем недоразуменията. Изложете вашите наблюдения, доказателства и изводи и тогава може и да се намерят хора с мнение. Лично аз мисля, че хората по принцип са си такива каквито са били и преди сто или повече години, само някои обстоятелства са се променили."Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"
-
Аз не съм на горепосоченото мнение,точно обратното,аз го оспорвам.Това,което се има в предвид от хората,чиито изказвания наблюдавам в интернет пространството и въобще, е,че нашите войници са недисциплинирани,хилави и едва ли не нискокачествена войска.Както казах аз съм силно против тази теза и тъй като имах честа да разговарям с един войник и той ми разказа интересни неща.За това реших да направя тема тук и да чуя нещо повече,защото аз съм доста млад все още и със сигурност по-възрастните измежду потребителите във форума,ще знаят нещо интересно по въпроса(Особено тези,които са минали през казарма или пък са военни).
Comment
-
Не.Отново казвам.Това не е мое мнение и никога не е било.Нарочно го написах по по-груб начин,защото най-често точно такава характеристика срещам за българските войници.Аз мисля,че изяснихме какво имам в предвид и се извинявам ако съм дал грешно опроделение .Във връзка с българския флот също ми е интересно дали има истории,тъй като България не знам дали е имала претенции да развива флот както в исторически,така и в модерен аспект?
Comment
-
Не ми разказа нещо,което да е в стил "екшънмен",а по-скоро ми каза как живеят войниците,цивилните.Показа ми снимки на базата им.Той е служил на летището Кандахар и в базата е имало над 16 000 войници.Направи ми впечатление,че от това,което каза излиза,че нашите войници са направо като някакви екзотични животни.Например ми разказа,че за разлика от нашите момчета,другите много се плашели от бомбардировките.Показва ми снимки,на които по време на бомбардировки(или след това,не помня точно) българите са се снимали,докато покрай тях нямаше живо пиле.Разказа ми как много често се случвало бомбите да ги заварят по време на обяд или докато пийват бира,но българските войници въобще не ги взимали на сериозно тия неща.Думите му бяха следните:"Първият един месец ми беше много странно,защото всичко ново,непознато,ама като се минаха няколко седмици и вече спира да ти дреме.Случвало ми се е да си легна и да почнат да ни обстрелват с ракети,ама няма кой да се занимава да ходи по бункерите...ако си чул сирените,значи си жив."Много смешна (поне за мен) случка ми разказва,в която едно "хъмви" с чуждестранни войници си пътувало и било нападнато по пътя.По правилник всички войници излизат от противоположната на стрелбата страна и чакат подкрепление-да,ама нашите не правели така:"По принцип другите,като почнат да ги стрелят чакат от другата страна на джипката,докато дойде подкреплението.Нашите обаче като почнат да ги обстрелват не правят така".Питам го аз какво правят нашите,той ми отговаря следното:"Ми кво правят...приемат го лично.Излизат си по правилник от джипа и вместо да чакат,изкарват автоматите и започват и те да стрелят.Въобще не еб**ат какво пише в правилника.".Каза ми,че много често другите войници се снимали с тях и даже ни гледали странно заради този ни начин на разбиране на нещата.Приемам,че момчето не ме лъже,защото не вярвам да има причина.Прави ми впечатление,че,ако е вярно казаното от него,нашият манталитет може да бъде много интересен за чуждите войници.В случая бих казал,че това е т.н. "Балкански синдром",ама ми каза,че дори и нашите комшии "не правели такива щуротии".Та това в общи линии ми разказа момчето.Сега е на подготовка и скоро ще заминава в Босна на омиротворителна мисия.Каза ми също,че за 6 месеца взимали 20 000лв.,но ако си с връзки влязъл в контигента,както се случвало най-често,не взимаш повече от 12-15 000лв.,защото трябвало "да си платиш за екскурзията".Та въпросите ми са два-според вас,казаното от него истина ли е,или е лъжа?И най-вече дали сте срещали подобни хора с истории от този сорт?
Comment
Comment