Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наши историци сезират ДАНС за книгата „Турците в България“

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Наши историци сезират ДАНС за книгата „Турците в България“

    Ето я новината:

    Наши историци сезират ДАНС за книгата „Турците в България“
    14.11.2013, 15:06 (обновена 14.11.2013, 15:21)
    Николай Драганов

    Вместо да градим мостове за българско-турските взаимоотношения, ние правим точно обратното. България е посрамена по цял свят, тъй като в петхиляден тираж на английски език се разпространява издание, което прави внушения и си служи с твърдения, които не се основават не реални исторически факти.
    Около тази позиция се обединиха историци, учени от Института за исторически изследвания към БАН, а причина за специална пресконференция е книгата „Турците в България" на издателство „Вагабонд" от 2012 година.

    Родните историци са се заели да проверят редица от фактите, изложени в книгата и са изготвили дълга рецензия в търсенето истинността на твърденията на автора Антони Георгиев.

    Най-шокиращо за проф. Илия Тодев - директор на Института за исторически изследвания при БАН, д-р Димитър Христов, д-р Кръстьо Йорданов - сътрудници на института, проф. Евгени Сачев и други е било твърдение в книгата, където на фона на панорамата в Плевен е обявено, че труповете на турски войници, участвали в обсадата на града са били изровени от масов гроб, в който са били погребани, и впоследствие продадени на английска фирма, която ги е използвала като тор.

    Това скандално твърдение принуждава родните учените да се обърнат с официално писмо до президента Плевнелиев, тогавашния председател на парламента и депутат от плевенския регион Цецка Цачева, председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и други с апел това твърдения да се провери и потвърди, защото касае отношенията ни с редица държави.

    „По пътя на труповете на турските войници от Плевен до Англия" ще се казва книгата, изготвена от тях след едногодишно изследване на „антибългарската клевета". Димитър Димитров от ТАНГРА ТанНакРа цитира част от официалните отговори.

    Цветлин Йовчев, в ролята си на началник на кабинета на президента, отговаря, че няма сведения, потвърждаващи бележката на редакторите на книгата, а твърдението не може по никакъв начин да се свърже с целия авторски колектив и конкретно с изследователи, част от които също имат връзка с Българска академия на науките.

    Потърсени са и мненията на Военноисторическия музей във Велико Търново, от държавния военен архив в Плевен, Национален исторически музей в Плевен, като позицията на всички е, че подобна информация няма, като дори не се чували подобни легенди.

    От издателството на книгата посочват, че подобна практика трупове да се използват за тор е съществувала в други държави, а източник на тази информация е ислямска енциклопедия. По неговите стъпки тръгва проф. Илия Тодев, като след доста препратки към статии, други книги и разкази се оказва, че един анекдот се превръща в твърдение, представено като „малко известен факт".

    Изровените трупове далеч не са единственото проблемно и спорно нещо в книгата, настоя от своя страна д-р Димитър Христов. Авторите имат претенция, че само те разбират от проблема и се опитват да изграждат мостове между българи и турци в България. Вместо това обаче част от авторите, най-вече в лицето на Антони Георгиев и Димана Трънкова, подхвърлят и внушават мнения.

    Христов даде за пример снимка, на която българи от Етрополе са заловени от руските власти да ограбват турци, които бягат. „Показват ни как добрият турчин е ограбван от лошия българин. Така ли се постигат мостове на разбирателство - като се самоохулваме и самооплюваме", попита Христов.

    Голям проблем в книгата според него е цялостният опит да се внуши, че помаците не се български мюсюлмани, а тюркско население, останало и възприело българския език. За целта се натрупват различни версии, представени като еднакво недостоверни, за да остане читателят с усещането за нещо сбъркано и невярно.

    Освен това авторката Трънкова „гротескно спекулира" с цифрите, като говори например за 200 000 избити помаци, което е абсолютна лъжа. Също така се отрича целенасочено толерантността на европейските общества, като се дават примери само за толерантността на исляма, въпреки че и за противното има предостатъчно примери.

    Най-тежкият проблем на книгата е, че тя има претенции за научно издание, но нарушава правилата на научната почтеност, като не посочва източници на твърденията си.

    За финал проф. Евгени Сачев посочи, че книгата определено насажда омраза и не просто изопачава историята, а по своему представлява заплаха за националната сигурност.

