Е ти си я чел, аз само надзърнах в позволеното от Гугъл.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любими цитати от военни книги
Collapse
X
-
Що се отнася до немската армия - Албирео, струва ми се, че малко абсолютизираш нещата. Едно е "общи дух", съвсем друго нещо ще да е това доколко той е част от всеки офицер и подофицер. Особено пък по време (и малко след, пък и преди) ПСВ: армията нараства доста с обединението на Германия, т.е. разширява се базата, по време на Голямата война пък загубите са много големи и се заместват по различни начини. Силно се съмнявам, че всички онези добродетели и "високо разбиране" на нещата са се запазили у всекиго - особено у онези, които стават подофицери и офицери по време на войната. Да не говорим, че Западния фронт създава определена специфика. На мен не ми изглежда чудна цялата тази работа. А книгата ми се вижда смислена.
Между другото, същото може да се каже и за "военния опит" - наистина индивидуалния такъв не е повече от "спомени", когато нещата опрат до цялата армия. Без да се събере и обработи статистически от хора, които разбират нещата (т.е. добри генерал-щабни офицери), няма особена ценност. А това едва ли ще се разбере или ще е по вкуса на някой фелдфебел или лейтенант, изкарал 3-4 години на Западния фронт и със собствено мнение по повод на разните неща, които се въртят в главите на висшите офицери, особено щабистите. Особено пък в следвоенните години.
ПП Виж си личните съобщения за онзи случай с щиковете и затворите.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЩо се отнася до немската армия - Албирео, струва ми се, че малко абсолютизираш нещата. Едно е "общи дух", съвсем друго нещо ще да е това доколко той е част от всеки офицер и подофицер. Особено пък по време (и малко след, пък и преди) ПСВ: армията нараства доста с обединението на Германия, т.е. разширява се базата, по време на Голямата война пък загубите са много големи и се заместват по различни начини. Силно се съмнявам, че всички онези добродетели и "високо разбиране" на нещата са се запазили у всекиго - особено у онези, които стават подофицери и офицери по време на войната. Да не говорим, че Западния фронт създава определена специфика. На мен не ми изглежда чудна цялата тази работа. А книгата ми се вижда смислена.
Между другото, същото може да се каже и за "военния опит" - наистина индивидуалния такъв не е повече от "спомени", когато нещата опрат до цялата армия. Без да се събере и обработи статистически от хора, които разбират нещата (т.е. добри генерал-щабни офицери), няма особена ценност. А това едва ли ще се разбере или ще е по вкуса на някой фелдфебел или лейтенант, изкарал 3-4 години на Западния фронт и със собствено мнение по повод на разните неща, които се въртят в главите на висшите офицери, особено щабистите. Особено пък в следвоенните години.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнение...ами научния подход към осмислянето на войната и съпътстващите го дискусии, разномислия и разногласия.
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеВсеки интерпретира Клаузевиц както си иска.
Comment
-
Да, научният подход, самата атмосфера на "позволеност" на дискусия и направо научна полемика, в която офицерите участват, без да има опасност за кариерата им, дори и да спорят с висшето началство и установените възгледи. Много полезна атмосфера. Въпросът не е в отделни пикове, а в общата атмосфера, в масовостта на подхода. Това дава реални резултати.
Албирео, разбира се, че са куриози, т.е. отделни епизоди, но е факт, че са се случили, т.е. и такова мислене е било възможно.
ПП Ситино, ако го имаш, ще се радвам. Че не можах да си го намеря он-лайн, а пък да си поръчам книгата не ми е по джоба. Това, за съжаление, важи за бая книги (колко има по другата област за Дълбоката операция, която също ме интересува...).
Comment
-
gollum написа Виж мнениеАко въпросът е към мен, имах предвид "The Path to Blitzkrieg: Doctrine and Training in the German Army, 1920-1939". Обаче предполагам, че и другата е интересна (поне така звучи).albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Предполагам, но и без друго почти нямам свободно време, та се задоволявам с тази, която е по-добра според теб (на другата й хвърлих един поглед колкото позволява google.books, както правя във всички тези случаи, щото хартиения вариант е прекалено скъп). Как да е, заспамихме хубавата тема (а аз даже и един цитат не съм привел, освен онези за Албирео, ама те не са баш по темата).
ПП Работата е там, че за Блицкрига битуват преди всичко митове включително и при час тот разговорите из форума. С Дълбоката операция не е много по-различно. Струва си нещата да се разясняват (надявам се с времето да го сторим в новия под-раздел, обаче време...).
Comment
Comment