Amazon написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрическите и безшофьорни коли
Collapse
X
-
Притеснението ми това дигитално-електрическо чудо да каже "critical system error / file not found" и да ме остави на средата на пътя ми е много по-голямо, повярвай ми. Колкото по-сложно, толкова по-лесно се чупи.
Но възможността да зареждаш вкъщи може донякъде да облекчи нещата, съгласен съм. Но не много - огромната част от хората паркират на улицата, нямат собствен гараж. Поне в България е така.
Who is Preston Tucker?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеНо не много - огромната част от хората паркират на улицата, нямат собствен гараж. Поне в България е така.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеА тия със собствен гараж ще си прекарат ток от зареждачките Рязко ще се повиши електрокултурата
Dinain написа Виж мнениеWho is Preston Tucker?This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Да попитам по запознатите с двигателите - какъв по обем и мощност ДВГ е необходим за да захранва четирите електродвигателя на съвременен електромобил, като осигурява всичката ел.мощност, която и батериите на същия електромобил могат да осигурят. ДВГ ще се ползва само за да задвижва ел.генератор(или каквото е необходимо). От този ел.генератор ще се захранват ел.двигателите на автомобила.
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеWho is Preston Tucker?
Създател на прословутия лек автомобил, носещ неговото име, Tucker '48. Наобещава какви ли не характеристики, приема поръчки за несъществуваща кола, наема най-големия завод в САЩ, този в Уилоу Ран, където Форд е произвеждал бомбардировачи. И накрая едно нищо, произвежда по-малко от 50 броя, които не отговарят на оригиналния образец.
Особени черти: огромен двигател, работещ на много ниски обороти, но развиващ много голям въртящ момент, използване на хидротрансформатори вместо диференциал, двустепенна скоростна кутия (възможна поради споменатия голям въртящ момент), първите предпазни колани. Тази кола е трябвало да бъде почти вечна, много лесна за експлоатация, много надеждна и безопасна. Реалните образци имат много малко общо с обещаната схема. Затова пък сега Такър '48 е колекционен автомобил и чини милиони по автомобилните аукциони (много рядко излизат за продажба, разбира се).
Такър е бил много добър в маркетинга, а по-точно в промоцията на почти вълшебен несъществуващ продукт. Има и филм за него, който не обрисува историята правилно, а представя Такър като жертва на завистливото автомобилно лоби, което задушава автомобила на бъдещето в зародиша му. Самата история е извънредно интересна, но трябва да е написана от някой, който разбира от автомобили, защото при Такър има интересни концепции (за съжаление, неосъществени или неосъществими).Last edited by Nick; 06-04-2016, 01:42.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
miau написа Виж мнениеДа попитам по запознатите с двигателите - какъв по обем и мощност ДВГ е необходим за да захранва четирите електродвигателя на съвременен електромобил, като осигурява всичката ел.мощност, която и батериите на същия електромобил могат да осигурят.
Моя колежка си нае такъв (lease); цената му е над $40,000, но имаше много големи субсидии, някъде към $8К ако не ми изневерява склерозата... Каката умираше от кеф, че идва на работа срещу 25 цента - живееше недалеч от университета, зареждаше вечерта в къщи и караше само на батерии. ДВГ го използваше само на по-дълъг път.
Долу-горе така са устроени дизел-електроходите, много старо решение при кораби и локомотиви. Само че там няма батерии, няма регенерация.Last edited by Nick; 06-04-2016, 01:41.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Има и друг начин за оценка и сравнение.
$42К за Тесла 3 срещу $27К за Subaru WRX (не натруфена). Избирам тази кола като сходна, защото Субито ускорява по-добре от Т3 и има същия полезен обем. Разлика в цената = $15К, което при сегашните цени на бензина, при среден годишен пробег от 12,000 мили и при среден разход от 25 мили/галон за Суби означава, че бензинът му е платен за над 15 години напред. Аз лично избирам... познай коя кола. (В момента карам второ Субару )
ПП. Ако вземем $35К цена на Т3, разликата е $8К, което покрива бензина за "само" 8 години. Но тази сметка може да се модифицира с по-евтино Суби, като Импреза, например. Варианти много.Last edited by Nick; 06-04-2016, 04:09.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Nick написа Виж мнениеМилионник, да... като си спомня, че разпределителните им валове не можеха да изкарат 80,000 км, а ангренажните им вериги се износваха ("разтягаха") на пак толкова километри.