    „Това е поругателство на българската култура и апелирам ДАНС да се самосезира, защото това издание служи целенасочено на интересите на чужди центрове, които разработват теории и условия за формиране на помашка република", обяви Сачев.

    http://news.ibox.bg/news/id_1059017674

    Когато тази цигания тръгна преди година си представях, че ще е като всяко друго нещо у нас - всяко чудо за три дни. Явно не съм в пътя като си представях, че директорът на института по история в БАН би следвало да има по-смислени академични задачи. Явно сме се докарали до там, че БАН се занимава с громенето на популярни издания (каквото е пар екселанс визираното, както и всички публикации на издателството, за едно от тях говорихме в темата за османската архитектура) и в съучастие Тангра Танакра (еталон за псевдонаучност и вероятно зловредност) да сезира контраразузнаването за зловредна дейност. Направо съм потресен, това ако не е лов на вещици не знам какво още би могло да се нарече.

    Та, без да политиканстваме мислите ли, че грешката е в моя телевизор или действително директорът на института освен, че излага себе си, създава изключително лош имидж на академията и ако това е репрезантативно за хуманитаристиката там, то най-добре е да се закрива моментално и без обяснения.

    #2
    Най-тежкият проблем на книгата е, че тя има претенции за научно издание
    Това само аз ли го виждам, че приемам за нормално да има отговор от научната общност? Впрочем, като се има предвид, че история сега се учи даже по филмите, смятам за нормално дори от "популярно" издание да се търси адекватна историчност. Във всеки случай, за западните исторически нон-фикшъни това се подразбира. Че даже и за някои фикшъни - с изключение, естествено, на допуска, който ги прави фантастични...
    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

    Comment


      #3
      С други думи казваш дека да е нормално директорът на института по история да сезира ДАНС по този повод ли? То хасъл с адекватната историчност не могат да се похвалят другарите му от Тангра Танакра, но по този въпрос не се сезират компетентните органи, хъ?

      Comment


        #4
        Кизил, от това което си цитирал и от мнението ти за книжлето разбирам че мислиш цялата работа за провокация. Като такава е напълно в правомощията на ДАНС. Някой е финансирал това нещо и е работа на ДАНС да открият този някой и да преценят дали е заплаха за националната сигурност. Тук май не иде реч за науката история, колко и кои историци какви били и кой по лошо бие негрите. Между псевдо-научно книжле приличащо на книга на ужасите и имам проповядващ радикален ислям няма голяма разлика.
        Значи тази тема НЯМА никакъв начин да не се превърне в политическа. Второ се съмнявам че има нещо общо с историята. Военна, или каквато и да е. Извън някаква тема "съвременна попаганда", или нещо от сорта.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          #5
          По принцип с книги и съдържанието им службите се занимават главно в тоталитарните държави. Има едни установени от Конституцията и гарантирани от други закони свобода на словото и на мисълта. Ограниченията им са ясно установени в закона, а в горния случай не виждам фактически състав на установеното в НК, например. Тоест - нито е работа на ДАНС, нито на която и да е служба фактът, че на няколко ъъъ историци (не съм сигурен, че хора, които се занимават и със съчиняването на национална пропаганда са точно историци в съвременния смисъл на думата) не им харесала някаква си книга.

          Comment


            #6
            Тоест - нито е работа на ДАНС, нито на която и да е служба фактът, че на няколко ъъъ историци (не съм сигурен, че хора, които се занимават и със съчиняването на национална пропаганда са точно историци в съвременния смисъл на думата) не им харесала някаква си книга.
            Тц. Не е твоя работа. Иначе е работа на ДАНС и (ако се наложи) на Прокуратурата да си направят проверката. Дали това е поредната простотия(както е най-вероятно), или е намеса във вътрешните работи на страната. Ако се окаже че книжлето е финансирано от ония имами дето сега ги съдят, тогава кво правиме? Най-малкото е добре да се знае, дори да не се предприемат някакви "тоталитарни" действия.

