Обикновен лаик написа
Виж мнение
Всичките ми камиони като тегля чертата като разходи за ремонт са глътнали повече за ремонт на самата електроника,отколкото на всичко останало като детайли,което си го имат и автомобилите без електроника...Само една помпа-дюза можеш да погледнеш колко струва.И това при положение че говорим за човек,като мене който разбира и си ги ремонтира сам нещата.И ги ремонтира,а не купува нови части...Всеки нов камион който си купя първата ми работа е да обиколя по моргите в Германия да отскубна резервен компютър,дюзи и т.н..Щото електрониката в автомобила е много сигурна нали...
Сладките приказки колко ще е здрав и надежден електромобила ги оставям настрана.Може и да се направи такъв,но няма да се направи.Просто сегашната икономическа система-капитализма,добра или лоша-има само един тренд в качеството-надолу-нещата да изкарат гаранцията и по възможност програмирано да се счупят за да може австралопитека да иде да закупи нов уред и да върви парната машина на капитализма...
Времената на телевизорите,пералните и колите които работеха по 20години без сериозни ремонти(а когато се наложеше такъв се правеше с чорапогащник и тел)-отдавна отминаха...
Двата основни детайла в един автомобил са мотора и батерията.Кое от тях днес е качествено???
Батериите,хвани ги накуп всякакви технологии-като хванеш от най-малките гсм-ски,през лаптопските,та да стигнеш до най-големите акумулатори за професионалните UPS-и и автомобилните-масово карат 3 години и са за боклука...Производството им е вредно за околната среда,някои видове са и пожароопасни при експолатация и т.н. и т.н....
Електромоторите-от най-малкото моторче дето ти върти перките на вентилаторите на компютъра от който пишеш,та до големия мотор в пералнята-колко от тях карат повече от 2-3години...Принудих се в момента понеже ми писна да сменям,смазвам,чистя-да сложа компютър на който и процесора и видеокартата са с пасивно охлаждане.Лаптопа,компютъра ти-колко ще изкарат без почистване???
LG на новите им перални с инверторни мотори дадоха 10години гаранция за мотора...Които не се развалиха в гаранционния срок на самата пералня(2 или 3години)ги сменяме сега на четвъртата...Поголовно.100% съм сигурен че до края на десетата година ще са минали всички такива перални от района ми по два пъти за мотор...При това не говоря за някакви кучи марки уреди,а за перални по 800-1000лв.
Днес през сервиза ми минава битов аспиратор,който е закупен точно преди година и това му е вече третото посещение в сервиз за проблеми с мотор.
Дори и да може да се направи надеждно един електромотор,то нека да не си говорим глупости-няма да се направи...
Някой поръчков модел за шейха на Оман може и да не се чупи...Но автомобила за простолюдието на 3тата година тамън ще е изкарал гаранцията и ще е за пункта за вторични...И по-лошото е че тая нова техника Грую не може и сам да си я прави пред блока.Всичко е компютризирано-кат нямаш документация-само седиш и го гледаш ако е проблема до някоя платка...
И кварталния сервиз ако няма оторизация от производителя-и той седи и го гледа...
Comment