Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на Западните покрайнини

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Бъдещето на Западните покрайнини

Здравейте, приятели!
    Темата за българи, които живеят извън България ме е интерсувала винаги, но гледам да не задълбавам по темата за българите в Македония, защото винаги прочитам нещо негативно или нещо, което ми разваля настроението.Нека в тази тема да говорим само за тези западни покрайнини, които днес са в територията на Сърбия.
    Съгласно Парижкия мирен договор от 1947 г. тази територия е придадена на Федеративна народна република Югославия, но не на Р Сърбия.Какви са според вас вариантите за бъдещето на Западните покрайнини?Виждаме, че Войводина искат да се отцепят, Санджак, Прешево също, дори си спомням че Ниш поиска автономия(в която да попадат и западните покрайнини), защото районът на Ниш значително изостава в икономическото си развитие.Дали според е вас е възможно да видим една автономна българска република в Сърбия?Или ще чакаме да се обединят Сърбия и България чрез ЕС и така границите да паднат?
    През последното преброяване 465 са се писали като марсианци...

С две думи, за хората от западните покрайнини такъв въпрос не седи.

Или ще чакаме да се обединят Сърбия и България чрез ЕС и така границите да паднат?
    Че то там си е така отдавна. Хората си имат на няколко часа автобуси и до София и до Белград. Автобусчето от Димитровград спира в Света Троица след моста на бул. Сливница. Граничната проверка е та*ак. Сръбските граничари просто ти махат с ръка, българските проверяват багажа за цигари и толкова.
    Самият Ниш си е сръбски град, само по време на ембаргото пазара беше български с български продавачи, стоки и надписи.
    В Димитровград надписите по улиците са на български, сръбски-кирилица и сръбски-латиница. Българският културен център до скоро си работеше(май нещо нашите му поспряха финансирането).
    В училищата имат няколко часа български седмично. Повечето хора не говорят български но го разбират, от това което са научили в училище и защото гледат български телевизии.
    Не се наричат българи, или сърби, обикновено се шегуват че са си чисти шопи
    Има и доста млади хора завършили университет в България по държавни програми и после върнали се. Те вече говорят чист български.
    Със собствени средства са възстановили паметника на падналите при Сливница български и сръбски войници разрушен по времето на Тито. Паметника е на всички войници, а не само на сръбски, или български.
    За това че района е икономически изсостанал обвиняват сърбите, дали е вярно не знам.

Така че никаква автономия не им трябва на тия хора, нито ги гонят шовинистични стремления в която и да е посока. Да въртят бизнес с България, те и сега го правят и никой не им пречи. Ексцесиите отпреди много десетилетия вече не съществуват, сърбите не им казват какви са, те сами си се определят(или както написах, по-скоро въобще не го правят).
    Който иска да живее в България (София много им харесва) няма проблеми. Макар че поне до сравнително скоро да получат гражданство за тях беше много по-трудно отколкото за македонците.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Зайнтригува ме тази тема. Значи, доколкото съм наясно България губи Западните покрайнини по време на Ньойския договор. Някъде бях чела, че сърбите подлагали тяхната ,,отвратителна'' политика като им промивали българското самосъзнание със сръбско. Наскоро по новините казаха, че нашият президент е бил на посещение в Сърбия. И е обещал, че в тези райони ще се доставят учебници по Български език за децата в училище.

Comment

Ами тези отвратителни политики ние си ги преувеличаваме, а и е нормално да искаш да асимилираш чужди народности в държавата.

Comment

Еми да може би наистина е нормално. За съжаление обаче има много хора, който не мислят така

Comment

Working...
          X