Е собственика преди промените работеше в автосервиз. Когато взеха колата наистина беше гробница, но стоя в гаража половин година (нашия че те нямаха канал) и човека я възстанови доста педантично. И след това си я кара още 20 години. Не знам колко често я е ремонтирал междувременно.
ValBo написа Виж мнениеМоят първи москич изкара 75 000. Скъса клапан на магистралата. Докато спра, клапана беше пробил буталото - намерихме го в картера.
На следващият обаче не съм сменял нищо почти 60 000. Но беше 12-тица.
И двата съм има приключения с пробити платна на помпите, счупен педал на газта, блокирала скоростна кутия, включваше само втора, но на пътя не съм оставал.
Но миналата година ни караха с рапатрак, щото излезе съобщение - обадете се в сервиза и не може да вдигнеш повече от 60.
Някакъв скапан датчик се откачил...
Comment
-
Dinain написа Виж мнениеИма го проблемът с мащаба, който гледам не е споменат. В началото ще са малко електростанциите и ще е ад. Но дори да изчезнат всички бензиностанции, да бъдат заменени от електростанции и всички коли да станат електрически за една нощ: зареждането на резервоар с гориво отнема 1-2 мин; след това се отместваш и влиза следващата кола. Сега си представете, че вместо 1-2 мин. със закачен маркуч, колата трябва да седи 30 мин. със закачен кабел - същата бензино/електростанция ще има 15 пъти по-малък капацитет... а броя коли на пътищата е същия. Ерго - трябва "електростанциите" да станат 15 пъти повече или 15 пъти по-големи, за да обслужват същия пътен поток... вместо 10 колонки, да имат по 150. Пардон, даже още по-големи, защото ел. колата трябва на всичкото отгоре да се зарежда по-често от колата с ДВГ (има по-малък пробег). И като се ширнат от двете страни на магистралата едни безкрайни плацдарми с хиляди жужащи коли на зареждане, а вътре домочадието седи на климатик, чопли смартфона и мърмори "колко остана"... еколозите са в екстаз.
Gaden Gogi написа Виж мнениеM-da, towa ми напомня брадвата на Нисшия Крал от Петия Слон (Пратчет), дето беше на няколко стотин години. При такива условия съвременна кола и милиардник може да стане.
Но все пак основен агрегат като двигателя, или купето не са сменяни.
Рекордьора ако не бъркам е фолксваген костенурка. Преди 20-тина години беше описан един на милион и половина, който още беше в движение. Та ако някой е бързак, има мазохистичнинаклонности да кара стара кола, когато лесно може да си позволи по-нова и му се експериментира, сигурно може без никакви проблеми да навърти 1-2 милиона километра по хубави пътища, докато изгние купето. Потенциално всеки компонент може да бъде сменен. Проблема е че идва един момент в който е доста по-изгодно да си купиш по-нова кола, от колкото да ремонтираш старата. Което преди не беше опция и клечахме под трошките, докато боята престане да държи купчината гнили ламарини.Last edited by Angelmr; 06-04-2016, 11:33.
Comment
-
не опира само до възможносто но и до рпедлагане. Иначе двигател не е сменят, само е ремонтиран основно нанайсе пъти Иначе знам/помня какво беше "преди" задова ме досмешаха носталгичните въздишания. Иначе сега могат много по-лесно да с енавъртях милиони, стига работата да е свързана с пътуване 2 К на седмица се правят лесно = 100 К на година, като говорим не са транспортен бизнес а за пътуване насам натам да се инспектират обекти или да се видиш с клиенти.
Comment
-
Gaden Gogi написа Виж мнениене опира само до възможносто но и до рпедлагане. Иначе двигател не е сменят, само е ремонтиран основно нанайсе пъти Иначе знам/помня какво беше "преди" задова ме досмешаха носталгичните въздишания. Иначе сега могат много по-лесно да с енавъртях милиони, стига работата да е свързана с пътуване 2 К на седмица се правят лесно = 100 К на година, като говорим не са транспортен бизнес а за пътуване насам натам да се инспектират обекти или да се видиш с клиенти.
Comment
Comment