Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво представлява българина в исторически план?

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Какво представлява българина в исторически план?

    Като започнах да наблягам на документалната литература и представата ми за нас българите се обърна на опаки с главата надолу или по-точно казано от с главата на долу си стана с главата нагоре както си му е редът.
    Според документалната литература се оказа че не сме някакви страхливци, предатели и помияри , а истински страшилища, народ от качествен по-качествен.
    Преди време четох книгата със статии на Иван Михайлов "Легендата се завръща" та там един американец беше стигнал до простото заключение че българите са най-добрите убийци на света, за което нямаше никакво логично обяснение, но че е така имал доста факти.
    Достатъчно е да погледнеме какво е правила нашата армия през последните 5 войни които сме водили.
    В всяка книга за хайдути могат да се видят направо невероятни неща вършени от българските хайдути, чутовен е и подвига на българските опълченци на връх "Шипка" а и преди това в боевете при Стара Загора.
    Макар да знам тези неща все още се изненадвам от това какво всъщност представляваме, като народ. Качествата ни най-добре се преценяват в Европа или САЩ където е пълно с емигранти от целият свят.
    Та от една такава гледна точка - вън от България - мога да ви кажа - българина е страшно нещо и не се шегува, където пипне е пипнал, както си му е редът.
    В училище все наблягаха на това какви предатели и подлеци сме. Не казваха обаче какво се е случвало в последствие с предателите. Например един от предателите на ботеви четници е бил насечен на парчета и частите му закачени на дърво за назидание на други дето си мислят че може да предават и донасят на турците. Предател от априлското въстание години по-късно е бил заловен и екзекутиран от македонски четници, като мръсно куче. Да не говориме за дългите ръце на ВМРО и как са наказвали предателите. Тука ще спомена само Мелпомена - Менча Кърничева - годеницата и в последствие съпруга на И. Михайлов, която без да мисли за бъдещето си застрелва предателя във театъра на Виена.

    #2
    Ми хубаво. Щом така си го възприел и щом от два примера обобщаваш за "българина" като цяло.


    thorn

    Средновековните църкви в България

    Comment


      #3
      Някак тия обобщения не ми се струва да имат нещо общо с "реалния българин", който и да е той. Може би трябва да говорим за няколкото най-често срещащи се типажа (като личности) от една страна и общо, за народопсихологията - от друга?
      Най-забелязващата се отвън черта ... на мен ми се струва, че е търсенето на одобрение, изглеждащо продиктувано от ниско самочувствие, което ни кара да се опитваме да търсим "велики" черти и събития. И т.н.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

      Comment


        #4
        Аз мога да посоча няколко примера, които донякъде опровергават това твърдение (че сме стока от първо качество). За съжаление и трите примера са от устни преразкази.
        Първият е от потомка първо поколение на избягали от одринска тракия след втората балканска война. Историята е следната: Започнала е Първата БВ и българската армия настъпва, а заедно с редовната войска и най-различни хайдушки чети. Една от четите освобождава граничното село откъдето са майката и бащата на въпросната потомка, която ми разказа историята. В селището цялото мъжко турско население е напуснало вече, останали са само туркините и деца. Какво правят нашите?
        Започнали да събират златото на турците, а тъй като и жените им имали сумати накити по себе си, почнали да събират и техните... като за да не се бавят със свалянето на обиците - директно им отрязвали ушите. Историята завършва с контраофанзивата на Османската империя през ВБВ. Когато турците си връщат селото (там ,разбира се, четата я няма да воюва в защита), тъй като нямали какво да отсичат на останалите българки (да, сред тях била и майката на потомката), просто ги събрали голи в центъра на селото и след като изиграли така едно хоро започнали масови изнасилвания... Балкани, какво да ги правиш
        Втората е от първата световна. Нали оттам идва митът, че нямаме пленено знаме в бой?... Да, де но прадядо ми е бил пехота в онази прослувата армия на солунския фронт, която е обкръжена от гърците и се предава. Държат ги в плен една или две години.
        Третата е още по-кратка. Навремето живях в една друга част на София, където в съседство имало два интересни персонажа (първият е бил четник от Ботевата чета, починал около 1939 година ), вторият офицер от окупационните сили в Източна Сърбия... С три думи: Избивали са цели села с беззащитни сърби по думи на вторият - същите тези качествени българи.
        Какви чудеса правим последните 5 активни войни (студената предполагам не се смята)? Това именно е типична бг митология за това какви сме добри бойци... за пример... Един бг историк беше изчилявал процентно броя на загуби на българската армия през двете балкански войни И ПСВ- те са около 20-22% (аз по спомени ги докарвам до около 40% с малко хендикап). За сравнение германската и френската (а и австрийската) губят към 80% и отгоре от състава си.
        Още: През ВБВ ни атакуват 5 страни и клекваме за нула време. Едно нелицеприятно сравнение за бг юначеството е, че в много по-неизгодни условия (срещу 6 арабски страни и няколко десетки милиона население в повече) Израел не само се защитава, но и напада... преди 30-40 години или колкото там са минали....
        Анархист-Диктатор

        Comment


          #5
          Това е анти-научна тема. За всяка нация по света могат да се изнамерят индивидуални примери от целия спектър на поведение и да се извадят произволни заключения според нуждите и пристрастията на автора.

          Не.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

          Comment

          Working...
          X