Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Злополучната "възстановка" на крепостта Кракра

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Злополучната "възстановка" на крепостта Кракра

    В Перник бе извършена глупостта на столетието, или може би хилядолетието. Община Перник оскверни пернишката крепост „Кракра”, като реши да я реставрира за 5 милиона лева, но вместо автентично, използва пластмасови декори. Грозно, дори престъпно за нашата история.

    ЕТО ПЕРНИШКАТА ГАВРА:

    Click image for larger version

Name:	39.jpg
Views:	1
Size:	120.7 КБ
ID:	557960

    Click image for larger version

Name:	40.jpg
Views:	1
Size:	150.1 КБ
ID:	557961
    на снимката ясно се виждат металните болтове..

    Вместо да изглежда като поддържан и реновиран туристически обект, малко преди да приключи проекта, това историческо съкровище е превърнато в гротеска. Всеки, който през последния месец си е направил труда да се разходи до крепостта, си тръгва оттам със смесени чувства, сред които надделява разочарованието. На пръв поглед прави впечатление, виеща се червена пътечка, в пълен асинхрон с общата визия на крепостта. Дори да го приемем като доста ексцентрично дизайнерско хрумване, все пак оставаме с усещането, че нещо не е както трябва. С това обаче странностите по ремонтните дейности не приключват. Изкачвайки се нагоре към крепостта все нови и нови изненади привличат погледите на туристите. Не по-малко фрапираща от натрапчиво червната пътека е бутафорната жълта стена, която се явява като продължение на старинните зидове от дялан камък... Види ли веднъж това трезво мислещият човек, с отношение към българската история, започва да си задава въпроси. Кой е допуснал това да се случи? Кой се осмели да направи от гордостта на града, едно достойно за присмех и подигравки място? Защо през 2010г. Общинския съвет е одобрил проекта, а до ден днешен никой не е видял плановете за него? Не трябва ли важните културни и исторически обекти да бъдат възстановявани под стриктен контрол и наблюдение от компетентни археолози и експерти?

    Click image for larger version

Name:	C.jpg
Views:	1
Size:	175.8 КБ
ID:	557959

    страдам като виждам как се "възстановява" у нас. Явно Царевец им е малко, та искат да съсипят и малкото останали крепости. А после разни "капацитети" излизат и заявяват, че България била туристическа дестинация, конкурентна на Турция и Гърция и т.н
    Last edited by Henry Sinclair; 25-09-2013, 20:48.
    Войната е лека за зрителите...

    #2
    Това действително е гавра, единственото хубаво нещо в цялата история е, че вероятно бутафорията може да се махне за един ден.

    Comment


      #3
      Шефът на Кракра Ленд вирна глава: Американци ахнаха, като видяха новата крепост

      Click image for larger version

Name:	103.jpg
Views:	1
Size:	162.4 КБ
ID:	537413

      „Гордея се с направеното на крепостта Кракра”, каза удивително пред нашата камера шефа на изпълнението на проекта инж. Андронов. „Отидете в чужбина и вижте как се прави. Един приятел американец дойде на „Кракра” и ахна, като видя какво сме направили”, цинично каза управителя на проекта, станал известен като „Кракра Ленд” инж. Андронов.
      Археологът на „Кракра Ленд” Филип Михайлов призна, че се радва,че бутафорията на крепостта Кракра не е увредила основната крепост и се надява някога да се направи грамотна реставрация. Думите му бяха разчетени от нашия репортер, а не директни, но той се съгласи със смисъла им.
      Според археолога Филип Михайлов средновековната крепостна стена от камъни е изградена върху керпич и затова не може да се надгражда с камъни, каквото е очакването на обществото. „Радвам се, че не я доизградихме с камъни” каза гръмко археолога Филип Михайлов.
      По въпроса с поставените червените килими на крепостта „Кракра”, изпълнителите на проекта казаха, че са сложени, защото други нямало. Били само два варианта – черни и червени. Те избрали червените.
      Това повече прилича на конструктор-лего, отколкото на крепост.
      Last edited by Henry Sinclair; 25-09-2013, 22:43.
      Войната е лека за зрителите...

      Comment


        #4
        Click image for larger version

Name:	618x412.jpg
Views:	1
Size:	187.0 КБ
ID:	537879

        Click image for larger version

Name:	618x381.jpg
Views:	1
Size:	153.2 КБ
ID:	537880

        Click image for larger version

Name:	618x412.jpg
Views:	1
Size:	138.3 КБ
ID:	537881

        Click image for larger version

Name:	618x417.jpg
Views:	1
Size:	278.6 КБ
ID:	537882
        Войната е лека за зрителите...

        Comment

        Working...
        X