            По принцип с книги и съдържанието им службите се занимават главно в тоталитарните държави.
            Съгласен съм, но не виждам никой да предлага ексцесии от рода да се забрани книгата, или спре от разпространение.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              #7
              Амазоне, по принцип не виждам какъв е проблемът да разсъждаваме около съвременни феномени без да го обръщаме на политиканстване, но може и прав да излезеш, че ще стане точно така.
              Моята реакция е принципна и горе-долу се покрива с казаното от Кало. Аз лично не съм я виждал тази книга и собствено нямам мнение по нейното качество. Все пак, ако се съди по останалата продукция на издателството бива да е комерсиален проект на популярно ниво, в което не виждам нищо лошо, напротив евала на хората, които намират начини за правене на пари. Авторите, които са изписани на корицата са всички сериозни и би следвало да произвели прилично четиво, което вероятно е богато подплатено с хубави снимки. Продукт, който вероятно е предназначен най-вече за западния пазар на подобна литература, то затова и цената му е кат за онзи пазар. Няма тука имами и книги на ужасите, порови в интернет виж ги кои са хората и какво издават, не се излагай.
              Понеже следя смешната, по-скоро трагична, реакция на Тодев, инспирирана от Тангра-Танакристите от самото начало мога да ти кажа, че става въпрос за горе-долу следното. Някъде в тази книга Димана Трънкова (по образование бакалавър по археология от СУ) е написала за въпросната история с костите на турските войници, загинали при Плевен. В кратце - убитите турци са заворени в масов гроб и след време (незнам си колко години) пръстта е продадена на някаква си английска фирма, която се занимава с торове. Не е трудно да се открие източника на тази информация, защото подобно на книгата за османската архитектура библиографията е използвана безкритично от въпросната дама, почти във формат копи-пейст. Непосредственият извор, довел до инкорпорирането на горната простотия в книгата е статията на Махиел Кийл (споменаван не веднъж във форума) за Плевен в енциклопедията на исляма. Там отправка няма и единственото, което може да направи човек, ако иска да разбере нещо по въпроса е да се обърне към автора на статията и разбере дали той е измислил от гъза си тази история или почива на нещо друго. След почти едногодишно умуване по въпроса директорът на института се реши на тази смела крачка и беше инфорчиран, че тази информация идвала от книга за балканската война на френски автор. Сега френският автор от къде се е сподобил с въпросната информация не става ясно, защото Кийл не помни (тя статията му е от преди 30 години как да помни). Значи или някой трябва да си мръдне задника и да види французина от къде я вади тази работа или не виждам как ще стане иначе (кат да не повярваш обаче книгата я няма в НБКМ, пу да му се не види). С писмо до президента и до НС и с апели за сформиране на изследователски групи за изследването на този фундаментален казус ли? То бива глупости бива, ама този директор и институтът по история от нашите пари се издържа. Да се ангажирала моля ти се държавата с този фундаментален проблем. И какъв е проблемът, дали това е историографски мит или не? Ми кат е мит и намериш къде се корени напиши една статия в популярно списание или като толкова те напъва да се излагаш пусни го в Исторически Преглед и запознай обществеността с този неистово важен проблем. Едно не мога да разбера как, ако (щото съмнявам се, че някой е отишъл да види какво пише французина) историята излезе партенка то тя застрашава националната сигурност? Как, като някой си публикувал без да мисли една простотия, която битува един век, така ли? На всичкото отгоре комбинацията с Тангра Танакра направо ме кара да повърна, точно те ли ми заговориха за исторически митове.
              В крайна сметка замисли се, директор на институт по история плаши с ДАНС, как ти звучи? Много окуражаващо няма що. Хубавото в цялата работа е, че тези от издателството ще си го накривят и даже могат да си вдигнат продажбите като следствие от БАН-ското малоумие. Или да се реформират или да си ходят, за какво ги плащаме тези пари?

              Comment


                #8
                Кизил, съгласен съм че не трябва цялата държава да се занимава с това, но нищо не пречи ДАНС да си направи проверката. Дори и само за вътрешна консумация.

                Продукт, който вероятно е предназначен най-вече за западния пазар на подобна литература, то затова и цената му е кат за онзи пазар. Няма тука имами и книги на ужасите, порови в интернет виж ги кои са хората и какво издават, не се излагай.
                Не разбирам как така ти правиш предположения на широко, пък аз се излагам, ама ти си знаеш. На мен лично продажбата на убити войници за тор, ми прозвуча като филм на ужасите. Не че не е възможно да се е случвало, пък и ти даваш някаква информация по въпроса.

                Авторите, които са изписани на корицата са всички сериозни и би следвало да произвели прилично четиво, което вероятно е богато подплатено с хубави снимки.
                Последно значи мислиш че книжлето си заслужава? Явно погрешно съм останал с впечатлението че не одобряваш и книжлето и реакцията на БАН. В такъв случай би ми било интересно да прочета мнението на някой който е попрехвърлил книгата и е разгледал хубавите картинки.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                Comment


                  #9
                  Аз както казах нямам собствено мнение за книгата, защото не съм я виждал. Остналата продукция на издателството е на популярно ниво, зависи как имаш предвид под заслужава? Аз лично съм си купил една от тяхните книги и не мисля да завтарям.
                  И каква точно е работа на ДАНС да проверява тази история?

                  Comment


                    #10
                    И каква точно е работа на ДАНС да проверява тази история?
                    Най-вече 1. Дали книгата е пропаганда като форма. Не е нужно да си историк специалист по периода, за да определиш това. 2. Дали е намесено финансиране извън нормалните потоци за такъв тип литература.
                    Все пак това е книга издадена на български език, а не интернет писание.

                    Като сме на темата за простотиии без доказателства си спомних, че преди няколко месеца попаднах на нещо подобно, но вече в интернет.

                    Това се твърди че са къмто 3000 сърби избити и подредени от български войници през ПСВ в Сурдулица:



                    Единственият източник е сръбски писател дето не става много ясно историк ли или фантаст:
                    Mitrović, Andrej (2007). Serbia's Great War, 1914-1918. West Lafayette, Indiana: Purdue University Press. ISBN 978-1-5575-3476-7.

                    Обаче нещото си е залегнало като факт:
                    http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian...rovi.C4.872007

                    Доста прилича на случая с войнишката тор. Някой си написал нещо и после не си спомня що го е написал и в един момент си влиза в пропагандният поток.
                    Не твърдя че онази книга е такава. Нали никой не я е чел.

                    П.П: Мислех че е очевидно ама сега осъзнавам, че не е чак токова. Масов гроб за тор не може да се използва, защото костите не се разлагат, зъбите, копчетата и т.н. И цялото нещо трябва или да се пресява, или да се смила. Което е някаква лудост, чисто като усилие, да не говорим за икономическа ефективност. За мен цялата работа си е чиста пропаганда.
                    Last edited by Amazon; 19-11-2013, 19:51.
                    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                    Comment


                      #11
                      Да, пропаганда е и затова е нормално да се разследва.... В момента върви усилено проектът за "помашката нация", имаше и едни тиквеници - братя Юзеирови, имахме си дело за радикален ислям, бежанци, коли с БГ номера в Сирия и т.н..... Хубаво е да се проверява кой-какво...
                      "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                      И. В. Сталин

                      Comment


                        #12
                        Аз съм на мнението на Кало и Казил. Това е егати комплексарската истерия, ДАНС да разследва... какво точно? Какво престъпление е извършено, че да се налага разследване?? Публикуването на грешни или измислени истории не е престъпление. Както беше посочено, ако банаджиите искат да разгромят публикацията, има си канали за това - научнопопулярни предавания, специализирана литература и т.н.

                        Съгласен съм, че и темата е политическа. От километри прозира, че не става дума за история, а за примитивно политиканстване и опит за извличане на съвременни дивиденти (насаждане на страх/омраза) чрез историята. И като такава темата няма голям потенциал.
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

                        (Richard III - William Shakespeare)

                        Comment


                          #13
                          Amazon написа Виж мнение
                          Все пак това е книга издадена на български език, а не интернет писание.
                          На английски е издадена, аз поне не знам да има българско издание.
                          Нейсе, ако модераторите решат да удрят катинара на темата и толкова, нека седи за архив. Може би няма да е далеч времето, когато ще чуем, че Тодев е пръв борец за свобода на словото.

                          Comment


                            #14
                            [OT]
                            Dinain написа Виж мнение
                            Публикуването на грешни или измислени истории не е престъпление.
                            Освен когато попада в обхвата на раздел VII от Наказателния Кодекс - Обида и клевета. Те и Протоколите на ционските мъдреци са били френски политически памфлет, пък сега се изучават като "исторически документ" в Сирия и други държави със специфично отношение към израелците...[/OT]
                            "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

                            Comment


                              #15
                              Dinain написа Виж мнение

                              Съгласен съм, че и темата е политическа. От километри прозира, че не става дума за история, а за примитивно политиканстване и опит за извличане на съвременни дивиденти (насаждане на страх/омраза) чрез историята. И като такава темата няма голям потенциал.

                              Да, точно това е тази книга....
                              "Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее"
                              И. В. Сталин

                              Comment

                              Working...
                              X